افزایش ۲۵ درصدی درآمدهای مالیاتی کشور/نظام مالیاتی مدرن ترمز توسعه نیست
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، مسعود کرباسیان در چهاردهمین کنفرانس فنی سالانه مجمع مقامات مالیاتی کشورهای اسلامی با اشاره به لزوم تقویت اقتصاد ملی بیان کرد: امروز همه ما در کشورهای اسلامی به این وفاق رسیده ایم که تقویت اقتصاد ملی، گسترش شفافیت مالی ، ایجاد فضای رقابتی و مبارزه جدی با فساد وبا توسعه حضور بخش خصوصی کشورها در عرصه اقتصادی می توانند گامی موثر در جهت پیشرفت روز افزون اقتصاد ملت های مسلمان جهان باشند والبته که توسعه کشورهای اسلامی درخدمت رفاه عمومی و برخورداری تمامی شهروندان از زندگی عزتمندانه و در شأن مسلمان متعلق به دنیای مدرن قرار می گیرد.
وی در ادامه افزود: مسئولیت اجتماعی، مفهوم مدرن در کشورهای توسعه یافته به شمار می آید ولی از قرن ها قبل نظام مالیاتی ستانی اسلامی با روش هایی مانند پرداخت خمس و زکات زمینه های عمل به مسئولت اجتماعی را در زندگی فرد مسلمان محیا کرده و از این جهت می توان گفت که نظام مالیاتی اسلامی افقهای انسانی والایی را پیش از آنکه غرب به مفوهم مسئولیت اجتماعی توجه کند برای شهروندان مسلمان ترسیم کرده است.
وزیر اقتصاد و امور دارایی با اشاره به اینکه نظام مالیات ستانی اسلامی بر پایه قسط بنا شده گفت: این نظام به فرد مسلمان یاری می رساند که ضمن عمل به قواعد اسلامی وجوه اخلاقی، زیست شهروندی اخلاق مدار و مسئولیت شناس مانند تامین ثروتهای عمومی و تقویت روحیه همگرایی را در خود تقویت کند و تاریخ گواهی می دهد که در چند قرن گذشته کمتر نظام مالیاتی در جهان پیاده سازی شده که در بطن خود به چنین مفاهیم عمیق و انسانی توجه داشته باشد.
کرباسیان در خصوص اصول نظام مالیات ستانی اسلامی بیان کرد: نظام مالیات ستانی اسلامی بر این اصول استوار است که تولید ثروت عمومی در میان آحاد مردم مسلمان صورت گیرد و از این راه زیست عزتمندانه پایدار و مردمی تعریف می شود به همین جهت امروزه باید آگاه باشیم که از دل دین صلح طلب و متعالی اسلام می توان به یافته های عمیق در مورد پیوند اقتصاد و اخلاق و همچنین اقتصاد و توسعه رسید.
وی یادآور شد: امروز ما در ایران استراتژی راهبردی را برای جهت دهی به مسیرا قتصاد کشور تدوین کردهایم که برآمده از راهبردهای کلان سند اقتصاد مقاومتی و همچنین برنامههای ابلاغی رئیس جمهور است. با این حال معتقدیم که هیچ حرکت بدون برنامه و غیر هدفمندی نمیتواند به سرانجام مطلوب برسد، اما باید دقت کرد که اصلاحات در نظامهای اقتصادی و بخصوص مالیاتی باید با نگاه بر چند هدف صورت گیرد.
وزیر اقتصاد و امور دارایی در خصوص اهداف اصلاحات در نظام اقتصادی کشور بیان کرد: ضرورت اقتصاد پرتحرک و رو به توسعه این است که با نظام مالی شفاف و عادلانه همراه باشد قطعا نظام مالیاتی چالاک، کارآمد، قوی و تیز بین در خدمت رشد اقتصادی و توسعه کشورها قرار میگیرد. بخصوص اینکه امروزاقتصاد ایران در تلاش است تا مفهوم اقتصاد امن که توسط مقام معظم رهبری تبین شده را با رویکرد ایجاد اقتصادی مقاوم، با ثبات، مردم محور و توسعه خواه پیاده سازی کند طبیعتا در چنین نگاهی به همخوان سازی ساختاری مالیاتی و واقعیتهای اقتصادی نیاز است.
کرباسیان با اشاره به اینکه نظام مالیاتی باید در خدمت توسعه ملی قرار گیرد، عنوان کرد: در ایران نظام مالیاتی تلاش میکند تا نه در مقابل بنگاههای اقتصادی که در کنار آنها بایستد به این ترتیب فعالی اقتصادی با احساس امنیت به فعالیت خود ادامه میدهد.
وی تاکید کرد: نظام مالیاتی مدرن ترمز توسعه نیست و اتفاقا این نظام تیز بین و منصف بستر رقابت برابر را مهیا میسازد چرا که نظام مالیاتی با این تعریف ضمن شناسایی بخشهای اقتصاد زیر زمینی که از پرداخت مالیات فرار میکنند و در نهایت قیمت تمام شده خود را کاهش میدهد اجازه نمیدهد که رقابت ناعادلانه در اقتصاد شکل گیرد.
وزیر اقتصاد و امور دارایی با اشاره به اهمیت نقش کارآفرینان در کشور گفت: نظام مالیاتی تلاش میکند تا همراه کارآفرینان باشد و از مهمترین فاکتور این نظام انتقاد پذیری، مشاوره پذیری و روزآمد کردن روشها و مکانیسمهای مالیات ستانی است.
کرباسیان با تاکید بر اینکه نظام سیاسی ایران بر اساس مردم سالاری دینی و دموکراسی متکی بر آموزههای اسلامی بیان شده، عنوان کرد: این نظام فکری در تلاش است تا با تقویت رابطه مالی میان دولت و ملت پایههای خدشه ناپذیر حضور دولتیهای پاسخگو، مردم محور و صلح طلب را مستحکم کند.
وی با تاکید بر اینکه اولین اقدام اصلاح فرهنگ عمومی شهروندان در جهت توجه به پرداخت مالیات است، اظهار کر: قدمهای اساسی در این زمینه برداشته شده ونباید از یاد برد که اصلاح فرهنگ عمومی امری زمانبر والبته بی اندازه موثر در توسعه اقتصادی به شمار میآید و همچنین باید توجه داشت که همزمان فرهنگ مالیات ستانی نیز باید مورد توجه قرارگیرد.
وزیر اقتصاد و امور دارایی بیان کرد: اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم، بازنگری و اصلاح قانون فعلی مالیات بر ارزش افزوده در قالب لایحه دائمی شدن قانون مالیات بر ارزش افزوده، تهیه و ارائه لایحه، نحوه استفاده، نگهداری و نظارت بر صندوقهای مکانیزه فروش اصلیترین اقدامات در حوزه سیاستهای مالیاتی به شمار میآید.
کرباسیان با اشاره به اهمیت دستیابی هبه اهداف مالیاتی درکشور توضیح داد: دستیابی به اهدافی مانند اتکای کشور به درآمدهای پایدار مانند مالیات از طریق یک نظام پیشرو و توسعه یافته به دست میآید که حامی تولید، سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال باشد.
وی درانتها خاطر نشان کرد: نظام مالیاتی ایران آماده است تا تجربیات خود را در اختیار کشورهای جهان اسلام قراردهد و همچنین امیدوار است بتواند با برگزاری چنین کنفرانسهایی در فضای کارشناسی، علمی و منطقی از یافتهها و تجربیات دیگر کشورهای جهان در این حوزه نهایت بهره را ببرد و امیداوریم به زودی شاهد شکوفایی اقتصاد کشورهای اسلامی باشیم.