عودلاجان قلب تاریخ تهران
به گزارش خبرنگار گروه جامعه ، عودلاجان قلب تاریخ تهران است. اگر به نقشه های تاریخی تهران دقت کنید عودلاجان در همه آنها حضور دارد و گاهی محور اصلی تهران است. عودلاجان اما حالا به جرم نزدیکی با بازار تهران در آستانه فراموشی و نابودی است. مغازه ها و کارگاه های تولیدی این روزها قلب تاریخی تهران را تسخیر کرده اند و هر روزه به پیشروی خود ادامه می دهند. اما هنوز اگر به دنبال گوشه ای از تاریخ تهران باشیم باید به عودلاجان برویم.
عودلاجان از مناطق اعیاننشین تهران در دوره قاجار بوده است. محلهای که با باغات و خانههای باشکوه بسیار. خانه مدرس و باغ ملکالشعرا و کاخ گلستان و عمارت مسعودیه در این منطقه جای گرفتهاند. عودلاجان تا اواسط دوره پهلوی اعتبار اجتماعی خود را حفظ کرد اما پس از دگرگونیهای بزرگ اجتماعی و شهری که در دهه ۱۳۴۰ رخ داد، به تدریج از اهمیتش کاسته شد. آنچه اکنون محله عودلاجان را به شدت تحت فشار قرار داده است، گسترش بازار در تمامی اضلاع محله است. اما هنوز رد پای تاریخ در عودلاجان پابرجاست. اکنون عودلاجان به سه بخش شرقی، غربی و مرکزی تقسیم می شود.
در عودلاجان چه ببینیم؟
بازارچه عودلاجان، یک سالی است که به بازار صنایع دستی تبدیل شده است. این بازار در بخش عودلاجان غربی قرار دارد و از خیابان 15 خرداد آغاز می شود تا عمق بافت تاریخی عودلاجان ادامه پیدا می کند. بازار صنایع دستی عودلاجان حالا یکی از پاتوق های گردشگری تهران است. بازاری که رستوران ها و کافه های سنتی دارد و تهران قدیم را بازنمایی می کند.
امامزاده یحیی، یکی از امامزاده های سرشناس تهران قدیم است که در گذر امامزاده یحیی در مرکز عودلاجان قرار دارد. این بنا دارای صحن وسیع، مسجد، ایوان، رواق، ضریح، حرم آیینه کاری، سرداب، گنبد کاشی مخروطی شکل و سقاخانهاست. قدیمیترین اثر منقول این بقعه تاریخی که ساختمان اصلی بنای آن نیز به دوره مغول نسبت داده میشود، صندوق چوبی روی مرقد است که دارای تاریخ ۸۹۵ ه.ق است.
چنار کهنسال تهران، در کنار ورودی زنانه امامزاده یحیی درخت چنار کهنسال بزرگی قرار دارد. چناری که شماره گذاری شده و با 900 سال سن به عنوان قدیمی ترین چنار تهران شناخته می شود. این چنار با شماره 1 توسط اداره باستان شناسی ثبت شده و یکی از جاذبه های خاص عودلاجان است.
سرای کاظمی، یکی از خانه های تاریخی عودلاجان که مرمت شده و کاربری گردشگری دارد، خانه موزه کاظمی است. حیاط و ارسی های زیبای این خانه هنوز هویت معماری تهران قدیم را یادآوری می کند. سرای کاظمی مساحتی حدود ۲۰۳۳ متر مربع دارد که شامل ۱۲۱۵ متر مربع عرصه و فضای باز و ۶۵۰ متر مربع عیان و زیر بنا است. همچنین بنای فعلی دارای دو حیاط است.
حمام نواب، یکی از حمام های قدیمی شناخته شده تهران، حمام نواب است. این حمام قدیمی در بخش مرکزی عودلاجان و در نزدیکی امامزاده یحیی قرار دارد و پس از مرمت وارد چرخه گردشگری تهران شده است. بازدید از این حمام با معماری خاص یادآور نحوه زندگی تهرانی های قدیمی است.