ماجرای «نیم جملهای» که در مقدمه برجام گنجانده شد
البته یک تفاوت کوچک در این رابطه میان آمریکاییها و اروپاییها وجود دارد و آن اینکه آمریکاییها میگویند این ضمائم در قالب فرایند اصلاح و تغییر برجام باشد؛ اروپاییها میگویند، این ضمائم در فرآیندی جداگانه لحاظ شود.
اما این ضمائم و ملحقات چیست؟ با تحلیل محتوای اظهارات چند ماه اخیر مقامات اروپایی از جمله «امانوئل ماکرون» و «آنجلا مرکل» و «ترزا می» سران فرانسه و آلمان و انگلیس و اظهارات و مواضع جدید «فدریکا موگرینی»، عیان میشود که این ضمائم و ملحقات همان موضوعات مرتبط با اقتدار منطقهای و دفاعی و موشکی ایران است.
موگرینی روز چهارشنبه ۱۳ دسامبر ۲۰۱۷ (۲۲ آذر ۹۶) طی سخنانی در پارلمان اروپا صریحا اعلام کرد که در مقدمه توافق ۱۰۴ صفحهای برجام، «نیم جملهای» آن هم به درخواست ایران گنجانده شده ناظر بر اینکه این توافق (برجام) زیربنای constructive engagement یا «تعامل سازنده» است. تعامل سازندهای که از منظر طرف اروپایی و آمریکایی ناظر بر تحدید اقتدار منطقهای و موشکی ایران است و از منظر طرف ایرانی صرفا ناظر بر ایجاد صلح و ثبات در منطقه است؛ نه هیچگونه تفسیر مصداقی دیگر.
این اظهارات موگرینی و سایر مقامات اروپایی را وقتی کنار سخنان سایر مقامات و مسئولان اروپایی میگذاریم، نتیجهای جز این حاصل نمیشود که اروپاییها نیز به همان اندازه آمریکا برای تحدید توانمندی موشکی و دفاعی ایران البته با تاکتیک متفاوتی، اهتمام دارند و این امر به معنای تایید تلویحی ضرورت تغییر برجام از جانب اروپاییهاست.