صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

کمی بیشتر تهران را بشناسید!

۱۷ آذر ۱۳۹۷ - ۰۵:۵۴:۰۱
کد خبر: ۳۹۴۶۳۷
تِهْران بزرگ‌ترین شهر ایران در سال ۱۷۸۸م و از زمان آغا محمد خان قاجار به پایتختی برگزیده شد.

به گزارش گروه فضای مجازی ، تِهْران بزرگ‌ترین شهر ایران در سال ۱۷۸۸م و از زمان آغا محمد خان قاجار به پایتختی برگزیده شد.

این شهر در جنوب دامنهٔ رشته‌کوه البرز در ۱۱۲ کیلومتری جنوب دریای خزر واقع شده‌است.

ساکنان اصلی تهران، گروه‌های فارسی‌زبان بودند اما در حال حاضر اقوام گوناگون در این شهر زندگی می‌کنند.

قدری دشوار است تا یک موقعیت و یا یک بنا و سازه را برای شهری مثل تهران به عنوان تنها نماد این شهر کهن گزینش کرد؛ میدان توپخانه، خیابان ولی عصر، برج طغرل، برج آزادی، برج میلاد و... همه و همه تبلوری از شکوه و جلوه‌ای از معماری قدیم و مدرن را پیش روی‌مان قرار می‌دهد.

پیشینه زندگی در تهران به ۵٫۰۰۰ سال پیش از میلاد بازمی‌گردد. در دی ماه ۱۳۹۳ اسکلت یک انسان در منطقه مولوی تهران متعلق به نزدیک ۷٫۰۰۰ سال پیش یافته شد. پیش از این گمان می‌رفت پیشینه زندگی در منطقه تهران امروزی به یافته‌ها قیطریه که متعلق به ۳٫۰۰۰ سال پیش بود، برمی‌گردد.


در بارهٔ ریشه‌شناسی نام تهران اختلاف نظر زیادی وجود دارد که تعدادی از آن نظرات در اینجا آمده‌است:


پاره‌ای از پژوهشگران «ران» را پسوندی به معنای دامنه گرفته‌اند و شمیران و تهران را بالادست و پایین‌دست خوانده‌اند.


برخی دیگر تهران را تغییر شکل یافتهٔ «تهرام» به معنای منطقهٔ گرمسیر دانسته‌اند، در مقابل شمیرام یا شمیران که منطقه سردسیر است.


و همچنین عدّه‌ای بر این باورند که سراسر دشت پهناوری که امروز تهران بزرگ خوانده می‌شود در میان کوه‌های اطراف، گود به نظر می‌رسید و بدین سبب «ته ران» نام گرفت.


البته با توجه به توسعهٔ تهران در سال‌های متمادی پس از شهر «ری» مشهور، و اینکه تهران محلی بوده‌است نزدیک به ری و در «ته» یا آخر آن، ممکن است واژهٔ تهران تغییر یافتهٔ عبارت «ته ری ان» باشد. (یعنی محلی که در ته ری قرار دارد) و الف و نون مرسوم در نام بسیاری از شهرهای ایران کم‌کم به این نام هم چسبیده و به مرور اصلاح شده و به صورت «تهران» درآمده است.

نام برخی کوی‌ها و محلات تهران منسوب به خانوارهای رؤسای ایل‌هایی است که در زمان آقامحمدخان و فتحعلی شاه در پایتخت جدید اسکان داده شدند؛ مانند کوچه شیرازی‌ها و کوچه افشارها در قلب محله چال میدان، کوچه دیگری منسوب به افشارها در شمال محله سنگلج؛ دیگر محله عرب‌ها در گوشه شمال غربی محله عودلاجان؛ و نیز کوچه و حمام قراقانی‌ها در محله چال میدان؛ کوچه شام بیاتی‌ها در شمال عودلاجان؛ کوچه خدابنده‌لو در غرب عودلاجان؛ محله باجمانلوها در شمال غرب محله سنگلج؛ تکیه و محله قمی‌ها در محله سنگلج که همگی در محله‌های خوب و به اصطلاح سرآب اسکان یافته‌اند.

معرفی موزه های شهر تهران:


موزه مردم‌شناسی تهران، موزه ملی ایران، موزه فرش ایران، موزه هنرهای معاصر تهران، موزه پست و تلگراف، موزه صنایع دستی مجموعه سعدآباد، آبگینه و سفالینه، موزه جواهرات ملی، موزه رضا عباسی، کتابخانه و موزه ملک، ایران باستان، موزه آثار طبیعی و حیات وحش ایران ، کاخ موزه‌ سعدآباد، کاخ موزه‌ نیاوران، کاخ موزه‌ گلستان.

استان تهران دارای 16 شهرستان است که عبارتند از:

شهرستان اسلامشهر، شهرستان بهارستان، شهرستان پاکدشت، شهرستان پردیس، شهرستان پیشوا، شهرستان تهران، شهرستان دماوند ، شهرستان رباط‌کریم، شهرستان ری، شهرستان شمیرانات، شهرستان شهریار، شهرستان قدس، شهرستان قرچک، شهرستان فیروزکوه، شهرستان ملارد و شهرستان ورامین

 

 

 

 



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *