ایران با "افغانستان" در مبارزه با قاچاق مواد مخدر همکاری خوبی دارد
به گزارش سرویس بین الملل ، قاچاق مواد مخدر در افغانستان آن هم در شرایطی که برخی از مناطق این کشور گرفتار درگیریهای مسلحانه است و خبرهایی هم مبنی بر نفوذ داعش به گوش میرسد؛ به یکی از معضلات دولت کابل و جامعه بینالملل تبدیل شده است. درهمینراستا، خبرنگار مهر مصاحبهای با «محمدحنیف دانشیار» سخنگوی وزارت مبارزه با قاچاق مواد مخدر افغانستان، داشته است.
دانشیار با انتقاد از عدم همکاری برخی کشورهای منطقه به خبرنگار مهر گفت: درحالیکه سود حاصل از قاچاق مواد مخدر که به ۷۰ میلیارد دلار میرسد، تامینکننده تروریسم و مافیای بینالمللی است، متاسفانه شاهد کوتاهی برخی کشورها در امر مبارزه با قاچاق مواد مخدر هستیم.
با اینحال، وی تاکید کرد: ایران بهترین همکاری را با افغانستان، در امر مبارزه با قاچاق مواد مخدر داشته است.
وی همچنین از همکاری برخی کشورهای آسیای مرکزی نیز ابراز رضایت کرد.
دانشیار با اظهار این مطلب که تمام کشورهای جهان به مواد مخدر بهعنوان یک تهدید نگاه میکنند؛ گفت: دولت کابل درجریان نشستها و تفاهمنامههای خود با کشورهای همسایه، دریافته است که بیشتر آنها در امر مبارزه با مواد مخدر مصمم هستند.
بااینوجود، سخنگوی وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان با اذعان به مشکلات داخلی که دولت کابل با آن مواجه است، گفت: افغانستان در سطح سیاسی در جایگاهی نیست که بتواند کشوری را برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر مجاب کند.
به گفته دانشیار، شرایط افغانستان با شرایط کشورهای همسایه بسیار متفاوت است و کشورهای منطقه از توانایی بیشتری برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر برخوردار هستند.
وی افزود: در افغانستان تروریستها با مافیای قاچاق مواد مخدر در تبانی هستند و کابل تلاش میکند با این پدیده مبارزه کند.
دانشیار گفت: این مسائل را ما با کشورهای منطقه مطرح کرده و گفتهایم که آنها در مقایسه با افغانستان، از شرایط به مراتب بهتری برای کنترل مواد مخدر برخوردار هستند.
سخنگوی وزارت مبارزه با قاچاق مواد مخدر افغانستان با اشاره به موضوعات یادشده گفت: کشورهای آسیای میانه و جمهوری اسلامی ایران در راستای اجرای تفاهمنامههایی که برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر با آنها امضاء کردهایم؛ تلاشهای قابلتقدیری داشتهاند، اما کابل از دیگر کشورهای منطقه رضایت چندانی در زمینه مبارزه با قاچاق مواد مخدر ندارد.
به گفته دانشیار، ایران در عملیاتهای همزمان مرزی که برای مهار قاچاق مواد مخدر انجام میشود؛ همکاری اطلاعاتی بسیار خوبی با دولت کابل داشته و همین امر موجب شده تا افغانستان در نقاط مرزی مشترک با ایران، شرایط خوبی را در زمینه مبارزه با قاچاق مواد مخدر، داشته باشد.
وی در خصوص کمکاری در مبارزه با قاچاق مواد مخدر، بیشترین گلایه را از پاکستان داشت.
دانشیار در این باره گفت: تاکنون، باوجود نشستهای دو، سه و پنججانبه، شاهد تلاش ملموسی از جانب پاکستان نبودهایم.
وی از دستاوردهای دولت کابل برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر نیز رضایت داشت و در این باره گفت: دولت کابل در مناطقی که دسترسی داشته با قاچاقچیان برخورد کرده است و در این حوزه، ضعفی از جانب نهادهای امنیتی و مجری قانون افغانستان وجود ندارد حتی شاهد بودهایم که در بسیاری از موارد، نیروهای امنیتی افغانستان باندهای خیلی بزرگ را کشف و متلاشی کردهاند.
بااینحال، دانشیار افزود: اما افغانستان در امر مبارزه با قاچاق مواد مخدر در مناطق ناامن مشکل دارد.
به گفته این مقام، مناطق ناامن افغانستان مکان بسیار مناسبی برای قاچاقچیان مواد مخدر است و اصولاً قاچاق مواد مخدر رابطه بسیار نزدیکی با تروریسم دارد.
دانشیار در این رابطه گفت: مکانهایی که دولت کابل به آن دسترسی ندارد، نهتنها مکانی امن برای مجرمین مواد مخدر است، بلکه برای تروریستها نیز امن محسوب میشود و از همین رو باید بگوییم که رابطه زیادی بین تروریسم و قاچاق مواد مخدر وجود دارد و ازنظر افغانستان، مافیای مواد مخدر و تروریسم در یک سطح قرارگرفتهاند.
سخنگوی وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان همچنین تاکید کرد: افغانستان شرایط عادی ندارد و حضور تروریسم در این کشور، یکی از دلایل اصلی رشد قاچاق مواد مخدر است.
وی اظهار داشت: مواد مخدر منبع درآمد تروریستها است و به همین دلیل، آنها تلاش میکنند که قاچاق مواد مخدر را گسترش دهند.
دانشیار همچنین نقش مافیا را در قاچاق مواد مخدر بسیار قابلتوجه دانست و گفت: مواد مخدر از طریق مافیا به کشورهای خارجی قاچاق میشود، مافیای جهانی نقش برجستهای را در توزیع مواد مخدر به کشورهای جهان دارد. در شرایط کنونی، بخش زیادی از مواد مخدر از مرزهای جنوبی افغانستان، راهی بازارهای بینالمللی میشود؛ یعنی شاید بتوان گفت مرزهای جنوبی افغانستان منشاء ترانزیت مواد مخدر است.
دانشیار با توجه به اهمیت بحث سود حاصل از قاچاق مواد مخدر در گسترش آن، نگاهی به درآمد حاصل از این اقدام داشت.
وی سود حاصل از قاچاق مواد مخدر از افغانستان را که به تائید سازمان ملل نیز رسیده است، سالانه بین ۶۸ تا ۷۰ میلیارد دلار تخمین زد.
به گفته دانشیار، سود حاصل از قاچاق مواد مخدر در افغانستان، در میان سه بخش تقسیم میشود: کشاورزان، تروریستها و دلالان مواد مخدر که با شبکههای مافیایی و بینالمللی قاچاق همکاری میکنند.
دانشیار تاکید کرد: به این دلیل که سود قاچاق مواد مخدر بسیار هنگفت است، مافیای بینالمللی با استفاده از شرایط حاکم بر افغانستان، بستر مناسبی برای رشد قاچاق مواد مخدر ایجاد کرده است.
وی افزود: مافیای بینالمللی توجه جدی به قاچاق در افغانستان دارد چراکه سود حاصل از حملونقل مواد مخدر در این کشور بسیار بالا است و مرزهای افغانستان هم بهترین راه برای انتقال مواد مخدر به بازارهای جهانی محسوب میشوند.
به گفته دانشیار، مافیا از طریق مرزهای کشورهای همسایه، مواد مخدر را به بازار اصلی اروپا و دیگر کشورهای جهان انتقال میدهد و تکرار این مسئله که سود حاصل از انتقال مواد مخدر چشمگیر است، حائز اهمیت است.
وی در نهایت تاکید کرد: توقع ما از کشورهای همسایه و کشورهای منطقه این است که راهکارهای جدی در امر مبارزه با مواد مخدر را در اولویت قرار دهند.