در جنگ نرم همه باید پیشقدم و مسئول سنگر خود باشند/مسئولان باید طبق دستور رهبری در اعمال خود دقت کنند
حجت الاسلام والمسلمین محمد صدارت کارشناس مذهبی در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگی درباره فرهنگ حجاب و تلاش در این زمینه گفت: بحث حجاب در جنگ فرهنگی یکی از سنگرهای مهم ماست اما به این معنا نیست که بخواهیم حجاب را ملاک تشخیص انسانیت و جامعه قرار دهیم. کسانی هستند که بدحجاب هستند اما غرضی ندارند و دشمنی هم با دین ندارند.
وی در همین راستا افزود: بدحجابی و بی حجابی فرهنگ این اشخاص بوده است و آموزه خاصی در این زمینه ندیده اند، رسانه ها نیز نتوانسته اند بر روی آنها اثرگذاری خاصی کنند.
این کارشناس مذهبی درباره حجاب از منظر جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: سنگر حجاب در جمهوری اسلامی مانند سنگر مدافعان حرم می ماند. ما معتقدیم اگر مدافعان حرم در لبنان و سوریه نمی جنگیدند این روزها باید در داخل کشور با آن ها می جنگیدیم. بعضی ها می گویند ما اعتقادی به حجاب نداریم. کسی به حریم خصوصی این افراد کاری ندارد حتی شخص مقام معظم رهبری(مدظله العالی) فرمودند ما درباره اینکه کسی در منزلش دربرابر مهمانش حجاب رعایت می کند یا نمی کند، تحقیق و تفحص نمی کنیم اما حریم عمومی، با حریم خصوصی بسیار فرق می کند. اگر ما نسبت به حجاب سهل انگاری کنیم آرام آرام سنگرهای بعدی فتح خواهد شد و سنگرهای اصلی هم مورد حمله قرار خواهند گرفت.
حجت الاسلام والمسلمین صدارت ادامه داد: ما به جز حجاب مسائل دیگری از جمله اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی که دچار آسیب است را نیز داریم. ممکن است برای برخی سوال شود که چرا به حجاب گیر داده ایم و به مسائل دیگر گیر نداده ایم؟! اتفاقا باید به دیگر مسائل مانند حجاب بپردازیم. چرا اهمیت حجاب بیشتر است؟ چون اگر وضعیت حجاب در حریم عمومی اجباری نباشد آرام آرام سنگرهای دیگر از طرف دشمن خراب می شود، در این شرایط دیگر مسائل اقتصادی و سیاسی را نمی توان اصلاح کرد.
وی بیان کرد: یکی از مسائل مهم ما حفظ ناموس و دین است. چقدر در این مسئله موفق عمل کرده ایم؟ اگر موفق نبوده ایم چه کارهایی لازم است انجام دهیم؟ در 40 سال اخیر درباره مسائل غیرت و ناموس بسیار کار شده است اما خیلی ها کارهای انجام شده را نمی بینند چون کشور را از این نظر در یک وضعیت عادی می بینند. نگاهشان به ما نگاه دوران جنگ نیست بالاخره ما الان در دوران جنگ هستیم و کارهایی که انجام می شود اثرات مثبت خود را دارد و ضررهایی هم که دشمن وارد می کند اثرات منفی خود را دارد. مسئولین ما وقتی کار خوبی می کنند و اثرات مثبت آن را می بینند به جای بررسی برنامه های انجام شده و تدوین برنامه های جدید، کار خوب متوقف می شود که این اشتباه است.
این کارشناس مذهبی درباره وظیفه هر فرد در جامعه تاکید کرد: فرهنگ دین ما می گوید هر کسی باید برای ساختن جامعه از خودش شروع کند. ما نباید بگوییم صرفا مسئولین چه کارهایی کرده اند، مسئولین کارهای مثبتی کرده اند و کم کاری هایی نیز دارند. برای از این به بعد برنامه هایی تدوین شود که جلوی شبهات و تهاجمات گرفته شود. بالاخره شبکه های ماهواره ای و اینترنتی همه به سمتی می روند که جوان ما را از راه دین، خانواده، عفت و حیا منحرف کنند.
حجت الاسلام والمسلمین صدارت به رعایت اصول فعالیت در جنگ نرم پرداخت و توضیح داد: مسئولی که با انجام چند کار خود را از انجام وظیفه دور کند، معلوم است که فکرش درست نیست. یعنی حواسش به جنگ نیست. شهروندی هم که صرفا منتظر کار مسئولین است یعنی این شهروند خواب است. در دوران جنگ همه باید بیدار باشند. جنگ نظامی برای همه ما محسوس بود یک رزمنده هم خود تلاش می کرد هم از مسئولان انتظار همکاری داشت. در جنگ نرم نیز این چنین است هرکس باید مسئول سنگر خود باشد. بُعد دیگر این است که فرد نسبت به خانواده، اطرافیان، بستگان و همسایگان چه وظیفه ای دارد و بُعد سوم انتظار داشتن از مسئولین است. متاسفانه احساس می کنم بُعد اول که فرد باید اول به خود فکر کند را پیام رسان ها و شبکه های اجتماعی مورد آسیب قرار می دهند. چون هجوم اخبار و اطلاعاتی که رگباری وارد می شود امان نمی دهد فرد با خود خلوت کند که وظیفه ام چه بوده، چه کار کرده ام و چه باید بکنم؟
وی ادامه داد: در بعد دوم که مربوط به خانواده و همسایه و بستگان است فکر می کنم وظیفه رسانه هاست. هر چقدر از سبک زندگی اسلامی دور باشیم این بعد بیشتر در خطر است. مثلا شکل خانه سازی ما در گذشته به شکلی بود که افراد از همسایه های خود مطلع بودند. رفت و آمد داشتند و پشتیبان همدیگر بودند. نمونه آن را در دفاع مقدس دیده ایم. الان افراد زیادی می گویند اقتصاد و گرانی باعث دور شدن مردم شده است اما ما در دوران دفاع مقدس هم فقیر بودیم، مردهای خانه در جبهه بودند اما همه همسایه ها به یاد یکدیگر بودند، هر چیزی که داشتند با مهر و محبت در اختیار یکدیگر قرار می دادند و به همدیگر کمک می کردند. صرفا مسائل کلان نیست یک سری مسائل جزیی است که از مسائل کلان مهمتر هستند.
این کارشناس مذهبی شکل و شیوه شهرسازی را دلیل دوری مردم دانست و اظهار کرد: شهرسازی ما و این نوع سبک زندگی که از سبک زندگی اسلامی دور شده، باعث شده افراد حتی در ساختمان خود از همسایه های خود خبر ندارند آن وقت چگونه می توانند خط و جبهه خود را چک کنند؟ در بعد سوم هم که مطالبه گری است باید از مسئولان متوقع بود. من احساس می کنم می شود گفت رسانه ها سهم بیشتری دارند. برخی رسانه ها باند و حزب و گروه خود را نگاه می کنند، اگر هدف گذاری یک رسانه قبیله گذاری و باندگذاری باشد، حریت خود را از دست بدهد و اطلاعات دروغ به مردم بدهد روحیه مطالبه گری را تحت الشعاع قرار می دهد.
حجت الاسلام والمسلمین صدارت افزود: بعضا جوی ایجاد می شود که فلان مسئول فلان کار را انجام داده و سر و صدا ایجاد می شود حتی صدای برخی نمایندگان مجلس نیز بلند می شود بعد متوجه می شوند اصل خبر از بنیان چیز دیگری بوده است. چند بار که این اتفاق بیفتد داستان چوپان دروغگو رخ می دهد.
وی درباره پرداختن به ساده زیستی توسط مسئولان با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری توضیح داد: روایت داریم "الناس علی دین الملوک؛ مردم اساس و شیوه و رفتار زندگی شان به مسئولین بر می گردد". وقتی می دانیم که در یک جنگ اقتصادی یا فرهنگی واقع شده ایم مسئولین باید بیشتر از مردم مراقب باشند چون اثر رفتار مسئولین بر مردم دو برابر است. وقتی ما در جنگ اقتصادی هستیم، مردم مشکلات اقتصادی دارند و خیلی از اقشار ضعیف جامعه تحت فشار مالی هستند نگاهشان به دست مسئولین است. وقتی ببینند مسئولی در هر جایگاهی که هست ساده زیستی و آداب اسلامی را رعایت کرده و دست دیگران و نیازمندان را نیز می گیرد آن شخص روحیه بهتری در این جنگ می گیرد و بهتر با این مشکل می تواند کنار بیاید. یعنی اگر کسی وضعیت مالی خوبی دارد اما وضعیت مالی همسایه اش خوب نیست و باید به او رسیدگی کند و نکند مسلمان نیست.
این کارشناس مذهبی ادامه داد: اما وقتی مسئولی در یک تریبون حقوق چند ده میلیونی خود را اعلام می کند در صورتی که کارگر در حقوق یک میلیون خود مانده؛ و اشرافی گری در میان مسئولان باشد مردم را دلسرد می کند. جنگ فقط مال مردم نیست بلکه مسئولین سلاح ما و خط مقدم جنگ هستند. نمی شود طلبه، کارگر، معلم جنگ کند، سختی بکشد، در فشار اقتصادی باشد بعد مسئولین ما راحت در هر تعطیلی بهترین سفرهای سیاحتی را بروند، همسر و فرزندانش گران قیمت ترین لباس ها و وسایل را داشته باشند و حقوق ها هر عددی که می خواهند باشد، این عوامل مردم را دلسرد می کند و کاملا ممکن است از این سنگر خود عقب نشینی کنند که در مذهبی ها هم همین اتفاق می افتد. اگر مسئولی یا خانواده وی به مسائل مذهبی مقید باشد مردم روحیه قوی تر می یابند.
حجت الاسلام والمسلمین صدارت خاطرنشان کرد: من وقتی ببینم فلان مسئولی حجاب را رعایت نمی کند، آقا زاده فلان مسئول به خارج از کشور می رود و مشغول عیاشی است یا فلان مسئول در رفتار اجتماعی با نامحرم چنین و چنان است؛ دیگر برای مردم حجتی نمی ماند. ابن فرمایش رهبری درباره ساده زیستی به دلیل این روایت است که مردم بر دین مسئولین هستند بنابراین مسئولین باید بیشتر دقت کنند.