تشکیل و احیای کمیته ها و کارگروه های تخصصی در زمینه های گوناگون برای افزایش سطح کارشناسی و پژوهشی فعالیت ها
فقهی زاده هدف کلی معاونت را کمک به خارج کردن قرآن از محجوریت و وارد کردن آن به عرصههای گوناگون زندگی مردم حوزههای علمی و عملی در جامعه ایران اسلامی است.
وی افزود:قرآن شناسنامه مسلمانی ماست و ارتباط تنگاتنگی با فرهنگ ملی ما دارد و این بدین معنی است که اگر خودمان را ایرانی میدانیم به فرهنگ ملی، آیین پاک اسلام و عناصر اسلامی فرهنگی ایرانی افتخار میکنیم و مفتخریم که ایرانی و تابع آرمانهای متعالی دینی که در آموزههای ناب قرآن و سنت است و در منابع قرآن و عترت طاهره منعکس شده هستیم.
اگر امروز معاونت قرآن و عترت در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شکل گرفته برای نزدیکتر شدن به این آرمانهای متعالی و مقدس است. البته ایرانیان در قرون متمادی مسلمان بوده اند و با آموزههای قرآن و عترت از عمق جان آشنایی داشته اند و انقلاب مقدس جمهوری اسلامی بر پایه همین آرمانهای اساسی قرآن و عترت طاهره شکل گرفته است.
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه اظهار داشت:معاونت قرآن مفتخر است که در این فضای معطر تنفس میکند و در راستای این آرمانها به کمک کارشناسان و اصحاب رسانه، هنر، نمایش نامه، سینما و ادبیات کودک و نوجوان و سایر حوزههای مرتبط با دین و فرهنگ در ایران اسلامی بیاندیشد و حرکت کند.
فقهی زاده با بیان اینکه پیش از حضور بنده در معاونت اقدامات اساسی و گامهای مختلفی برداشته شده است، تصریح کرد: هفتههای قرآن و عترت در بسیاری از استانها، جشنهای رمضان و آیات و ادغام آزمون سراسری حفظ و مفاهیم قرآن کریم و ... از جمله اقدامات تحسین برانگیزی هستند که انجام شده و از طرحهای مختلفی نیز در حد توان حمایت شده است. همچنین از برخی زمینهها مانند حوزه رسانه و فضای مجازی حمایت شده و طرح جامع قرآنی نیز کلید خورده و گامهای اولیه آن برداشته شده است
همچنین استانداردهای مفاهیم تعاریف با همکاری سازمان آمار کشور انجام شده و به صورت رسمی بیش از ٩٠ اصطلاح و تعریف حوزه فعالیتهای قرآن رسما تعریف و در اختیار سازمانهای مرتبط با فعالیتهای قرآن و عترت قرار گرفته است.
علاوه بر این، مقدمات لازم برای اجرای طرح شناسنامه قرآنی در پروپوزال و اجرای آزمایشی آن در دو استان انجام شده است
طرح فاتحان آسمانی در استان مرزی غرب کشور در نوروز صورت گرفت و شور و نشاط به این استانها بخشیده است.
پیش از پیوستن بنده به این حوزه اقدامات بزرگی توسط معاونت قرآن و عترت صورت گرفته است برای مثال میتوان به طرح تجهیز و راه اندازی استودیوهای سمعی و بصری که در تهران، قم، تبریز و مشهد راه اندازی شده و در یزد که در حال ساخت است، اشاره کرد.
اولویتهای بنده در سالهای پیش رو که با معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همکاری خواهم داشتد به شرح زیر است:
١ نگاه ویژه به موضوع عترت به عنوان یکی از اصلیترین ماموریت کلی و اساسی معاونت از طریق حمایت از برگزاری دورههای کوتاه مدت علوم و معارف در استانهای مختلف با همکاری و مشارکت دانشگاه قرآن و حدیث که مقدمات آن انجام شده است.
٢ بستر سازی برای تاسیس سامانه آموزش مجازی جامع معارف قرآن و عترت از طریق تولید قرآن الکترونیکی آموزشی، تولید بازیهای الکترونیکی قرآن و عترتی برای نوجوانان و تولید انیمیشنها و کلیپهای کوتاه و قابل دسترس قرآنی و عترتی در تلفنهای همراه که مقدمات خوبی برای آن فراهم و وارد فاز اجرای آن خواهیم شد.
٣-تشکیل و احیای کمیتهها و کارگروههای تخصصی در زمینههای گوناگون برای افزایش سطح کارشناسی و پژوهشی است. اعتقاد من بر این است که معاونت قرآن و عترت یکی از تخصصیترین معاونتهای وزارت ارشاد است و کارهای نباید بصورت نظام نایافته انجام شود و در این راستا تاکنون جلسات مختلفی انجام شده است.
کارگروه یا کمیتهای با اسم کمیته تحول کیفی با دعوت از برخی از برجستهترین و صاجب نظرترین محققان و افراد با تجربه در حوزههای گوناگون قرآن و عترت تشکیل دادیم و انشالله کارگروه ادبیات هنر و رسانه را نیز تشکل خواهیم داد و از آن کارگروههای متفاوتی را انتظار خواهیم داشت. در حال حاضر مقدمات این امر انجام و با برخی از صاحب نظران گفتگو شده است. بنده مغتقدم که با توجه به اینکه یکی از حوزههای مهم قرآن و عترت بر حسب ساماندهی و تایید و اصلاح ترجمههای قرآن روزآمد هست که در حجم وسیعی به معاونت قرآن و عترت ارائه میشود. ما کارگروه تخصصی نظارت بر ترجمه قرآن را که برای مدت زیادی فعال نبوده، باترکیب جدید شکل خواهم داد و شخصا به صورت کتبی به تمام ادارت کل ابلاغ کرده ام که در جلسات این کارگروه تخصصی متناسب با دانش و تجربهای که دارند، شرکت کنند.
٤-بنده در نظر دارم به حول قوه الهی شرایط لازم برای تشکیل یا تاسیس دو حوزه مشاوره جدید تخصصی در معاونت قرآن را فراهم کنم، مورد اول تعیین مشاور بین الملل که گفتگوها و رایزنیهای جدی و موثر بین الملل را صورت دهیم و دیگری
تعیین مشاور تخصصی آموزشها و فعالیتهای الکترونیکی است که در برای هرکدام از این سمتها از افراد زبده و متخصص بهره گیری خواهد شد.
٥-گسترش تعامل با صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و سایر معاونتهای تخصصی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که به یاری خداوند و به دلیل ارتباطات و تجربیاتی که بنده پیش از این با این ادرات داشتم در نخستین گام، مشارکت جدی با شبکه چهار اسلامی صورت گرفته و سه شنبه نخستین کار مشترک معاونت قرآن و عترت در دوره جدید را به مدت ٥ ساعت پخش مستقیم در خصوص برگزاری ویژه نامهای به مناسبت ولادت پیامبر اکرم (ص) پخش خواهد شد، نظاره خواهیم کرد.
از دکتر حیدریان معاونت محترم سازمان سینمایی نیز در راستای گسترش ارتباطات با معاونتها دعوت به عمل آمده و در نظر داریم ارتباطاتمان را با سایر معاونتهای صدا و سیما نیز گسترش دهیم. البته گامهای ابتدایی در این مسیر برداشته شده چراکه معاونت قرآن و عترت یک معاونت محتوایی است و میبایست به مردم از طریق آثار گوناگون محتوی تزریق کنیم.
٦-تعامل دوسویه با موسسات مردمی فعال در حوزه قرآن را از طریق بازدید از موسسات قرآنی که مورد انتقاد خیلی از موسسات است، پیگیری خواهیم کرد و گزارش گیری از فعالیتهای موسسات و ایجاد زمینه نظارت موثر بر فعالیت آنها و هدایت آنها به سمت و سوی صریحتر و جدیتر و در تناسب با اهداف معاونت قرآن و عترت و ایجاد زمینه همکاری موثر برای موسسات در مسائلی که امکان ایجاد آن زمینه را داریم از دیگر الویتهای بنده خواهد بود.
٧ گسترش مطالعه و پژهش در حوزههای مربوط به تبلیغ و ترویج قرآن و عترت در حوزههای سه گانه نظری کاربردی و فرهنگ سازی از طریق برگزاری نشستهای تخصصی علمی با دعوت از متخصصان حوزههای گوناگون در این زمینهها و عدم اکتفا به پژوهشهای دانشگاهی یا بیان تجربیات توصیهای که بنده تصور میکنم چنین کاری به حوزه فعالیتهای قرآن و عترت رونق خواهد بخشید.
٨-جلب مشارکتهای مردمی برای توسعه فعالیتهای قرآن و عترت از طریق حمایت از طرحها مشارکتی. بنده این نوید رو به به فعالان و دوست داران حوزه قرآن و عترت خواهم داد که معاونت از طرح ملی بزرگی به نام طرح ملی افق صورت گرفته که حساب ویژهای را هم با هدف توسعه مشارکتهای مردمی در حوزه قرآن و عترت با شماره حساب سه رقمی ١١٤ بانک تجارت افتتاح و جزییات این طرح پس از آماده سازی اطلاع رسانی شده است.
٩-حمایت از شکل گیری و گسترش نهادهای قرآنی و عترتی و دینی برای مخاطبان کودک و نوجوان است.
١٠ قصد بنده کیفیت بخشی به نمایشگاه قرآن و ایجاد زمینه مشارکت تشکلهای صنفی و نهادهای قرآنی مردمی است که از طرق مختلف انجام خواهد شد. از طریق تقویت بخش بین الملل مناظق جداگانهای را در جهان اسلامی تعریف خواهیم کرد، برای مثال حوزه شبه قاره، خاورمیانه عربی و ... شکل خواهیم داد و از همان حوزه مهمانان ویژهای را دعوت خواهیم کرد، ضمن تقویت بخشهای انتشاراتی بین الملل در نمایشگاه قرآن انشالله برنامههای متنوع تری را در نظر خواهیم گرفت.