نمکیترین مردان اهل کجا هستند؟
به گزارش خبرنگار گروه جامعه ، مردان نمکی، واژه آشنایی بار اذهان عمومی است. خیلی ها این اسم را شنیده اند اما اکثر آنها نمی دانند، مردان نمکی از کجا آمده و کجا نگهداری می شوند. مردان نمکی نامی است که به شش مومیایی کشفشده در زمستان سال ۱۳۷۲ (۱۹۹۳ میلادی) در معدن نمک چهرآباد استان زنجان داده شدهاست. در میان آنها جسد یک زن و یک پسر نوجوان نیز وجود دارد.
تعدادی از مردان نمکی بر اثر ادامهٔ کار معدن با بولدوزر، بهشدت آسیب دیدهاند. در سال ۲۰۰۸ بهرهبرداری از معدن متوقف شد و جسد ششمین مرد نمکی به دلیل کمبود امکانات لازم برای نگهداری از آن، دست نخورده در معدن باقی ماند. از میان مردان نمکی یافت شده، سه مرد نمکی مربوط به زمان هخامنشیان (حدود ۴۰۰ پیش از میلاد) و دو مرد نمکی دیگر نیز مربوط به اواخر دوران ساسانی (حدود ۴۰۰ تا ۶۰۰ بعد از میلاد) هستند.
اولین مرد نمکی چطور پیدا شد؟
در زمستان سال ۱۳۷۲، معدنکاران بههنگام خاکبرداری و استخراج نمک از معدن زیر تپههای این منطقه، با نیمتنهٔ یک جسد روبهرو شدند. این جسد دارای ریش و موی بلند و حلقهٔ گوشوارهای از جنس طلا در گوش چپ بود. جسد مزبور در اواسط یکی از تونلهای معدن، که حدود ۴۵ متر طول داشت، بهدست آمد. از تاریخ ۶ اسفند ۱۳۷۲، کاوشها در این منطقه آغاز شد. در پی کاوشها؛ یک ساق پا درون چکمهٔ چرمی، سه قبضه چاقو، شلوارک، شی نقرهای، قلاب سنگ، قطعات طناب چرمی، سنگ ساب، یک عدد گردو، قطعات سفال و چند تکه پارچه منقوش و قطعات خردشده استخوان نیز پیدا شد. باستان شناسان در مورد ظاهر این پیکر گفتهاند احتمالاً مرد نمکی از طبقه اشراف و شاهزادهها بودهاست، زیرا بر روی لباس او جواهرات و زیورآلاتی پیدا شده که مخصوص این طبقه بوده، و همچنین آنها چنین فرضیه دارند که او یا درحال فرار به غار پناه برده یا در جنگی از میدان گریخته و به غار پناه آورده و آنجا فوت کرده و موریانهها پیکرش را، که از نمک پوشیده بوده، خوردهاند.
مردان نمکی کجا نگه داری می شوند؟
به غیر از سر و پای یکی از مردان نمکی که در موزه ملی ایران است، باقی مردان نمکی در موزه مردان نمکی زنجان نگه داری می شود. مردان نمکی از جمله اثار خاص در دنیای باستان شناسی هستند که می توانند تبدیل به برند گردشگری برای هر شهر شوند. پیشنهاد می کنیم که به موزه مردان نمکی زنجان بروید و قصه هرکدام از آنها را بشنوید و از نزدیک آنها را ببینید.
بازدید: زنجان، تقاطع خیابان طالقانی و زینبیه، موزه مردان نمکی،ساعت بازدید از 9 صبح تا 18