بهره برداری از فاز نخست منطقه آزاد "گوادر پاکستان"
به گزارش سرویس بین الملل ، شهر گوادر در انتهای جنوب غربی پاکستان و بر روی بزرگترین راه دریایی و تجاری جهان قرار گرفته است و بهترین نقطه و منطقه برای احداث بزرگترین بندر جهان شناخته شده است.
این بندر با داشتن حدود 60 کیلومتر نوار ساحلی و با ساخت و ساز اسکله از اهمیت ویژه ای برخوردار است و در آینده نزدیک، علاوه بر پاکستان مرکزی برای تجارت دریایی افغانستان، چین و کشورهای آسیای مرکزی خواهد شد.
با توجه به اینکه گوادر در آینده به عنوان یک شهر بین المللی شناخته خواهد شد، و نه تنها به پیشرفت اقتصادی پاکستان کمک خواهد کرد بلکه کشورهایی همچون چین، افغانستان، تاجیکستان، قزاقستان، آذربایجان، ترکمنستان و حتی روسیه را منتفع خواهد کرد که این امر بر اهمیت گوادر افزوده است.
گوادر با سواحل عمیق قابل پهلو گیری کشتی هایی با تناژ 250 تا 300 هزار تن است و عمق آب های سواحل گوادر حدود 14الی 15متر می باشد.
نخستین فاز ساخت اسکله گوادر تکمیل شده که دارای 13 اسکله کوچک ، پنج دستگاه جرثقیل ثابت ، دو دستگاه جرثقیل متحرک است.
طول یکی از اسکله های آن حدود 600متر است که حتی چند کشتی می توانند در یک زمان در آن پهلو بگیرند و ساخت فاز دوم اسکله گوادر منوط به ساخت جاده ترانزیتی گوادر به چمن افغانستان و سپس کشورهای آسیای میانه است.
بندر گوادر 980 کیلومتر با کویته مرکز ایالت بلوچستان فاصله دارد و جزو ایالت بلوچستان است. این بندر با شهر بندری کراچی در ایالت سند 550 کیلومتر فاصله دارد و با مرز ایران در محدوده 'ریمدان ' حدود 90 کیلومتر فاصله دارد.
در 380 کیلومتری بندر گوادر کشور عمان واقع شده و این بندر در نزدیکی دهانه خلیج فارس، خارج از تنگه هرمز و مجاورت مسیرهای اصلی کشتیرانی قرار گرفته است.
چین بزرگ ترین هم پیمان تجاری-اقتصادی پاکستان است و قراردادهای فراوانی به ارزش ده ها میلیارد دلار، از جمله قرارداد احداث کریدور اقتصادی مشترک چین-پاکستان بین دو کشور امضا شده است.
کریدور اقتصادی پکن - اسلام آباد یکی از مهم ترین بخش های مربوط به طرح راه ابریشم نوین است که چین در سال ۲۰۱۳ میلادی آن را به اجرا گذاشت.
چین برای موفقیت این طرح یک صندوق ۴۰ میلیارد دلاری اختصاص داده است و گفته می شود با سرمایه گذاری بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار به دنبال راه اندازی این مسیر است.
چین در کنار کریدور اقتصادی مذکور در حال تلاش برای راه اندازی کریدورهای دیگری نیز با حضور کشورهای بنگلادش و سریلانکا است و ممکن است بخش هایی از آن هندوستان را نیز شامل شود.
از تارنمای خبری' پاکستان تودی' شاهد خاقان عباسی نخست وزیر پاکستان امروز در آیین بهره برداری از فاز نخست منطقه آزاد گوادر و نمایشگاه بین المللی این بندر در جنوب غربی این کشور گفت:اجرای این طرح به آسان شدن تجارت منطقه ای و جهانی در قالب کریدور اقتصادی چین و پاکستان (CPEC) کمک می کند.
وی در این آیین اضافه کرد:هر بندر به یک منطقه آزاد نیاز دارد تا بتوان از این طریق به توسعه منطقه کمک کرد و منطقه آزاد گودار، پاکستان را به آسیای مرکزی پیوند می دهد.
عباسی تصریح کرد: توانمندی ها و ظرفیت های بندر تجاری گودار از طریق احداث منطقه آزاد بیش از گذشته خود را نشان می دهد.
نخست وزیر پاکستان همچنین از پروژه کریدور اقتصادی چین - پاکستان ( CPEC) به عنوان مهم ترین برنامه اجرایی فعلی پاکستان یاد کرد کرد وفزود:پروژه های در دست اجرا در این طرح، انرژی پایدار و غلبه بر بحران انرژی را برای کشورمان به ارمغان آورده است و همچنین سی پیک ( CPEC ) فرصت تاریخی برای منطقه است.
در حاشیه افتتاح نمایشگاه گوادر 2018 پاکستان نیز، پنج تفاهم نامه همکاری شرکت های پاکستان و چین در زمینه رفع فقر از گوادر، دو تفاهم نامه تجاری و دو تفاهم نامه خواهرخواندگی بنادر و شهرهای چین و پاکستان با حضور مقامات دو کشور امضا شد.