آیین های مردم شرق مازندران در ایام نوروز
سنتهایی مانند نوروزخوانی، مادرمه، بازیهای بومی - محلی و سمنو پزان از آداب و رسوم کهن مردم مازندران است.
به گزارش گروه فضای مجازی ، جشن نوروز از دیرباز در میان اقوام مختلف ایران زمین و در مازندران با شکوه خاصی همراه با آداب و سنن تاریخی و فرهنگی برگزار میشود و نوروز در شرق مازندران نیز دارای آداب و رسوم خاصی است.
مردم شرق مازندران در شهرهای بهشهر و گلوگاه، نکا، خلیل شهر و رستمکلا در نوروز به خانهتکانی، سبزه ریختن، خرید لباس نو، نوروز خوانی، پخت انواع شیرینی، عیدی دادن و دید و بازدید نوروزی پرداخته و با ایجاد فضایی شاد و مفرح برای خود و خانواده به سراغ سالی نو میروند و بر این عقیدهاند که اگر سال نو را با شادی شروع کنند تا پایان سالی خوش خواهند داشت.
مردم این دیار و به خصوص بانوان شرق مازندران از یکی دو هفته پیش از نوروز به استقبال نوروز میروند و با خانه تکانی خبر از بهار و نو شدن زندگی میدهند و به طور کلی جنب و جوشی در میان مردم پدیدار میشود، بوی عید را میتوانی بشنوی و کم کم به بهار نزدیک میشوی با سبزه ریختن در منازل که بانوان با گندم، جو، عدس و برخی از حبوبات دیگر سبزه ریخته و به نوعی این سبزه ریختن شگون دارد و این درست زمانی است که میتوان بوی بهار را در کوچه پس کوچههای شرق مازندران استشمام کرد.
از جمله آداب و رسوم مرسوم در بهشهر و گلوگاه و نکا، نوروزخوانی است که بعد از نیمه اول اسفند ماه در شهر و روستای این دیار مرسوم شده است و علی رغم برچیده شدن این سنت در سالهای گذشته اکنون به همت و تلاش مسئولان فرهنگی و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، نوروزخوانی بعنوان سنت دیرینه این دیار دارای رونق خاصی است و گروههای مختلف نوروزخوانی در نیمه دوم سال با ساماندهی مناسب در سطح شهر و روستا پیام آوران نوروز لقب گرفتهاند.
نوروزخوانان متشکل از چند نفر هستند که یک نفر اشعار را میخواند، یک نفر ساز میزند، نفر دیگر که به آن کولهکش میگویند به در خانههای مردم میرود و میخواند:
بادبهارون بیمو / نوروز سلطون بیمو/ مژده دهید به دوستان / گل به گلستون بیمو /
و یا در برخی دیگر از این نوروزخوانی اشعاری همچون: بهار آمد بهار آمد خوش آمد/ علی باذولفقار آمد، خوش آمد/ مژده آمدن سال نو و بهار را میدادند و صاحب خانه نیز با دادن پول، شیرینی، گردو و تخم مرغ از آنان پذیرایی میکند.
باورهای مردم شرق مازندران در قبل از آمدن نوروز و زمان فرا رسیدن نوروز بسیار فراوان است: با پایان خانه تکانی برای عید نوروز، شب قبل از عید نوروز که در بین مردم شرق مازندران به شب عرفه معروف است در برخی از مناطق شرق مازندران و روستاها متداول است که بر سر درب منازل و چهار گوشه منزل شمع روشن کرده و با این روشنایی به استقبال بهار و نوروز باستانی میروند.
خوردن سبزی پلو ماهی در شب عید از دیگر آداب و رسومی است که در شرق مازندران و در شهرهای بهشهر، نکا و گلوگاه متداول است و مردم این دیار درشب عید سعی دارند که سبزی پلو با ماهی میل کنند تا سبزی برنج که نشان از سبزی و طراوات است در کنار ماهی که نشان از روشنی و جنب و جوش است میل شده و اولین غذای سال نو را با نشانههای خوب خدا آغاز کنند و شکرگزار نعمتهای بیکران خداوند باشند.
هنگام تحویل سال همه لباس نو میپوشند و بر سر سفرهای که از قبل توسط مادر خانه تهیه شده و با شیرینی و نانهای محلی، سبزه، ماهی و سفره هفت سین، رشته برشته و ... تزیین شده است مینشینند و با تلاوت قرآن که معموملا در لای این قرآن پولی است که هم نشانه برکت است و هم بعنوان عیدی برای اهل خانه و مهمانان استفاده میشود به استقبال سال نو میروند.
عیدی دادن و عیدی گرفتن نزد مردم بهشهر و گلوگاه مرسوم است و مخصوصا" جوانانی که نامزد دارند و شب عید و یا روز عید برای نامزدشان عیدی میفرستند و بزرگان فامیل نیز در نوروز به فرزندان خردسال و نوجوانان عیدی میدهند و رسم است که کودکان و نوجوانان صبح روز عید به در منزل بزرگان فامیل مانند پدربزرگ، مادر بزرگ، خاله و عمه رفته و عیدی میگیرند و سال نو با حضور همه افراد خانواده با دید و بازدید از اقدام و آشنایان آغاز میشود.
مردم شرق مازندران در شهرهای بهشهر، نکا و گلوگاه همچون سایر شهرهای مازندارن در تمام طول سال پذیرای مهمان از اقصی نقاط کشور هستند، اما ایام نوروز و پذیرایی از میهمانان نوروزی در سفره مردم بهشهر و شهرهای شرق مازندران جایگاه ویژهای دارد که با حضور در جمع گرم مردم این دیار میتوانید نوروزی خوب، با نشاط و سرزنده با با طعم بهار و غذاهای محلی مازندرانی تجربه کنید.
شهرستان گلوگاه نیز بعنوان آخرین شهرستان مازندران در شرق این استان با دارا بودن مردمی خون گرم و دارای دو لهجه ترکی و مازنی نیز از هم اکنون پذیرای مهمانان نوروزی است و با دارا بودن فضای بکر جنگلی در توسکا چشمه، و فضای دل انگیز در ساحل دریای آرام گلوگاه سفری دلنشین را در این شهر تجربه کنید.
ظرفیتهای مختلف موجود در بخش گردشگری شهرستانهای بهشهر، نکا و گلوگاه برای پذیرایی از مهمانان نوروزی با امکانات رفاهی مناسب آماده میزبانی است و همچنین میزبانی از میلیونها زائر حضرت علی بن موسی الرضا (ع) در این ایام که برای رفتن به مشهد، مازندران را انتخاب کرده و از شرق مازندران عبور میکنند افتخاری بس عظیم برای مردم این خطه محسوب میشود.
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.
نظرات بینندگان
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *