گسترش روابط تهران – باکو نه تنها به نفع دو ملت بلکه به نفع منطقه است/ خط ترانزیت شمال – جنوب به معنای مسیر راحتتر، ارزانتر و کوتاهتر برای دو کشور، منطقه و حتی آسیا، اروپا و آفریقا خواهد بود
به گزارش گروه سیاسی به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری،حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی عصر چهارشنبه در نشست مشترک هیاتهای عالی رتبه ایران و جمهوری آذربایجان در باکو، گفت: خوشحالم که با تلاشهای گسترده مقامهای ارشد دو کشور، امروز شاهد ثمرات بسیار خوبی از همکاریهای مشترک هستیم؛ همکاریهایی که نه تنها به نفع دو ملت بلکه به نفع منطقه است.
روحانی که اظهاراتش از سوی همتای آذربایجانی وی مورد تایید قرار میگرفت، اظهارداشت: مسیر ترانزیت شمال – جنوب که امروز دو کشور در قالب اجرای طرح راه آهن رشت - آستارا با هم مشارکت میکنند، به معنای مسیر راحتتر، ارزانتر و کوتاهتر برای دو کشور، کشورهای منطقه و حتی برای آسیا، اروپا و آفریقا خواهد بود و این نشان میدهد که همکاریهای ما، به نفع مردم منطقه و جهان است.
رئیس جمهور همچنین با اشاره به طرحهای مشترک بین دو کشور که بهره برداری از شماری از آنها روز پنجشنبه آغاز میشود، گفت: بهره برداری از این طرحها که ثمره سرمایه گذاری و تلاش مشترک است، نشان میدهد که دو کشور مصمم هستند برای توسعه دوجانبه و چندجانبه روابط گامهای بلندتری بردارند.
روحانی با بیان اینکه باید تلاش شود تا سرمایه گذاریهای مشترک را بیش از پیش سودآور کنیم، به سرمایه گذاری مشترک دو کشور در تولید خودرو اشاره کرد و افزود: محصولات تولیدی باید قادر به رقابت در بازار خودروی منطقه باشند.
رئیس جمهور برقراری تجارت آزاد میان دو کشور را گامی در مسیر تحرک بالا در روابط اقتصادی دو کشور برشمرد و اظهارداشت:در مرحله نخست میتوان این طرح را با تعرفه ترجیحی برخی اقلام آغاز کرد و این حرکت میتواند در حجم تجارت دو کشور تاثیرگذار باشد.
روحانی تقویت بیش از پیش همکاریهای بانکی میان ایران و جمهوری آذربایجان را ضروری خواند و با اعلام آمادگی برای بکارگیری پول ملی در مبادلات مشترک، افزود: تسهیل روابط بانکی، کلید توسعه همه جانبه روابط است.
رئیس جمهور همچنین دریای خزر را دریای توسعه، صلح و دوستی و تحکیم روابط برادرانه دو کشور خواند و تاکید کرد: همکاریهای جدید ما در دریای خزر به معنای آن است که از این نعمت خدادادی که در اختیار کشورهای ساحلی قرار گرفته است، باید حداکثر بهره برداری و استفاده را بکنیم.
روحانی اظهارداشت: عدم تصمیم گیری بدان معنا است که یک سرمایه بزرگ در این دریا حبس شود و دو کشور میتوانند این سرمایهها را با تلاش و همکاریهای مشترک، در مسیر رفاه و توسعه دو ملت بکار بگیرند.
رئیس جمهور تقویت همکاریهای مشترک در عرصههای علمی و فرهنگی را نیز ضروری خواند و افزود: باید همکاریهای دو کشور در حوزههای علمی و فرهنگی و در قالب توسعه همکاریها میان دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی و همچنین تقویت رفت و آمد مردم دو کشور، بیش از پیش گسترش یابد.
روحانی به اشتراک نظر دو کشور پیرامون مسایل منطقهای و بین المللی اشاره کرد و افزود: ایران و جمهوری آذربایجان میتوانند در مسیر صلح و امنیت بیشتر منطقه و جهان همکاریهای خود را تقویت کنند.
رئیس جمهور با ابراز خرسندی از شکست تروریستهای داعش در عراق و سوریه گفت که مبارزه با تروریسم باید با قوت ادامه یابد. جمهوری اسلامی ایران خواهان تقویت ثبات و امنیت منطقه و رفع هر گونه تنش میان کشورهای منطقه بوده و معتقد است که تنشهای یمن و سوریه راه حل سیاسی دارند و آماده همکاری دو و چند جانبه در زمینه تقویت ثبات و امنیت منطقه هستیم.
رئیس جمهور آذربایجان نیز در این نشست مشترک هیاتهای عالیرتبه دو کشور، با ابراز خرسندی از جهش در روابط تهران – باکو گفت: با اجرای اسنادی که امروز به امضا میرسد و افق روابط دو کشور را بیش از پیش روشن میکند، شاهد تحکیم روابط مشترک خواهیم بود.
الهام علی اف تصریح کرد: روابط سیاسی و برادرانه دو کشور، پشتوانه محکمی برای همکاریهای موفق در زمینه اقتصاد، تجارت و انرژی است و فعالیتهای مشترک ایران و آذربایجان در طرحهایی همانند انرژی در دریای خزر و راه آهن رشت – آستارا روابط دو کشور را که بر اساس اعتماد و احترام متقابل شکل گرفته، مستحکمتر ساخته است.
وی تصریح کرد: استفاده مشترک از منابع خزر، اتصال کریدورهای ریلی شمال به جنوب و شرق و غرب، دستاورد بزرگی برای دو ملت و منطقه است.
رئیس جمهور آذربایجان با اشاره به همکاریهای گسترده دو کشور در حوزه بهداشت و درمان گفت: همکاریهای ما در حوزه بهداشت پیشرفت محسوسی داشته است و ایران بزودی مدیریت چند بیمارستان در باکو را برعهده میگیرد.
علی اف، افزایش سرمایه گذاریهای مشترک را در مسیر توسعه همکاریهای اقتصادی دو کشور ضروری خواند و افزود: حوزههایی همانند احداث ترمینالهای باری، خودروسازی و داروسازی، از جمله زمینههای گسترده همکاری میان دو کشور است.
وی افزود: در موضوع تقویت همکاریهای بانکی نیز با تصمیاتی که در کمیسیون مشترک بررسی میشوند، بزودی شاهد تحول جدیدی در این عرصه خواهیم بود.
رئیس جمهور آذربایجان همچنین با حمایت از سیاست ایران برای تامین صلح و امنیت منطقه، گفت: متاسفانه کشورهایی خارج از منطقه با مداخلههای خود باعث افزایش جنگ و کشتار در منطقه شده اند و ما معتقدیم هیچ نیروی خارجی نباید در امور داخلی کشورهای منطقه مداخله کند.