تقویت اعتماد عمومی، سرمایه اجتماعی است
استمرار انقلاب اسلامی ایران به رغم پشت سر گذاشتن چهار دهه از عمر خود، سند و نشان محکمی از وحدت ملی و هوشمندی مردم در برابر برنامه و توطئه های دشمنان است که در همه این سال ها با سدی از حامیان نظام و انقلاب روبه رو شده و شکست خورده است.
این انقلاب که با مقبولیت بیش از ۹۸ درصدی راه خود را آغاز کرد، اکنون در چهارمین دهه از عمر خود به سر میبرد. در این مسیر خطرها و فراز و نشیبهایی همواره این ثمره وحدت و یکپارچگی مردم را در گردنههای پرخطری قرار داده است، اما جریانِ اعتماد عمومی در جامعه و هوشمندی در برابر توطئه دشمنان داخلی و خارجی نه تنها این انقلاب را از مسیر اصلی خود دور نساخته است بلکه بر وحدت ملی افزوده است.
** تقویت اعتماد عمومی؛ رمز مانایی انقلاب
در سپهر علوم جامعه شناسی اعتماد عمومی به منزله سرمایهای اجتماعی به شمار میرود که پیوند دهنده مردم و عامل اصلی وحدت در نظامهای اجتماعی و سیاسی است. از این رو، ایجاد هرگونه اخلال در این مهم، پایههای وحدت را به لرزه خواهد انداخت و اعتمادسازی میان مردم و مسئولان حکومتی سست خواهد کرد.
انقلاب اسلامی با حمایت میلیونها ایرانی در دهه ۵۰ شکل گرفت. مردم برای خواسته خود هزینههای سنگینی که لازمه تمام انقلابها است، پرداخت کردند. این انقلاب یکی از بزرگترین انقلابهای قرن ۲۰ را رقم زد و یکی از سلسلههای قدرتمند سلطنتی را سرنگون کرد؛ بنابراین فاصله گرفتن از مبانی مشروعیت سازی، چون مردم و اعتماد مردم از مهترین آفتها به شمار میرود؛ آفتی که همواره مسئولان نظام تلاش کرده اند آن را از نظام جمهوری اسلامی دور سازند.
اکنون نیز حمایت بی، چون و چرای مردم از نظام، مهمترین دستاورد آن به شمار میرود چرا که این انقلاب، یک انقلاب شهری و کارگری نبود بلکه انقلابی به تمام عیار، مردمی بود به طوری که همه اقشار و نیروها در آن نقش داشتند و همه در صحنه حضور یافتند. پس از آن نیز، اعتماد عمومی مردم در راهپیماییهای میلیونی و سراسری در روزهای ویژه ای، چون ۱۶ شهریور، عید فطر، عاشورا، ۱۲ بهمن و ۲۲ بهمن تجلی یافت.
اکنون که انقلاب اسلامی در دوره بلوغ سیاسی خود به سرمی برد و بر کشورهای منطقه اثرگذاشته است، دیگر مهار آن در خارج از مرزها برای دشمنان آسان نخواهد بود. از این رو، دشمنان با سنگ اندازیها به دنبال رخنه در این نظام، برهم زدن وحدت سیاسی و خدشه به اعتماد عمومی مردم هستند.
پروژه ترویج بی اعتمادی مردم به نظام جمهوری اسلامی در سالهای اخیر از سوی دشمنان خارجی و داخلی با ایجاد تحریم ها، مشکلات معیشتی و موانعی بر سر راه پیشرفت علمی، فرهنگی، اقتصادی و معیشتی کلید خورده است، اما ریشه پیوند مردم با نظام جمهوری اسلامی آنچنان قوی و درهم تنیده است که گسست آن به این سادگیها امکان پذیر نخواهد بود. نمونه اعتماد عمومی مردم به نظام و انقلاب را در ناآرامیهای دی ماه شاهد بودیم. آشوبگری عدهای قلیل با بی اعتنایی قاطبه مردم ایران روبه رو شد و ناکام ماند. با وجود این، هرچه بشتر اعتماد عمومی و مردم در جامعه تقویت شود، تضمین کننده وحدت کلمه خواهد بود و بر بقای انقلاب مردمی ایران خواهد افزود.
** آگاهی و هوشیاری؛ خنثی گر تهدیدات داخلی و خارجی
چهل سالگی برای انسان، سن پختگی و به اصطلاح جاافتادگی به حساب میآید. انقلاب نیز اکنون دهه چهارم از عمر خود را پر میکند و در همه این سالها از تهدیدهای خارجی و داخلی در امان مانده است. در واقع، تهدیدهای خارجی همان دشمنان نظام هستند یعنی کشورهایی که از ابتدا سر ناسازگاری با انقلاب و ایران داشته و منافع استثمار و استعمارطلبانه آنها با بروز و ظهور انقلاب به خطر افتاده است.
از سویی دیگر، تهدیدهای داخلی نیز ناشی از عوامل متعددی هستند که مهمترین آنها جریانهای ضد جمهوریت و ضد اسلام هستند. این گروه با ارایه برداشتهای افراطی از اسلام به دنبال ارایه مخدوش ساختن چهره اسلام به عنوان دین اعتدال نگر هستند. شماری نیز تلاش میکنند با تاکید افراطی بر آزادیها و نقطه مقابل قرار دادن آزادی و آرای مردم با اسلام، جمهوریت را تخطئه کنند. این دو جریان مانند دولبه قیچی علیه نظام عمل میکنند و مکمل یکدیگرند.
در جست و جوی دیگر تهدیدات داخلی به مسائلی از قبیل: فساد اقتصادی برمی خوریم که در سالهای اخیر شاهد نمونههایی از آن بودیم. این معضل نیز در صورت عدم کنترل، لطمه به اعتماد عمومی، وحدت مردم و پیوند جامعه و نظام را در پی خواهد داشت.
هوشیاری و آگاهی در برابر هریک از آفتهایی که تضعیف کننده وحدت مردم و عامل ازهم گسیختگی مردم و نظام خواهد شد، به طور حتم توطئهها را خنثی خواهد خواست. آنچه در سالهای گذشته بارها از سوی مقامات و مسئولان نظام شاهد آن بودیم، روشنگری علیه توطئهها بوده است. ملت ایران با حضور میلیونی هر ساله خود در راهپیمایی ۲۲ بهمن هوشمندی خود را در برابر برنامههای دشمنان که با هدف ایجاد اخلال در مسیر انقلاب اجرا میشود، بدون نتیجه میگذارد.
در برهه کنونی هم که دشمنان با توسل به تحریم ها، شرایط اقتصادی و بهره گیری از فضای مجازی برای بار چندم وحدت ملی را در کشور نشانه رفته اند، لزوم این هوشیاری و همبستگی بیش از پیش نمایان میگردد.
اگرچه تهدیدهای خارجی و داخلی در این مدت، انقلاب اسلامی را از مسیر اصلی آرمانها و اهداف خود دورنساخته است، اما هوشیاری و آگاهی کامل از خطرها و آفتهای تهدید کننده نظام، باعث شکست آنها و تقویت پایههای وحدت خواهد شد.
منبع:ایرنا
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *