صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

از فراموشی زبان «تاتی» تا یادگارنویسی شیخ بهایی بر تکیه بابا رکن‌الدین/ اقدام جالب شهرداری ایلام برای ترویج فرهنگ اهدای عضو

۰۲ دی ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۹:۳۶
کد خبر: ۳۷۹۷۰۶
از فراموشی زبان «تاتی» تا یادگارنویسی شیخ بهایی بر تکیه بابا رکن‌الدین، اقدام جالب شهرداری ایلام برای ترویج فرهنگ اهدای عضو و ... را در بسته خبری «در استان‌ها چه خبر» بخوانید.

به گزارش خبرنگار گروه فضای مجازی ، از فراموشی زبان «تاتی» تا یادگارنویسی شیخ بهایی بر تکیه بابا رکن‌الدین، اقدام جالب شهرداری ایلام برای ترویج فرهنگ اهدای عضو و ... را در بسته خبری «در استان ها چه خبر» بخوانید.

یادگارنویسی از دوران صفویه در تخت فولاد اصفهان وجود دارد؛ یادگارنویسی شیخ بهایی بر تکیه بابا رکن‌الدین

تسنیم: در ذ یادگارنویسی‌هایی از دوران صفویه و قاجار وجود دارد که اغلب در تکیه‌ها وجود دارد و جنبه تاریخی و میراثی به خود گرفته است. این یادگارنویسی‌هایی که تاریخی شده در تخت فولاد پراکنده است بعضی‌ها در بابارکن‌الدین بعضی‌ها در تکیه میرفندرسکی، تکیه مادر شاهزاده وجود دارد، اغلب به‌روی قبوری که سکویی دارد و روی ستون‌های سنگی داخل بقعه نوشته شده است. به‌روی سنگ قبور یادگارنویسی خیلی کم است و اغلب روی سکوها و ستون‌ها به چشم می‌خورد. بیشتر متن‌های یادگارنویسی این‌گونه است که اشاره به حضورشان در تخت فولاد برای زیارت اهل قبور یا شادی روح اموات و حتی در مورد مرگ و قیامت با خط خوش نوشته‌اند؛ در واقع آن زمان یادگاری را خوش‌خط و باسلیقه می‌نوشتند و برای آن وقت می‌گذاشتند و در پس متن‌ها فکر بوده اما مانند یادگارنویسی‌های الآن نیست. این یادگارنویسی‌ها با جوهر نوشته شده و در مکان‌هایی است که در معرض آفتاب و باران نبوده به همین دلیل از دوران صفویه و 400 سال پیش یادگارنویسی داریم و برخی از آن‌ها نوشته نیست و نوشته را به‌شکل ترسیم کرده‌اند.

 


زبان «تاتی» در چند قدمی فراموشی

مهر: بخشی از ساکنان جنوب استان اردبیل از جمله خلخال به زبان کهن و تاریخی تات تکلم می‌کنند، زبانی که امروزه به اذعان کارشناسان به دلیل بی‌توجهی گرد فراموشی بر روی آن پاشیده شده است. با وجود اینکه در گستره استان اردبیل شهروندان به زبان آذری تکلم دارند، اما در بخش جنوبی و در روستاها و شهرهای نزدیک به مرز مشترک با استان گیلان نوای زبان تاتی همچنان شنیده می‌شود. زبانی که در کتب تاریخی به قدمت دیرینه آن اشاره شده و زمانی گفتار و نوشتار بخشی از ساکنان خلخال را شامل می‌شد و امروز به فراموشی سپرده شده است. گویشوران این زبان به دلیل اینکه چندان در راستای معرفی، آموزش و تبلیغ این زبان فعالیتی انجام نشده، روز به روز کاهش می‌یابند و زبان تاتی در زبان‌های فارسی و ترکی رنگ می‌بازد. ابراهیم فخرایی در کتاب «سردار جنگل، میرزا کوچک خان» یکی از گویش‌های محلی آذربایجان را زبان تاتی معرفی کرده و آورده است که اکثر روستاهای بخش امام رود (شاهرود) واقع در جنوب شرقی خلخال و روستای کجل و اطرافش در بخش خورش رستم دارای زبان تاتی هستند. زبان تاتی از بقایای زبان قدیم آذربایجان است. قبل از رواج و شیوع ترکی، مردم آذربایجان به لهجه‌های مختلف آریایی صحبت می‌کردند و اقوام تازه‌وارد به آن ها تات می‌گفتند. تات لفظ ترکی به معنی عناصر خارجی ساکنان سرزمین ترکان است. این لفظ در کتیبه‌های قرن هشتم میلادی آمده است و تاریخ طولانی و پیچیده دارد و تغییراتی نیز در معنی آن راه یافته مثلاً به ملل تحت استیلای ترکان و بالأخص به ایرانیان اطلاق شده است. علاوه بر مواد لفظی و ایرانی بی‌شمار که در زبان کنونی آذربایجان وجود دارد و یادگار زبان دیرین این سرزمین است هنوز در بعضی مناطق آذربایجان گویش‌های اصیل ایرانی وجود دارد و گروهی از مردم روستانشین آذربایجان به زبان‌هایی که صد درصد ایرانی و از لحاظ مختصات صوتی و نحوی کهنه‌تر از همه نمونه‌های موجود آذری قدیم است سخن می‌گویند. این مناطق را به مناسبت اینکه در قالب زبان کنونی یعنی گویش متأخر آذربایجان ویژگی‌های زبان قدیم را از هر حیث حفظ کرده‌اند جزیره‌های زبانی می‌نامیم. مهم‌ترین این زبان‌ها تا جایی که اطلاع داریم هرزنی، تاتی و خلخالی است. تاتی یکی از زبان‌های قدیمی در ایران است که گویشوران آن در غرب استان گیلان، اردبیل، تهران، زنجان و خراسان پراکنده هستند.


تعویض پرچم گنبد حرم حضرت عبدالعظیم حسنی به مناسبت میلاد آن حضرت

مراسم تعویض پرچم بارگاه ملکوتی حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) هم زمان با شب میلاد آن حضرت برگزار شد. این مراسم باشکوه در صحن اصلی با تلاوت آیات کلام الله مجید آغاز و در ادامه با آئین جمع خوانی خادمین آستان مقدس و مرثیه سرایی ذاکران اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام پرچم گنبد مطهر حضرت سیدالکریم علیه السلام تعویض شد. براساس این گزارش در این مراسم پرچم حرم مطهر حضرت عبدالعظیم الحسنی علیه السلام به نشانه ایام میلاد آن حضرت تعویض شده و پرچم سبز بر گنبد بارگاه منور آن حضرت برافراشته شد. گفتنی است، مراسم تعویض پرچم گنبد حرم مطهر حضرت عبدالعظیم الحسنی علیه السلام چندین بار در طول سال انجام می شود که به صورت رسمی چهار بار در آغاز ماه محرم، ایام فاطمیه، شهادت حضرت امیرالمومنین علیه السلام و وفات حضرت سیدالکریم علیه السلام صورت می گیرد.


احیای تالاب هامون باید توسط مسئولان سیستان و بلوچستان تبدیل به یک مسئله ملی شود

ایسنا: برای مبارزه با کمبود آب و مشکل ریزگرد‌ها در استان باید از ظرفیت جوامع محلی به خوبی استفاده کرد. باید برای مقابله و پیشگیری با گرد و غبار در کشور مطالعات بیشتری صورت بگیرد و بهره گیری از مطالعات بومی در زمینه مقابله با بی آبی و گرد و غبار در سیستان و بلوچستان بسیار مهم است. احیای تالاب بین المللی هامون باید توسط مسئولان استان تبدیل به یک مسئله ملی شود. سایر پتانسیل‌های منطقه برای مقابله با کمبود آب باید به خوبی شناسایی شود تا وضع زندگی مردم استان بهتر شود. مقدار آبی که ناشی از سیل‌های غیر قابل کنترل افغانستان وارد دریاچه بین المللی هامون می‌شود، به دلیل احداث سد جدید کمال خان در افغانستان در حال محدود شدن است.

اقدام جالب شهرداری ایلام برای ترویج فرهنگ اهدای عضو

قریب به دو هفته از حضور استاندار ایلام و هیات همراه به منزل شادروان "علیرضا محمدی" می‌گذرد، جوانی که پس از مرگ مغزی، به 8 نفر حیات دورباره بخشید. در این دیدار تنها درخواست خانواده شریف محمدی نام گذاری مکانی در شهر به نام ایشان جهت ترویج این فرهنگ مبارک بود که دکتر صادقیان شهردار ایلام در همان جلسه قول داد که به زودی پارکی در یکی از نقاط شهر به نام آن مرحوم ساخته خواهد شد. پروژه عمرانی این پارک که در مجاورت دانشگاه آزاد اسلامی قرار دارد رو به پایان است که به زودی با اتمام کاشت فضای سبز و نصب المان مفهومی با حضور خانواده آن مرحوم و مسئولان استانی افتتاح خواهد شد .

تالاب میقان در آتش سوخت

راه دانا: نیزارهای تالاب میقان اراک از صبح روز گذشته اول دی ماه بر اثر آتش سوزی در حال سوختن هستند. گروهایی از آتش نشانی، منابع طبیعی، و محیط زیست در حال حاضر در محل آتش سوزی در نیزارهای تالاب میقان مستقر شده و در حال تلاش برای مهار این حریق هستند. هنوز علت این حریق مشخص نشده است. تالاب میقان اراک زیستگاه ۱۴۰ گونه پرنده است و سالانه ۹۰ گونه پرنده مهاجر وارد این تالاب می شود. تالاب میقان در مسیر کریدورهای پرندگان مهاجر قرار دارد و هر سال پذیرای انواع مرغان مهاجر از جمله درنای زیبای خاکستری، کنگر، خودکا، اردک نوک پهن، فلامینگو، غاز خاکستری، هوبره، تنچه، حواصیل، اردک سبز است. تالاب کویری میقان اراک در ۱۵ کیلومتری شمال شرق اراک با سطح آبگیری ۱۲ هکتار، یکی از زیستگاه های مهم پرندگان کشور است و دریاچه فصلی آن علاوه بر نقش محوری در حوزه تنوع زیستی، تاثیر مستقیمی بر مهار کانون های تولید شن و نمک و آلایندگی هوای اراک دارد.

 

خلاقیت جوان دشتستانی در گینس ثبت می شود

ایرنا: محمدرضا رضایی 24 ساله اهل دشتستان، توانست در یک دقیقه 100 کلمه انگلیسی را به صورت معکوس تلفظ و زمینه ثبت نام خود در کتاب گینس را فراهم کنداین جوان قادر است کلمه های زبان های مختلف از جمله، فارسی، انگلیسی، عربی و چینی را برعکس تلفظ کند. این جوان از 10 سال پیش به این توانایی خود پی برده و اکنون با رکوردگیری صورت گرفته از وی تا سه ماه آینده نامش وارد کتاب گینس می شود. اکنون در ایران علاوه بر محمد رضا رضایی پنج نفر دیگر نیز حکم ثبت رکورد گینس دارند که 2مورد آن در رشته فوتبال در بخش تعداد گل زده و روپایی و 2 مورد نیز در رشته طناب زنی، شنا با دست های بسته و بیشترین ضربه زدن به توپ با شانه است.

 



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *