آشکار شدن بیشتراختلافات دیرینه مقام های ترک و یونانی در سفر اردوغان به آتن
'پروکوپیس پولوپلس' هنگام ورود رئیس جمهوری ترکیه به کاخ ریاست جمهوری یونان به گفت وگوی روز سه شنبه اردوغان مبنی بر ضرورت بازنگری و تغییر توافقنامه ' لوزان' اشاره کرد و گفت: توافقنامه لوزان یک قرار داد بین الملی بوده که همه مسائل بین دو کشور را کاملا مشخص و قابل بحث و تغییر نخواهد بود.
وی افزود: توافقنامه لوزان سند محکم و غیر قابل تغییر است و تحت هیچ شرایطی اجازه ورود به اینگونه بحثی را نخواهیم داد.
اردوغان در پاسخ رئیس جمهوری یونان گفت: ازامضای این توافقنامه 94 سال می گذرد و از آن زمان تاکنون مسائل مختلفی بوجود آمده و این قرار داد باید بازنگری شود تا بتواند به نیاز امروز دو کشور جوابگو باشد.
رئیس جمهوری ترکیه افزود: این توافقنامه منحصر به ترکیه و یونان نیست و 11 کشور در امضای این توافقنامه سهیم هستند و این توافقنامه حتی در زمان کنونی در یونان اجرا نمی شود.
وی ادامه داد: به طور مثال مفتی شمال یونان براساس همین توافقنامه باید توسط مسلمانان انتخاب شود درحالیکه دولت آتن مفتی را تعیین می کند و این حق را ار مسلمانان شمال این کشور سلب کرده است، اما شورای کشیشان در استانبول اقدام به انتخاب پاتری یارک مورد نظر خود می کنند.دولت آنکارا چشم داشتی به هیچ کشوری ندارد ، این توافقنامه دیگر دورانش بسر آمده و باید با تفاهم برای بازنگری و تغییر آن در جهت منافع دو کشور اقدام کرد.
بر اساس این گزارش ، دیدار رئیس جمهوری ترکیه با' الکسیس چیپراس' نخست وزیر یونان نیز با رد و بدل اتهام ها به یکدیگر آغاز شد.
نخست وزیر یونان در این دیدار به نقض حریم هوایی یونان توسط جنگنده های ترکیه اشاره کرد و گفت : ما خواستار حسن همجواری و توسعه روابط هستیم اما باید به نقض مکرر حریم هوایی یونان خاتمه داده شود و از دست زدن به تنش آفرینی نیز خود داری گردد.
نخست وزیر یونان افزود: اقلیت مسلمان یونانی شهروندان یونان هستند و دولت آتن برای شهروندان خود تصمیم می گیرد و به هیچ کشوری اجازه دخالت در امور داخلی خود را نخواهد داد.
وی در مورد مساله قبرس نیر گفت: یونان از حل مساله قبرس براساس تصمیم های شورای امنیت سازمان ملل متحد حمایت می کند ولی ترکیه مانع پیشرفت این مذاکرات می شود.
چیپراس همچنین افزود: توافقنامه لوزان سنگ زیر بنای روابط دو کشور است و تحت هیچ شرایطی اجازه بازنگری و تغییر در آن را نخواهیم داد و معتقدیم که توافق های بین المللی باید مورد احترام قرار گیرند.
اردوغان نیز گفت: توافقنامه لوزان اجرا نمی شود و شما حقوق مسلمانان حتی براساس همین توافقنامه را رعایت نمی کنید و حقوق انتخاب مفتی را از مسلمانان سلب کرده اید، بنابراین این توافقنامه دیگر کهنه شده و نیازمند بازنگری است.
رئیس جمهوری ترکیه در مورد قبرس هم گفت: یونان و ترکیه مام وطن دو جامعه ترک و یونانی این کشور هستند و براساس توافق های به عمل آمده کشورهای ضامن برروند امنیت و آرامش باید نظارت و حضور داشته باشند و تحت هیچ شرایطی نمی توان با درخواست یونان مبنی بر خروج نیروهای تامین کننده امنیت ما به عنوان یکی از ضامن ها ، از این کشور خارج موافقت کرد.همیشه در نقطه پایانی مذاکرات حل مساله قبرس،مساله جدیدی مطرح می شود که نمی گذارد این مذاکرات برای حل مساله قبرس به نتیجه برسند.
اروغان افزود: آزادی مذهبی در ترکیه کاملا رعایت می شود و حتی دولت در بعضی مواقع از پیشبرد کارهای اسقف گری در استانبول نیز حمایت می کند.
بر اساس این گزارش ، گفت وگوی روز سه شنبه اردوغان با خبرنگار شبکه تلویزیون خصوصی ' اسکای ' یونان و تاکید وی مبنی بر ضرورت تغییر توافقنامه لوزان که در سال 1923 به امضا رسیده سبب شد که این سفر و دیدارهای مقام های دو کشور تحت تاثیر قرار گیرد.
قرار است فردا رئیس جمهوری ترکیه به شمال یونان سفر و در جمع مسلمانان این منطقه حضور یابد.
براساس گزارش رسانه های خبری، دولت یونان بیش از 3 هزار نیروی امنیتی و پلیس برای تامین امنیت در جریان سفر رئیس جمهوری ترکیه را بکار گرفته و از سه شنبه شب تمامی تجمع ها و تظاهرات در شهر آتن ممنوع اعلام و خیابان های مرکزی پایتخت بطور کلی بروی وسایل نقلیه بسته شده بود.