ثبت خاطرات از خرمشهر / بناهای تاریخی بخشی از خاطرات، هویت و تاریخ است
نجلا درخشانی، مسئول پژوهش اداره میراثفرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خرمشهر و آبادان گفت: با توجه به شعار 2018 ایکوموس (شورای بینالمللی بناها و محوطههای تاریخی) در فراخوانی به شهروندان و افراد مهاجرت کردهی بومی خرمشهر، آبادان و منطقه آزاد اروند، میخواهیم تا برای هر کدام از بناهای تاریخی ثبت شده و ارزشمند قرار گرفته در این سه منطقه از جنوب کشور یک قصه یا خاطره بنویسند.
وی با بیان اینکه در زمان جنگ شهرهای درگیر جنگ تقریبا خالی از سکنه شدند و با پایان آن نیز حدود 90 درصد مردم به خرمشهر برنگشتند، ادامه داد: 10 درصدی از مردم بومی که به شهر بازگشتند، نیز به خاطر علایق خود به شهر آمدند، بنابراین معتقدیم کسانی که از شهر مهاجرت کردهاند تعداد زیادتری هستند که قطعا هر کدام خاطراتی از خرمشهر و آبادان دارند.
این مسئول با تاکید بر اینکه بناهای تاریخی با خاطرات زندهاند، افزود: تا زمانیکه حس تعلق خاطری وجود نداشته باشد، حفاظت از بناهای تاریخی نیز به وجود نمیآید. بنابراین معتقدیم اگر یک خاطره یا قصه از هر کدام بناهایی که گردشگران به چشم میبینند در ذهنشان نیز نقش ببندد، آن بهتر به گردشگران معرفی میشود و از سوی دیگر بومیها بیشتر نسبت به محل زندگی خود احساس تعلق خاطر پیدا میکنند.
درخشانی هدف اصلی انجام این کار را حفاظت از بناهای تاریخی خرمشهر و مناطق دیگر دانست و با بیان اینکه معرفی بیشتر بناهای تاریخی باعث حفاظت از آنها میشود، ادامه داد: با این کار حتی خاطرات مناطق تاریخی و قدیمی برای بومیهایی که از این منطقه مهاجرت کردهاند نیز زنده میشود.
وی با اشاره به سیاست تخریب خانههای تاریخی توسط مالکان و برخی دستگاهها مالک این بناها در خرمشهر و آبادان و حتی نقاط مختلف کشور که مدتی است، باب شده؛ اظهار کرد: اگر بتوانیم مردم را با خود همراه کنیم و آنها بدانند که بناهای تاریخی بخشی از خاطرات، هویت و تاریخ آنهاست، پس بهتر میتوانیم از این بناها حفاظت کنیم.
وی تاکید کرد: به همین دلیل در فراخوانی از سوی میراث فرهنگی؛ از همهی شهروندان منطقهی آزاد اروند، آبادانیها و خرمشهریهایی که مهاجرت کردهاند، خواستهایم تا برای بناهای تاریخی ثبت شده در فهرست آثار و ارزشمند دست به قلم شده و داستان، قصه و هرچیزی که به میراث فرهنگی این مناطق برای معرفی بهتر بناها به گردشگران کمک میکند، بنویسند.
مسئول بخش پژوهش ادارههای میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خرمشهر و آبادان ادامه داد: افرادی که تمایل دارند در این اقدام فرهنگی که بخشی از هویت و اصالت منطقه را به تصویر میکشد، شرکت کنند، تا 20 فروردین میتوانند مطالب خود را همراه با مشخصات نویسنده، به ایمیل «Miras.Khoramshahr@gmail.com» ارسال کرده یا روی سیدی به دبیرخانهی موزهی باستانشناسی آبادان، در ابتدای خیابان ۱۵ احمدآباد تحویل دهند.
وی افزود: نوشتههای شرکتکنندگان توسط کارشناسان میراث فرهنگی بررسی شده و از بهترین قصه و خاطره در مورد هر بنای ثبتی در روز ۲۹ فروردین ماه، با حضور مسولین رونمایی میشود و به سه قصه یا خاطرهی برتر هدیهای تعلق میگیرد.
مسئول بخش پژوهش ادارههای میراث فرهنگی خرمشهر و آبادان بناهای ثبت شده در فهرست میراث ملی و ارزشمند در مناطق خرمشهر، آبادان و منطقه آزاد اروند را اینطور اعلام میکند؛ «موزهی باستانشناسی آبادان»، «دبيرستان رازی»، «دبستان فروغی»، «دبستان آزادی (رهنما)»، «دبستان نسل انقلاب»، «برج "آببریم" و بوارده شمالی»، «منطقه انکس»، «سينما نفت»، «سينما شيرين»، «دانشکده نفت»، «مسجد رنگونيها»، «بيمارستان امام خمينی(ره(«، «ساختمان آتشنشانی پالايشگاه»، «خانه شماره 3 اتکس»، «مسجد جامع خرمشهر»، «مسجد ولیعصر(عج)»، «موزه جنگ»، «مسجدجامع بلوچها»، «بيمارستان ۱۷ شهريور»، «قبرستان ارامنه»، «ساختمان راهنمائی و رانندگی»، «خانه بچاری»، «پل بهمنشیر»، «ساختمان بانک ملی مرکزی»، «کليسای ارامنه»، «عکاسخانه ژرژیونانی»، «ساختمان هلال احمر (کنسولگری سابق)».