حمید حسام چهره هنر انقلاب در سال ۹۶ شد
اجرای اختتامیه این رویداد فرهنگی و هنری را رسالت بوذری برعهده داشت. وی اجرای "سوره هنر" ویژه برنامه تلویزیونی هفته هنر انقلاب اسلامی را که از شبکه سه سیما به پخش می رسد، نیز برعهده داشته است.
حمید حسام، محمدرضا دوست محمدی، حسن روح الامین، محمدحسین مهدویان و مهدی نقویان نامزدهای چهره هنر انقلاب در سال ۹۶ هستند.
حجتالاسلام سیدمهدی خاموشی در ابتدای این مراسم با اشاره به آیه کریمهای که جهاد در راه خدا و به جای آوردن حق آن را بیان میکند، گفت: جهاد در فقه معانی مختلف دارد که مهمترین معنی آن جهاد درونی و بیرونی است که به جهاد اکبر (نفس) و جهاد اصغر تعبیر میشوند.
وی افزود: انقلاب اسلامی یکی از مصادیق جهاد و مبارزه علیه طاغوت بود. شرط انقلاب کردن دلیل بر انقلابی ماندن نیست، باید استقامت ورزیده و مسیر را درست طی کنیم. در این صورت انقلابی خواهیم ماند وگرنه ضرورت ندارد کسی در صدر انقلاب حضور داشته و اکنون هم انقلابی باشد.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری بر بینش و بصیرت انقلابی اظهار داشت: بصیرت یعنی دشمن را با دوست اشتباه نگیریم، ضمن اینکه در طول زمان این بینش را حفظ کنیم و با فرسایش زمان در شناخت دشمن دچار اشتباه نشویم.
خاموشی با اشاره به مدافعان حرم گفت: هر وقت درباره آنها مطالعه میکنم میبینم خیلی از ما جلوتر هستند، چون بصیرتی دارند که نقشه و طراحی جدید دشمنان علیه جهان اسلام را میشناسند و تشخیص میدهند.
وی با اشاره به آیهای از سوره «طلاق» گفت: در آیات پایانی این سوره به رعایت حریمها تأکید و بیان میشود اگر کسی حریمها را بشکند به عذاب شدید دچار میشود. سپس میفرماید باید به وحی توجه داشت و از ولیّ خدا تبعیت کرد تا از ظلمت به نور برویم؛ بنابراین راه برون رفت از مشکلات، داشتن بصیرت و تبعیت از رهبر انقلاب است.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی گفت: اگر هنرمندی در هفته هنر انقلاب اسلامی به عنوان برگزیده تعیین میشود به معنای صلاحیت نداشتن دیگر کاندیداها نیست، ضمن اینکه پیشنهاد میکنم مجموعههای دیگر هم این کار را انجام دهند و ما صرفاً متولی هنر انقلاب نیستیم.
سلیمانی در سخنانی کوتاه گفت: ایلام یک ایران کوچک است و مردمش در کوه و دشت ۸ سال پابهپای مردم ایران مقابل دشمن بعثی ایستادگی کردند. ایلام سرزمین عجیبی است و با داشتن نفت، مرز و... دچار فقر و محرومیت است و این فقر در حوزه فرهنگ هم وجود دارد و نخستین حرکت برای رفع آن، تصمیم بر ساخت برج هنری ایلام است. همچنین در حرکت دوم، زمین مناسبی برای ساخت فرهنگسرا در ایلام در نظر گرفتیم.
مرتضی سرهنگی، نویسنده و چهره برگزیده هنر انقلاب اسلامی در سال ۹۳ درباره حمید حسام گفت: با اینکه با بخش زیادی از سختیهای جنگ در کتابهای آقای حسام مواجهایم، اما شیرینی قلم او این دشواریها را برای ما قابل تحمل و دلپذیر میکند.
سپس مسعود نجاتی هنرمند گرافیست درباره دوست محمدی گفت: آقای دوست محمدی در فضای رسانه و مطبوعاتی شناخته شده است و به عنوان مدرس تمامعیار هم در دانشگاه تهران تدریس میکند.
وی ادامه داد: ایشان متخلق به اخلاق اسلامی است، چیزی که کمتر از هنرمندان انتظار میرود. آقای دوست محمدی مانند یک طلبه به شدت از رفتار و گفتارش مراقبت میکند و این شاید به دلیل تربیت در خانوادهای روحانی و سالها زندگی در شهر قم است.
کورش زارعی کارگردان و بازیگر تئاتر متنی با مفهوم شهید آوینی قرائت و اجرا کرد. سپس آریا عظیمینژاد آهنگساز درباره حسن روحالامین سخنانی ایراد کرد و گفت: خداوند به برخی بندگان خاص خودش لطف میکند و اجازه میدهد برای لحظاتی چشم و گوش و زبان برای معرفی انسانهای بزرگ باشند و روحالامین یکی از آنها است.
وی افزود: پس از آشنایی با حسن روحالامین او برایم توضیح داد که نقاشیهای عاشوراییاش را با شنیدن آلبوم «ساقی سرمست» بنده و الهام از آن کشیده است.
سیدمحمود رضوی تهیهکننده فیلمهای محمدحسین مهدویان درباره این کارگردان جوان گفت: روزی به ما و امثال جمع حاضر در این مراسم، ایراد وارد میکردند که شما وقتی میخواهید حرف خوب بزنید، هنر آن را ندارید. یا اگر حرف خوب هم بزنید، نمیتوانید مردم را پای سخنانتان بیاورید.
وی افزود: فکر میکنم ویژگی مهدویان این است که هم حرف خوب میزند، هم هنرمندانه حرف میزند و هم مردم را پای سخنش مینشاند.
محسن مؤمنی شریف هم در ادامه این مراسم طی سخنانی گفت: در آستان چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی لازم است رجعتی به آرمانها و فرمایشات امام(ره) داشته باشیم.
رئیس حوزه هنری ضمن اشاره به شهید محسن حججی و شهادت هنرمندانهاش اظهار داشت: شهید حججی یک «آتش به اختیار» به تمام معنا بود و در معرفی ادبیات انقلاب در زادگاهش نجفآباد نقش بهسزایی داشت.
وی درباره چگونگی انتخاب هنرمند برگزیده سال توسط حوزه هنری توضیح داد: ۵۵ نفر از صاحبنظران و بزرگان عرصه فرهنگ و هنر، ۱۴ کاندیدا را در همه رشتهها انتخاب کردند. در مرحله دوم بار دیگر از این بزرگان نظرسنجی کردیم که ۵ نفر بیشترین رأی را آوردند و مجدداً از میان این کاندیداها، نفر برگزیده انتخاب شد.
مؤمنی ادامه داد: انتخاب چهره سال هنر انقلاب با شاخصها و ملاکهایی انجام میشود که جریانسازی و اقبال عمومی از جمله آنهاست.
در ادامه کاندیداهای معرفیشده، به ترتیب حروف الفبا از آخر روی صحنه آمدند و با تندیس و معادل ریالی ۵ سکه بهار آزادی مورد تقدیر قرار گرفتند. نوبت به آخرین نفر یعنی «حمید حسام» که رسید، مجری مراسم او را به عنوان چهره سال هنر انقلاب معرفی کرد و وی با تشویق حاضران، تندیس و معادل ریالی ۲۲ سکه بهاری آزادی را دریافت کرد.
وی سپس در سخنانی با ذکر نام شهید شهبازی از فرماندهان دوکوهه و از همرزمان شهید همت، شهید همدانی و حاج احمد متوسلیان گفت: در دهه ۶۰ دیدهنشدن یک دغدغه نبود بلکه یک عشق بود، اما این عشق با گذر زمان کمرنگ شده است.
این نویسنده دفاع مقدس ادامه داد: کسی میتواند از سیمخاردارهای دشمن عبور کند که در سیمخاردارهای نفسش گیر نکرده باشد.
حسام در پایان گفت: به ۴ کاندیدای دیگر تبریک میگویم که جنگنادیده، عاشق شدند؛ مانند اویس قرنی که پیامبر(ص) را ندید اما با صدای حضرت عاشق شد.
از سال ۱۳۹۳ و به ابتکار حوزه هنری، روز بیستم فروردین همزمان با سالروز شهادت سیدمرتضی آوینی، هفته هنر انقلاب برگزار و طی آن «چهره سال هنر انقلاب اسلامی» با اهدای ۲۲ سکه بهار آزادی تجلیل میشود.
در ادوار پیشین به ترتیب مرتضی سرهنگی (نویسنده و پژوهشگر)، مجید مجیدی (کارگردان) و سیدمسعود شجاعی طباطبایی (کاریکاتوریست) به این عنوان دست یافتهاند.