صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

با این چند راهکار ساده سلامت مغزتان را تضمین کنید

۲۱ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۴:۰۲:۱۵
کد خبر: ۴۰۴۸۵۳
سلامت مغز یکی از چالش‌های جامعه بهداشت عمومی است. علاوه بر عوامل ژنتیکی، برخورداری از مغز سالم و قدرت تفکر تا پایان عمر، به ترک عادت های غلط مرتبط است.
به گزارش گروه فضای مجازی ،  برخی افراد با وجود سن بالا، از قدرت حافظه و تمرکز بالایی برخوردارند و بعضی دیگر به محض ورود به دهه ششم زندگی، به مرور با مشکلات حافظه مواجه می‌شوند.

علاوه بر مسایل ژنتیکی، برخورداری از مغز سالم و قدرت تفکر تا پایان عمر، به ترک عادت‌های غلط مرتبط است. کنترل ژن بر عهده ما نیست؛ ولی می‌توان با چند راهکار ساده، سلامت مغز را کنترل کرد. عادت‌های مخرب مغز عبارتند از:

-رژیم غذایی پرچرب و پرکالری

مطالعات نشان می‌دهد رژیم غذایی حاوی چربی، شکر و غذا‌های فرآوری شده، به مرور زمان مغز را فرسوده می‌کنند. مصرف شکر به اندازه‌ای در کاهش حافظه و قابلیت تفکر موثر است که محققان آلزایمر را دیابت نوع ۳ نامیده اند که مستقیما با نوع تغذیه مرتبط است. بهترین رژیم برای محافظت از مغز، رژیم مدیترانه ای، شامل چربی‌های مفید، میوه، سبزیجات، آجیل و ماهی است.

-زندگی در مجاورت بزرگراه و خیابان‌های شلوغ

آلودگی هوا مهمترین دلیل پیری زودرس مغز است. تحقیقات نشان می‌دهد زندگی در مجاورت بزرگراه و خیابان‌های پرتردد، سبب انباشتگی آلودگی در ریه وخون می‌شود و این حالت احتمال یک نوع آسیب مغزی به نام سکته مغزی خاموش را افرایش می‌دهد. علاوه بر این، آلودگی هوا به مرور زمان حجم مغز را کاهش می‌دهد و مهمترین نشانه پیری زودرس مغز است.

-استرس مزمن

زندگی پر استرس، بزرگترین جنایت ممکن علیه مغز است. استرس سبب کوتاه شدن تلومر (انت‌های رشته DNA) و پیری زودرس سلول‌ها و مغز می‌شود. به علاوه هورمون‌هایی که بر اثر استرس ترشح می‌شوند، به مغز آسیب وارد می‌کنند. توکل به خداوند یکتا، مهمترین راه مبارزه با استرس است.

- کم خوابی

کم خوابی به مرور زمان سبب کاهش حجم مغز و بروز آلزایمر می‌شود. خواب مهمترین فرآیندی است که در آن سلول‌های مغز بازسازی می‌شوند.

– نشستن طولانی مدت در طول روز

نشستن طولانی مدت و کم تحرکی، مهمترین دلیل بیماری‌های قلبی، دیابت، سرطان و مرگ زودرس است. به علاوه نشستن زیاد مناطق مغز مرتبط با حافظه را منقبض می‌کند و سبب کاهش عملکرد مغز می‌شوند.

– تنبل کردن مغز

مطالعه، بازی‌های فکری، یادگیری زبان جدید، به خاطر سپردن اشعار و به طور کلی فعالیت‌هایی که سبب فعال شدن مغز می‌شوند برای سلامت مغز ضروری است.

-دخانیات

تقریبا تمام افراد از تاثیر سوء مصرف سیگار بر بدن و مغز آگاه هستند.

-رژیم غذایی ناسالم

مطالعات محققان دانشگاه ملی استرالیا نشان می‌دهد مصرف رژیم غذایی ناسالم، حجم مغز را کاهش می‌دهد. افرادی که رژیم غذایی ناسالمی دارند و به طور مستمر از غذا‌های آماده، پرچرب و پر کالری استفاده می‌کنند، هیپوکامپ کوچکتری دارند. هیپوکامپ بخشی از مغز است که با یادگیری، حافظه و سلامت روانی مرتبط است. مطالعات نشان می‌دهد هیپوکامپ افراد میانسالی که رژیم غذایی سالم دارند و بیشتر از سبزیجات و ماهی استفاده می‌کنند، به نسبت هم سن و سالان خود بزرگتر است.

** مواد غذایی که مغز را جوان نگه می‌دارند

مطالعات محققان آمریکایی نشان می‌دهد آجیل، انواع کلم، گوجه فرنگی، ماهی و تخم مرغ، توانایی مغز را به طور چشمگیری افزایش می‌دهند و از بروز بیماری‌هایی مانند آلزایمر و زوال عقل جلوگیری می‌کنند. درست است که بخش عمده بهره هوشی ژنتیکی است، ولی نوع تغذیه و آموزش محیطی نیز به همان اندازه اهمیت دارند. محققان به والدین توصیه می‌کنند که با رعایت رژیم غذایی صحیح در خانه، می‌توانند نقش مهمی در افزایش توانایی مغز و بهره هوشی فرزندان داشته باشند.

در ادامه به مواد غذایی اشاره شده است که غذای مغز هستند و با مصرف آن‌ها می‌توان مطمئن بود که مغز در بهترین حالت خود قرار دارد.

۱-ماهی: ماهی غذای مغز است. اسید‌های چرب امگا ۳ موجود در ماهی، به رشد مغز کمک می‌کنند. این ماده غذایی منبع بی نظیر پروتئین است و با تامین اسید‌های آمینه مورد نیاز، به مغز در برقراری ارتباط با سایر اعضای بدن کمک می‌کند.

۲-تخم مرغ: تخم مرغ حاوی نوعی ویتامین B. به نام کولین است که به بهبود حافظه کمک می‌کند.

۳-آجیل: یک منبع غنی از ویتامین E. و فولات است. فولات نوعی ماده معدنی است که برای توسعه مغز حیاتی است. مصرف ویتامین E. کمک می‌کند که از بروز بیماری‌هایی مانند زوال عقل و آلزایمر جلوگیری شود.

۴-انواع کلم: کلم بروکلی، برگ کلم و گل کلم، منبع خوبی از ویتامین K. هستند که به بهبود عملکرد شناختی کمک می‌کنند. همچنین کلم حاوی ماده‌ای به نام سولفورافان است که سبب افزایش بهره هوشی شده و از زوال عقل جلوگیری می‌کند.

۵-انواع توت، به ویژه بلوبری: خانواده توت‌ها با آنتی اکسیدان‌های قوی، از بروز انواع سرطان و بیماری‌های قلبی جلوگیری می‌کنند و در تقویت حافظه موثرند. تحقیقات نشان می‌دهد افرادی که صبح ناشتا یک کاسه کوچک بلوبری مصرف می‌کنند، مغز فعال‌تر و تمرکز بهتری دارند.

۶-مغز آفتابگردان و کدو تنبل: این دانه‌ها منبع خوبی از ویتامین E، منیزیم و امگا ۳ هستند و علاوه بر افزایش حافظه، مغز را در حالت آرامش و تمرکز قرار می‌دهند.

۷- گوجه فرنگی: آنتی اکسیدان قوی موجود درگوجه فرنگی لیکوپن نام دارد و از آسیب رادیکال‌های آزاد به مغز جلوگیری می‌کند و نقش مهمی در جلوگیری از آلزایمر دارد.

در ادامه این گزارش آمده است که علاوه بر تغذیه سالم، خواب کافی، عدم استعمال دخانیات، ورزش و پیاده روی و اجتناب از استرس نیز در سلامت مغز موثرند

۸- سالاد
یک مطالعه جدید نشان می‌دهد مصرف روزانه سالاد مغز را ۱۱ سال جوان می‌کند. این مطالعه با بررسی حدود هزار فرد با میانگین سنی ۸۰ سال نشان می‌دهد مصرف روزانه سالاد نقش مهمی در حافظه و سلامت مغز دارد.

** سکوت برای مغز مفید است

بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۱ که آلودگی صوتی را «طاعون مدرن» نامید، مدارک محکمی وجود دارد که آلودگی‌های صوتی محیط اثرات مضر شدیدی بر سلامت عمومی جامعه دارد. با افزایش انواع صدا در محیط‌های درون و خارج از خانه، افراد بیشتری به دنبال سکوت هستند و در نتیجه آن تدابیری مانند رژیم سکوت ۱۰ دقیقه‌ای صبحگاهی یا برنامه سکوت ۱۰ روزه شکل گرفته است. سکوت موجب کاهش استرس و تنش می‌شود، سکوت توان ذهنی را بازیابی می‌کند، در سکوت شبکه پیش فرض مغز فعال می‌شود و سکوت امکان بازسازی سلول‌های مغز را فراهم می‌کند.

** یوگا عملکرد مغز را در میان سالی افزایش می‌دهد

تحقیقات پژوهشگران دانشگاه ایلینویز در آمریکا نشان می‌دهد که تمرین یوگا سه بار در هفته و به مدت هشت هفته، باعث افزایش عملکرد مغز در افراد میانسال و مسن می‌شود. تحقیقات قبلی نشان می‌دهد یوگا در افزایش حافظه و تمرکز نیز بسیار موثر است. در این مطالعه آمده است که یوگا دارای اثر آرامبخش فوری در سیستم عصبی سمپاتیک و پاسخ بدن به استرس است و استرس و اضطراب باعث کاهش عملکرد شناختی می‌شود. افرادی که به طور منظم یوگا تمرین می‌کنند، به راحتی می‌تواند خشم و استرس خود را مدیریت کنند.
 
 
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *