صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

عامل اصلی انقراض ذخایر ماهیان خزری چیست؟

۱۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۹:۱۴:۰۰
کد خبر: ۳۹۳۱۷۴
اهمیت دریای خزر بر کسی پوشیده نیست، هم از بعد ملی برای ایران و هم از نظر بین المللی اهمیت دریای خزرکاملا مشخص است. نقش شیلات در تامین بخش عمده ای از پروتئین با ارزش جامعه و دست یابی به منابع ارزی، درآمد ملی و توسعه زیر ساخت ها در مورد اشتغال و در آمدزایی است.
به گزارش گروه فضای مجازی ، در کنار اثرات مستقیم اقتصادی نباید سایر تاثیرات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی ناشی از فعالیت این بخش را نادیده گرفت. مواردی مانند جلوگیری از مهاجرت به وسیله جذب و اشتغال افراد و حفظ حدود مرز‌های ملی از پیامد‌ها و اثرات شیلات است. توسعه اشتغال با اجرای طرح‌های صیادی و شیلات برای جوانان یکی از مهمترین بحث‌های حال امروزدر خصوص اشتغال وبهره مندی ازآب‌های دریای خزر است.

عرضه و تقاضای فرآورده‌های شیلاتی مستلزم توسعه زیرساخت‌ها

مسعود رضایی دکترای شیلات با بیان اینکه امروزه آبزیان سهم مهمی در تامین غذای مصرفی سالم در جامعه جهانی دارند، اظهار کرد: برای رسیدن به متوسط مصرف سرانه‌ی جهانی که حدود ۲۰ کیلوگرم در سال است، توجه ویژه‌ای به حوزه‌ی زیر ساخت‌ها با ایجاد مراکز کاملا بهداشتی به همراه تنوع محصول را طلب می‌کند، تا میزان مصرف آٰبزیان به عنوان غذای سلامتی بخش و با ارزش‌های دارویی و تغذیه‌ای زیاد، افزایش یابد.

وی با اشاره به اینکه درحال حاضر مصرف سرانه آبزیان در ایران ۱۰.۶ کیلوگرم در سال است، افزود: ایجاد مراکز توزیع سالم فرآورده‌های آبزی علاوه بر تامین غذای سالم می‌تواند در توسعه خدمات اجتماعی، اشتغال و درآمد زایی، رونق اقتصاد محلی، توسعه صنایع شیلاتی و در نهایت افزایش سرانه مصرف آبزیان نقش موثری ایفا کند.

استاد گروه دانشگاه تربیت مدرس گفت: ۵۰ درصد ماهیان مازندران، در بازار ماهی فاسد شده و تبدیل به ماهی شور می‌شوند. مراکز فروش ماهیان در مازندران باید سالم، جدید و مدرن شود تا مصرف کننده رغبت برای خرید آبزیان را داشته باشد و میزان سرانه مصرفی ماهی در کشور بالا رود. امروزه در بحث فروش مرغ تنوع عرضه را داریم و این تنوع عرضه در فروش آبزیان باید دید.

رضایی با اشاره به اینکه نقش مهم شیلات به خاطر داشتن سیستم طبیعی شامل گیاهان، حیوانات و انواع موجودات زنده است، بیان کرد: سیستم طبیعی نقش بزرگی در تامین غذای مصرفی، اشتغال و توسعه داشته و در دهه‌های اخیر شاهد رشد روز افزون افزایش مصرف مواد پروتئینی در ایران هستیم.

*مازندران جزء استان‌های برتر در صنعت شیلات

محمد کاظم میرزاخانی دکترای شیلات اظهار کرد: وجود بیش از دو هزار و ۵۰۰ واحد آبزی پروری، تولید بیش از ۹۰ هزار تن ماهیان گرمابی، سردابی و خاویاری و اشتغال بیش از ۶ هزار نفر به طور مستقیم در بخش‌های آبزی پروری باعث شده تا مازندران جزء استان‌های برتر در فعالیت‌های شیلاتی در کشور باشد.

وی با بیان اینکه مازندران از توانمندی‌های ارزشمندی در آب‌های داخلی به منظور فعالیت‌های آبزی پروری برخوردار است، افزود: بیش از ۱۵ هزار هکتار آب بندان، وجود رودخانه‌های مهم شیلاتی و دمای مناسب اقلیمی سبب شده فعالیت‌های شیلاتی در استان از جایگاه ویژه‌ای برخوردار باشند.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه در حال حاضر علاوه بر فعالیت‌های صید و صیادی از پتانسیل پرورش ماهی در قفس در سواحل مازندران نیز بهره می‌گیریم، گفت: عمق مناسب و کیفیت مناسب آب در بخش‌هایی از سواحل مازندران امکان پرورش ماهیان در قفس را فراهم کرده و تاکنون طرح پرورش ماهی در قفس در دریای خزر به اجرا در آمده است.

میرزاخانی عنوان کرد: دریای خزر بزرگترین حوزه‌ی آبی بسته جهان و پناهگاه گران بهاترین ماهیان با ارزش اقتصادی و زیستی دنیا است که توسط تور‌های پره صید می‌شوند.

وی خاطر نشان کرد: صید ماهیان در مازندران ضمن تامین بخشی از نیاز پروتئینی جامعه باعث اشتغال زایی مستقیم و غیرمستقیم بیش از دو هزار نفر شده است.

*سیر نزولی صید در دریای خزر

عبدالمحمد عابدیان کناری دکترای شیلات با بیان اینکه میزان صید در دریای خزر یک روند نزولی نسبت به سال‌های گذشته دارد، اظهار کرد: صید ماهیان استخوانی مازندران از ۱۷ هزار تن در سال ۹۱ به ۱۱ هزار تن در سال جاری رسیده است.

وی افزود: صید ماهیان خاویاری نیز از ۵۰۰ تن در سال ۸۴ امروز به ۵۰ تن در سال رسیده و این نشان دهنده این بوده که ذخایر ماهیان دریای خزر در حال انقراض است.

استاد دانشگاه تربیت مدرس گفت: برای جلوگیری از انقراض ماهیان خزر و از بین نرفتن اشتغال افراد که به طور مستقیم در حوزه‌ی صیادی مشغول هستند نیازمند یک برنامه ریزی دقیق هستیم.

عابدیان کناری با اشاره به اینکه می‌توان با آموزش و فرهنگ سازی مناسب از انقراض ماهیان جلوگیری و این ذخایر برای نسل‌های آینده حفظ شود، بیان کرد: مهم‌ترین عامل کاهش ذخایر ماهیان خزر آلودگی رودخانه ها، کاهش تخم ریزی ماهیان و صید بی رویه است.

متخصص تغذیه آبزیان خاطر نشان کرد: در بخش آبزی پروری تولیدات خوبی حدود ۵۰۰ هزار تن داشته که استان‌های شمالی نقش مهمی در تولیدات ایفا کرده و با این کار باعث حفظ گونه‌های ماهیان خزر و هم حفظ حوزه‌ی اشتغال زایی شده است.

توجه به زیر ساخت‌ها در تولید و پرورش گونه‌های ماهیان خزر که یکی از راه‌های مهم تولید درآمد ناخالص ملی، ارتزاق معیشت مردم، افزایش درآمد زایی و حفظ و صیانت از مرز‌های آبی بوده، یک امر ضروری است.
 
منبع:ایسنا
 
 
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.

برچسب ها: توسعه اشتغال

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *