رجوع به سنتهای پسندیده صلح و بخشش، راهکار رسیدن به آرامش بیشتر در جامعه
در این نشست رئیس کل دادگستری فارس با بیان اینکه این ستاد طبق دستورالعمل ابلاغی وظیفه دارد زمینه گسترش فرهنگ صلح، بخشش و رضایت را در جامعه فراهم آورد گفت: ارتقاء فرهنگ مودت، همدلی، آشتی و مهربانی در ارتباط با رفع منازعات و اختلافات در حوزههای گوناگون یکی از اهداف تشکیل این ستاد است.
علی القاصی رعایت حقوق و احترام به حقوق متقابل افراد، ارتقاء کارآمدی دستگاه قضایی کشور با کمک سایر نهادها و سازمانها در جهت حل و فصل اختلافات و ارتقاء نظام مقدس جمهوری اسلامی در عرصه صلح طلبی و مسائل حقوق بشر را از جملهی دیگر اهداف تبیین شده در دستورالعمل تشکیل ستادهای "صبر" خواند و افزود: امروز متاسفانه هجمههای بسیار سنگینی علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی در محافل بین المللی شکل گرفته است و این موضوع به عنوان یک ابزار سیاسی در دست دشمن است؛ بنابراین کاهش زمینهها و ریشههای تولید اختلاف و نزاع در بین مردم از جمله مواردی است که زمینه ارتقاء جایگاه کشور را در نظام بین المللی فراهم میکند.
وی گفت: در بسیاری از این موارد، ریشه اختلاف کماکان باقی میماند و در بعضی مواقع اختلاف از جای دیگری سر بیرون میآورد.
نماینده عالی قوه قضائیه با تأکید بر اینکه دستیابی به اهداف ترسیم شده در دستورالعمل تشکیل ستادهای "صبر" میتواند زمینه از بین بردن ریشههای اختلاف و نزاع در طرفین دعاوی و گسترش آرامش در جامعه را فراهم آورد گفت: این اقدامات زمینه ساز پیشگیری از منازعات است.
القاصی با بیان اینکه تصمیمات گرفته شده در دستگاه قضایی بعضاً زمینه ساز حبس و کیفر افراد است گفت: این اقدام چه در دعاوی کیفری و بعضاً حتی در دعاوی حقوقی منجر به حبس افراد و در ادامه آن بی سرپرستی خانوادهها میشود که همین امر یعنی ورود افراد به زندانها باعث ایجاد آسیبهای گوناگون میگردد.
وی حل و فصل منازعات و رفع خصومتها تنها با تکیه و توسل به احکام و آراء قضایی را مسیری آسیب زا ارزیابی کرد و افزود: این امر باعث تزاید آمار جمعیت زندانها شده است و همین موضوع نقطه آغازی برای شکل گیری آسیبهای اجتماعی، به خصوص برای خانواده زندانیان است.
رئیس کل دادگستری استان فارس افزود: گرچه صدور احکام در دادگاهها در بسیاری از موارد منجر به ایجاد نظم، امنیت و آرامش در جامعه میگردد و قواعد را بر روابط افراد حاکم میکند، اما تبعات آن از جمله افزایش آمار زندانیان و برجای ماندن ریشههای اختلاف و در معرض آسیب قرارگرفتن افراد دیگری از جامعه، بخشی از آسیبهای آن محسوب میگردند که دستگاه قضایی با تشکیل ستادهای "صبر" و به کار گیری روشها و شیوههای فرهنگی و اجتماعی و با همکاری سایر نهادها و دستگاههای فرهنگی مرتبط تلاش دارد از میزان این آسیبها بکاهد.
القاصی حضور و عضویت اعضا از هر سه قوه در این ستاد را نشانگر تأثیرگذاری تصمیمات هر سه قوه در پیشگیری از پدیدههای آسیب زای ناشی از عدم وجود فرهنگ صلح و سازش و بخشش در جامعه دانست و خاطرنشان ساخت: ورود و مدیریت این امر فراتر از حدود وظایف و اختیارات قوه قضائیه است بنابراین ورود همه دستگاهها میتواند ضمن ایجاد انسجام و همدلی، تأمین اهداف ترسیم شده در این ستاد را آسانتر نماید.
وی با تأکید بر اینکه جامعه امروز ما بیش از هر زمان دیگری نیازمند آرامش است گفت: متأسفانه نوع بزهها در جامعه حاکی از این است که آستانه تحمل مردم پائین است و ما در دستگاه قضایی شاهدیم که بسیاری از پروندههای قضایی مهم و پیچیده و حتی وقوع قتلهای فجیع و نزاعهای گسترده ریشه در یک عدم تحمل و بی حوصلگی و ناشکیبائی کوچک و ناچیز دارد؛ مسئلهای که با انتقال آموزههای ابتدائی و اولیه میتوان از شکل گیری آن جلوگیری کرد.
رئیس شورای قضایی استان محور اصلی تشکیل ستادهای "صبر" در معاونت فرهنگی قوه قضائیه را هم افزایی همه نهادها و دستگاه در راستای ایجاد و گسترش و تعمیق فرهنگ صلح و سازش، تقویت روحیه بخشش و گذشت در بین مردم جامعه و در نهایت ایجاد رضایت معنوی در جامعه برشمرد و افزود: متاسفانه سالها فرهنگ بزرگ منشی و ریش سفیدی را مورد غفلت قرار داده ایم و بقایای آن را از بین برده ایم در حالی که در گذشته همین افراد ریش سفید و بزرگان هر قوم و طایفه ضمن جلوگیری از ایجاد اختلاف در صورت بروز هر گونه نزاع آن را با شیوههای سنتی حل و فصل میکردند و به همین خاطر جامعه شاهد تنشهای کمتری بود.
وی با بیان اینکه بارها شاهد بوده ایم حتی با اجرای حدود الهی ریشه نزاع از بین نرفته و زخمهای ایجاد شده به اشکال مختلفی سر باز کرده و باعث ایجاد اختلاف و نزاع دوباره شده است گفت: این در حالی است که با ایجاد مصالحه ریشههای اختلاف به کلی از بین میرود.
رئیس کل دادگستری استان فارس در پایان اولین نشست ستاد مرکزی "صبر" استان فارس بر نقش کلیدی و محوری مراکز فرهنگی و همچنین صدا و سیما در انتقال اهداف این ستاد و گسترش فرهنگ صلح، بخشش و رضایت در جامعه تأکید کرد و افزود: ظرفیت رسانه ملی و مطبوعات در تکریم و ارج نهادن به ارزشهای سنتی جامعه و همچنین تولید محتواهای فاخر در خصوص احیای سنتهای حسنه صلح و بخشش میتواند کمک شایانی به تغییر وضعیت روحی و روانی مردم جامعه نسبت به این سنتهای فراموش شده داشته باشد.
وی همچنین تدوین محتوای آموزشی مهارتهای زندگی در دورههای آموزشی را خواستار شد و تصریح کرد: میتوانیم با استفاده از ظرفیتهای موجود سمت و سوی جامعه را در جهت احترام متقابل، احترام به قانون و حقوق متقابل افراد و احیای سنتهای پسندیده صلح و بخشش و در نتیجه ایجاد رضایت در جامعه سوق و هدایت نماییم.
گفتنی است در این نشست بر استفاده از ظرفیتهای فرمانداران و بخشداران در امر شناسایی، آموزش و هدایت افراد ذینفوذ در مناطق مختلف استان، سمنها (سازمانهای مردم نهاد)، ظرفیت مددکاری سازمانها و نهادهای مددکاری وکلانتریها در راستای اجرای اهداف دستورالعمل تأکید گردید.