تنش سیاسی در یونان بر سر نام مقدونیه
احزاب سیاسی یونان دولت این کشور را به پنهان کاری در مذاکرات درباره نام 'مقدونیه یوگسلاوی سابق' متهم می کنند و مدعی هستند که دولت بازی خطرناکی را با مسایل ملی کشور پیشه کرده است.
حزب راستگرای دمکراسی نوین دراین رابطه تاکنون مواضع خاصی را اتخاذ نکرده است و به انتقادات خود از عملکرد دولت چپگرای یونان، بدون ارایه موضع مشخصی ادامه می دهد.
دولت یونان بارها دراین باره اعلام کرده است که دولت چپگرای سی ریزا، میراث دار یک مساله کهنه باقی مانده از دولت های قبلی است و آتن مصمم به حل اختلافات خود با اسکوپیه بر سر نام کشورمقدونیه یوگسلاوی سابق و تامین منافع ملی کشور است.
دولت یونان همچنین اعلام کرده است که در راستای توافقات دولت راستگرا در سال 2010 میلادی در بخارست در باره نحوه حل مساله نام مورد اختلاف یوگسلاوی سابق مقدونیه و یونان، بین آتن و اسکوپیه گام بر می دارد و حتی در صدد بهتر کردن شرایط برای یونان است.
تعدادی زیادی از تاریخدانان و اندیشمندان و فعالان سیاسی با هرگونه استفاده از کلمه مقدونیه در نام کشور مقدونیه یوگسلاوی سابق با انتشار بیانیه هایی و یا سخنرانی هایی، مخالفت کرده اند و ازدولت خواسته اند که تحت هیچ شرایطی در صورت وجود کلمه مقدونیه در ترکیب نام کشورمقدونیه یوگسلاوی سابق مخالفت کند و آن را تحت هیچ شرایطی نپذیرد.
یکشنبه شب شهروندان یونانی با تجمع گسترده در شهر تسالونیک واقع در شمال یونان علیه دولت دست به تظاهرات زدند و مخالفت خود را با استفاده کلمه مقدونیه در ترکیب نام کشور مقدونیه یوگسلاوی سابق، ابراز داشتند.
در این تظاهرات که نمایندگان تمام احزاب سیاسی به استثنای نمایندگان حزب حاکم و چپگرای یونان حضور داشتند، تظاهر کنندگان با سردادن شعارهایی همچون' مقدونیه یونانی است'،' یونان مقدونیه و مقدونیه یونان است'،' دولت به مسایل ملی خیانت نکن'،' ما اجازه استفاده از کلمه مقدونیه در نام کشور مقدونیه یوگسلاوی سابق را نخواهیم داد' و' همپیمانان غربی ما به ما خیانت می کنند و' نام تاریخی مقدونیه را مخدوش نکنید' از دولت خواستند که به مذاکرات در این باره خاتمه دهد.
درهمین حال متروپل و نماینده اسقف اعظم یونان درشهر تسالونیک واقع در شمال یونان 'متروپل انتیموس' در مراسم مذهبی صبح روز یکشنبه در کلیسای مرکزی این شهر، از مردم خواسته بود که بطور جدی و فعال در تظاهرات علیه دولت شرکت کنند و مخالفت خود را با روند مذاکرات برای حل اختلافات آتن و اسکوپیه اعلام کنند.
متروپل و نماینده اسقف اعظم یونان در حالی دست به تشویق مردم برای شرکت در این تظاهرات زد که ' ایرینومس دوم' اسقف اعظم یونان، روز شنبه در دیدار با ' الکسیس چیپراس' نخست وزیر یونان اعلام کرده بود: باید با عقلانیت و هوشیاری و همدلی بدون تحریک افکار عمومی برای حل مسایل ملی اقدام گردد تا دولت بتواند به بهترین وجهی در مذاکرات برای دفاع از مسایل ملی اقدام کند.
نخست وزیر یونان روز شنبه گذشته در دیدار با اسقف اعظم یونان، وی را در جریان روند مذاکرات برای حل اختلافات آتن و اسکوپیه قرار داده بود.
بعد از برپایی تظاهرات گسترده روز یکشنبه دفتر نخست وزیر یونان با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: نخست وزیر یونان خود مقدونیه ای است و یکی از والدین وی درشمال یونان ( مقدونیه) متولد شده است و با تمام توان از مسایل ملی دفاع خواهد کرد.
در این بیانیه نیز گفته شده است: برای ایجاد رفاه و توسعه کشور لازم است که اختلافات آتن و اسکوپیه از طریق مذاکرات با حفظ و احترام به مسایل تاریخی و تامین منافع ملی، به بهترین وجهی حل و فصل گردند و دولت دقیقاً در حال انجام این مهم است.
درهمین حل مسولان و بخصوص نخست وزیر کشور مقدونیه یوگسلاوی سابق بارها خود را مقدونیه ای قلمداد کرده و اعلام کرده اند: نام مقدونیه تنها به یونان تعلق ندارد و منطقه ای گسترده در زمان باستان مقدونیه نام داشته و مضافاً اسکندر دراسکوپیه متولد شده است.
گفتنی است ' فلیپ دوم' ازسال 326 قبل از میلاد در شهر تسالونیک واقع در شمال یونان با عنوان پایتخت مقدونیه حکومت می کرده است و بعد از رحلت در سال 326 قبل از میلاد اسکندر فرزند وی قدرت را بدست گرفت و به شهرهای یونان که در قالب ده کشور بصورت دمکراسی اداره می شدند حمله کرد و پس از تصرف شهرها- دولت ها و نهایتاً تصرف آتن، شهروندان این شهرها- دولت ها را متحد ساخت و تحت لوای خود با عنوان اسکندر مقدونیه به سوی کشورهای آسیایی روی آورد و با هجوم به کشورهای این منطقه تعدادی از کشورهای این منطقه را به اشغال خود درآورد.
پس از حملات ناتو به رهبری آمریکا درسال 1990 میلادی به یوگسلاوی و تجزیه این کشور، شهر مقدونیه این کشور تحت عنوان مقدونیه اعلام استقلال کرد.
از آن زمان اختلافات آتن و اسکوپیه برسر نام این کشور آغاز شد و شورای امنیت سازمان ملل متحد این کشور را با عنوان ' مقدونیه یوگسلاوی سابق' به رسمیت شناخت و از آتن و اسکوپیه خواست اختلافات خود را از طریق ادامه مداکرات حل و فصل کنند.
امریکا در دوره دوم ریاست جمهور بوش پسر، اولین کشوری بود که کشورمقدونیه یوگسلاوی سابق را با عنوان' مقدونیه ' به رسمیت شناخت و بعدا از آن تعداد زیادی از کشورهای جهان این کشور را با این نام مقدونیه، برسمیت شناختند ولی آتن همیشه با استفاده کلمه مقدونیه در ترکیب نام مقدونیه یوگسلاوی سابق مخالفت می کرده و این کشور را به رسمیت نمی شناسد.
اختلافات آتن و اسکوپیه بر سر نام کشور مقدونیه یوگسلاوی سابق تا به امروز ادامه دارد و تحلیلگران مسایل سیاسی براین باور هستند که یونان چندین بار به علت به رسمیت نشناختن این کشور با حضور آن در جمع کشورهای عضو ناتو و توسعه روابط این کشور با اتحادیه اروپا، مخالفت کرده است.
تحلیلگران براین باور هستند که در حال حاضر آمریکا و کشورهای اروپایی برای حل اختلافات آتن و اسکوپیه بشدت فشار می آورند تا با رفع اختلافات آتن و اسکوپیه، زمینه حضور کشورمقدونیه یوگسلاوی سابق' در جمع کشورهای عضو ناتو و رفته رفته پیوستن به کشورهای اتحادیه اروپا را فراهم آورند.
تحلیلگران همچنین براین باور هستند که با افزایش تنش ها درجهان و بخصوص افزایش اختلافات روسیه وآمریکا و وجود تنش در منطقه خاورمیانه، درحال حاضر آمریکا و کشورهای اروپایی درصدد افزایش حضور کشورهای دیگر در جمع کشورهای ناتو برآمده اند تا برتوانایی نظامی خود با ایجاد پایگاه های نظامی و حضور نیروهای ناتو دردیگر کشورها، بیافزایند.
منبع: ایرنا
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.