آداب و رسوم عيد نوروز در گلستان
آداب و سنن مردم در اعیاد، فرهنگ و تمدن ملل مختلف را نشان میدهد، البته آداب و سنن در ملل گوناگون مختلف است.
به گزارش خبرنگار گروه فضای مجازی ، این عید یکی از اعیاد باستانی و برجستة ایرانیان است که از گذشتهای دور تا به اکنون با مراسمی خاص برگزار شده است.
در استان گلستان نیز از اوایل اسفند در برخی از نواحی گروه دو نفرة نوروزخوانان اشعاری را که به مناسبت فرارسیدن عید نوروز سروده شده میخوانند و از صاحبان منازل مژدگانی میگیرند.
مردم مژدگانی دادن را شگون دانسته و مقدم آنها را به عنوان پیام آوران بهار گرامی میدارند.
در آخرین چهارشنبه هر سال هم با شادی به استقبال نوروز رفته و با روشن کردن آتش در چند نقطه و پریدن از روی آن را جشن میگیرند.
همة گلستانیها با هر قومیتی که دارند با پوشیدن لباسهای نو و پهن کردن سفرة هفت سین در تعطیلات نوروز به دیدار یکدیگر میروند در روز سیزدهم نیز آنها به دامن طبیعت رفته و نحسی سیزده باسیر در طبیعت از بین میبرند.
نوروز خوانی:
از اوایل اسفند ماه هر سال در اکثریت شهرهای استان، نوروزخوانان محلی با چوب دستی و کوله پشتی که بر پشت خود میگذاشتند با خواندن اشعار بر وصف نوروز، بهار را نوید میدادند و به در خانههای مردم میرفتند و مردم هم به فراخور توانایی مالی خود، انعامی به نوروزخوانان میدادند.
این هدایا عمدتا" برنج، قند، حتی لباس، روسری و سکه پول بود تمامی افراد محل برگرد نوروز خوانان میآمدند و ورودشان را به فال نیک میگرفتند.
در واقع «نو بهار» قبل از عید، فراررسیدن عید و بهار را نوید میداد. آنها غالبا" دو نفر بودند که در کوچه و خیابان به راه میافتادند و جلوی هر خانهای اشعار میخواندند: «صد سلام، صد علیک، صاحبخانه، سلام علیک، آمده تنه خدم، با عزت و حرمت، فردا روز قیامت، خدا بده رحمت و...»
چهارشنبه سوری:
آخرین چهارشنبه ماه سال است که مردم از کوچک تا بزرگ بر روی کوه وپای آتش اشعار «زردی من از تو، سرخی تو از من»را میخوانند و در اکثریت روستاهای این منطقه در همین هنگام شب کوزههای آب نمک را میشکنند. زیرا معتقد بودند با خرید کوزه نو برکت خانه در سال نو بیشتر میشود.
در این شب برخی از دختران به همراه آینهای به کوچه میرفتند و سخن اولین فردی را که از کنار او عبور میکرد به عنوان نتیجه اعمال و آرزوهای خود تعبیر میکنند.
قاشق زنی در همین شب انجام میگیرد. پسرها چادر به سر کرده، در دستی قاشق ودر ذستی دیگر ظرفی فلزی همچون کاسه میگرفتند و جلو در خانهها میرفتند سپس قاشق را برظرف میکوبند و خوردنی طلب مینمایند صاحبخانه در این هنگام به جهت پیروی از سنن غالبا" شکلات، شیرینی یا قند را به آنها میدهد.
مهمترین شیرینیهای محلی ایام عید نوروز در نزد مردم گرگان:
سرغلبیلی، حلوا ماج، کلومبو، قطاب، پادزاری، نون زنجفیلی و رشته به رشته.
سفر کردن:
سفر کردن از آداب دیگر عید نوروز و از لازمههای زندگی بشر میباشد و همواره هجرتها در طول تاریخ تمدن ساز و تمدن پرور بوده است و سفرها در ایام عید با هدف صله رحم، تفریح و یا زیارت انجام میشود که بسیار نیکو است.
زیارت اهل قبور در عید نوروز:
یکی از چیزهایی که اسلام به نوروز تزریق کرده صله قبور است و این که مردم از اموات و گذشتگان یاد میکند این سنت از ادیان الهی است و مختص به اسلام نیست. زیارت قبور سنت بسیار شایسته و بایسته است.
دعای هنگام تحویل سال:
یکی از زیباترین چیزهایی که اسلام به عید نوروز تزریق کرده، قرین شدن تحویل سال با دعا است و پیوند تحویل با دعا از افتخارات اسلام است که این سنت باستانی را بازسازی کرده است و یکی از لحاظات نورانی وشکوهمند لحظه تحویل سال در زیارتگاههای معصومین (ع) است، لحظات خاص نیایش و کرنش در برابر خدا که اسلام به عید نوروز تزریق کرده است که هزاران هزار نفر لحظات تحویل سال را در جوار حرم اهل بیت (ع) با حالات دعا و نیایش آغاز میکنند.
هدیه دادن به دیگران در عید نوروز:
یکی از آداب دیگری که همواره در عید نوروز وجود داشته، هدیه دادن است که به شکلی شایسته است البته در نوروز باستان فرودستان هدیه میدادند و اسلام آن را دگرگون کرده است و بزرگان به بینوایان و مسکینان هدیه میدهند که با ساز و کار اسلام همسانی عمیقی دارد.
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.
نظرات بینندگان
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *