صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

نرخ کمیسیون مسکن را طرفین تعیین می‌کنند/ ساخت واحد‌های اجاره‌ای در جهت کنترل بازار اجاره بها/ اسکان موقت در کانکس‌های حاشیه شهر

۱۱ آذر ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۱:۴۲
کد خبر: ۳۷۳۰۵۵
دسته بندی‌: اقتصاد ، عمومی
رئیس اتحادیه مشاورین املاک با اشاره به اسکان موقت در کانکس‌های حاشیه شهر گفت: ایجاد واحدهای اجاره‌ای در شهرهای بزرگ می‌تواند تا حدودی بازار اجاره بها را کنترل کند.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد با توجه به تداوم رکود در بازار مسکن و رشد نسبی نرخ اجاره بها در نیمه دوم سال گفت وگویی در این باره با مصطفی قلی خسروی رئیس اتحادیه مشاورین املاک انجام داده‌ایم که درادامه می‌خوانید.

میزان: روند بازار مسکن را در نیمه دوم سال چگونه ارزیابی می‌کنید ؟

قلی خسروی: روند بازار مسکن با توجه به تسهیلات ارائه شده از سوی بانک‌ها تا حدودی بهتر شده و دولت در تلاش است تا با رونق بازار مسکن 174 شغل کلیدی در اقتصاد کشور را رونق بخشد. زیرا این شغل‌ها به شکوفایی بازار مسکن ارتباط پیدا می‌کند.

میزان: با توجه به اتمام ماه محرم و صفر، آیا رشدی در بازار نقل و انتقالات مسکن رخ داده است؟

قلی خسروی: در ماه محرم و صفر خرید و فروش مسکن تا حدودی کمتر می‌شود و با توجه به اتمام این ماه‌ها شاهد رونق در کنار کنترل قیمت‌ها هستیم و پیش بینی برای افزایش جهشی قیمت‌ها نداریم .

میزان: آیا رشد بازار مسکن از شاخص تورم عبور خواهد کرد؟

قلی خسروی: بله، با توجه به کم شدن نقل وانتقالات در بازار مسکن در دو ماه اخیر و رونق گرفتن معاملات در چند هفته گذشته عبور رشد بازار مسکن از شاخص تورم امری طبیعی است و با توجه به شرایط فعلی درا قتصاد کشور و توجه معطوف شده دولت به جریان زلزله در استانهای غربی کشور امیدواریم این شرایط سرو سامان داده شود و توجه دولت به سمت رونق و ساخت و ساز در بخش مسکن سوق داده شود.

میزان: نرخ اجاره بها در سال جاری نسبت به سال گذشته چقدر افزایش یافته است؟

قلی خسروی: صنعت اجاره داری نقش مهمی در بخش مسکن دارد زیرا این صنعت هنوز به رشد کافی نرسیده و باید به مفهوم اجاره نشین و خوش نشین به معنای واقعی برسیم و جهت بهبود این شرایط باید تعداد واحدهای تجاری افزایش یابد تا رونق بازار مسکن نیز در این بین بیشتر شود.

با افزایش امنیت بازار اجاره و تغییر رویه در این بازارموجب می‌شود تا اجاره داری در این بازار به صورت صریح صورت گیرد و مستاجران درباره تغییر مکان وافزایش نرخ ودیعه و ا جاره بها را نداشته باشند.

میزان: آیا ساخت خانه‌های اجاره‌ای تاثیر در رونق بازار اجاره دارد ؟

قلی خسروی: ساخت خانه‌های اجاره‌ای در شهرها موجب می شود تا بازار اجاره مسکن رونق یابد یعنی خانه هایی که تنها اجاره داده می شوند تا مستاجرین دغدغه ای برای جابه جابی نداشته باشند که این واحدها باید توسط تامین اجتماعی و شهرداری تامین مالی شوند و در هر محله‌ای یک تعداد خاصی از این واحدها ساخته شوند. این رویه همانند رویه تنظیم بازار برای خوراکی ها عمل می‌کند که می‌توان از این طریق شرایط بازار اجاره بها را نیز برای مستأجرین کنترل کرد.

میزان: افزایش تسهیلات مسکن تا سقف 80 میلیون تومان چه تاثیری در رونق بازار مسکن داشته است؟

قلی خسروی: افزایش تسهیلات مسکن در شرایط فعلی خوب است ولی کافی نیست. این رقم وام در شهرهای بزرگی چون تهران شرایط را برای خرید مسکن فراهم نمی‌کند و ما باید همانند سایر کشورها رقم وام را حداقل به 80 درصد ارزش کل واحد مسکونی برسانیم تا افراد در این شرایط توان خرید را داشته باشند؛ درصد وام از مبلغ وامی که به افراد تعلق می‌گیرد بسیار مهمتر است .

میزان: نرخ اجاره بها در سال جاری چه میزان افزایش یافته است؟

قلی خسروی: بر اساس اخبار نرخ اجاره بها ده درصد افزایش یافته ولی در واقعیت امر این رقم بیشتر از ده درصد بوده ودربرخی از مناطق تا بیش از 20 درصد نیز مشاهده شده اما اینکه بخواهیم این اعداد و ارقام را اعلام کنیم دیگر تفاوتی میان نرخ اجاره بها در مناطق مختلف نخواهد بود و افراد حتی اگر با نرخ پایین مسکن خود را اجاره داده‌اند با وجود این شرایط نرخها را افزایش خواهند داد که این در واقعیت امر به هیچ عنوان به نفع مستأجر نیست.

میزان: علت تفاوت قیمت مسکن از شمال تا جنوب تهران چیست؟

قلی خسروی: تفاوت قیمت مسکن از شمال تا جنوب تهران را فرهنگ و شرایط منطقه‌ای یک مکان تعیین می کند به همین خاطر قیمت مسکن در یک منطقه متری دو میلیون و در منطقه دیگر متری 4 میلیون تومان است.

میزان: آیا آماری از واحدهای خالی از سکنه در تهران را دارید؟

قلی خسروی: هیچ اعتقادی به واحدهای خالی از سکنه ندارم؛ تمامی افرادی که سرمایه خود را صرف ساخت مسکن می‌کنند واحدهای خود را خالی و بدون سکنه نمی‌گذارند. زیرا افراد با ساخت و یا خرید مسکن در صدد تأمین هزینه خرید و یا استفاده از آن هستند که با این وجود خانه‌های خالی از سکنه معنی پیدا نمی‌کند و این امر مقرون به صرفه نیست؛ بعلاوه مطرح شدن دریافت مالیات از واحدهای خالی از سکنه طرحی بود که موجب شد افراد با تخلف ادعا کنند که در خانه های خالی سکونت دارند که این امر نیز چندان به نفع بازار مسکن نخواهد بود و باید با سا خت و ساز بیشتر در بازار مسکن صاحبان واحدهای خالی را به اجاره تشویق کنیم.

با ساخت و ساز بیشتر در بازار مسکن دیگر واحدهای خالی معنی پیدا نمی کند یا وقتی واحدهای ساخته شده اجاره داده می‌شوند صاحبان واحدهای خالی نیز به دنبال اجاره واحدهای خود تشویق می‌شوند که این امر موجب کاسته شدن واحدهای خالی خواهد شد.

میزان: آیا کاهش نرخ سود بانکی تاثیری بر بازار مسکن داشته است؟

قلی خسروی: بله، کاهش نرخ سود بانکی توانسته تا حدودی بر روند بازار مسکن تاثیر مثبت بگذارد ولی باید نرخ سود بیشتر از این نیز در نظام بانکی کم شود تا سرمایه مردم به سمت بازار مسکن سوق داده شود.

میزان: نرخ معامله در بنگاههای مسکن بر چه اساسی تعیین می‌شود؟

قلی خسروی: قانون دلالان در سال 1317 مشخص کرد که دلال حق خودش را خودش باید تعیین کند و این به معنی آن است که با توجه به شرایطی که برای یک معامله ایجاد می شود و طرفین معامله، دلال می تواند نرخ کمیسیون خود را تعیین کند.
نرخ خرید و فروش مسکن در سالیان گذشته یک درصد و اجاره بها نیم درصد بوده است که با توجه به مصوبه ساماندهی تعیین نرخ در بنگاه‌های معاملاتی مشخص شد که تا 20 میلیون نیم درصد ، از 20 میلیون تا 100 میلیون یک چهارم درصد و از 100 میلیون به بالا اصلا کمیسیون ندارد؛ این مصوبه اشکالات فراوانی داشت که موجب شد تا تغییراتی بر روی اعداد و ارقام ایجاد شود و با تلاش‌هایی که صورت گرفت نرخ‌‌ها با تغییراتی همراه شد که 30 میلیون نیم درصد ، از 30 میلیون تا 50 میلیون تومان 75 درصد ، از 50 میلیون تا 100 میلیون نیم درصد و از 100 میلیون به بالا یک چهارم درصد کمیسیون دریافت شود.

که دراین بین رئیس اسبق اتحادیه مسکن نرخ‌ کمیسیون بنگاه‌های معاملاتی را مجددا تغییر داد که در حال حاضر صفر تا 500 هزار تومان و از 500 تومان به بالا یک چهارم درصد خواهد بود ولی در مجموع تعیین کننده نرخ کمیسیون دلال و فروشنده و خریدار هستند.

میزان: آیا نرخ کمیسیون معاملات بنگا‌ه‌های مسکن تغییری خواهد کرد؟

قلی خسروی: این نرخها هنوز از سوی اتحادیه مشاورین املاک معترضین بسیاری دارد که در تلاش هستیم تا در جلسات کمیسیون نظارت و حمایت از مصرف کننده این نرخها را تغییر دهیم زیرا باید حق و حقوق دلال در این میان پرداخت شود تا فساد در معاملات مسکن به حداقل برسد.

میزان: آیا طرح مسکن اجتماعی و مهر توانسته کمکی به رونق بازار مسکن داشته باشد؟

قلی خسروی: قدم های اولیه در ایجاد طرح مسکن اجتماعی برداشته شده و در انتظار تامین مالی برای ساخت و ساز به سر می برد که در این میان بافتهای فرسوده اهمیت بیشتری در کشور نسبت به مسکن اجتماعی دارند که اگر توجه بیشتری به بافت فرسوده صورت گیرد می تواند مسکن اجتماعی در قدمهای بعدی محقق شود.

مسکن مهر از نظر جو روانی تأثیر مثبتی بر روند بازار مسکن داشت؛ ولی از نظر ساخت و ساز به این موضوع ورود نمی کنیم.

میزان: چه زمانی می‌توانید انتظار رونق در نقل و انتقالات بازار مسکن را داشته باشیم؟

قلی خسروی: در بازار مسکن سیاستی پیاده شده تا قیمتها به صورت جهشی افزایش نیابد و نرخها در این بازار آرام آرام در حال افزایش است که این روند مطلوبی برای بازار مسکن محسوب می شود و در این شرایط هم توان مردم، هم قیمت مسکن سنجیده می شود و نباید قیمتها به صورت حبابی افزایش یابد و در مجموع روند فعلی بازار مسکن مطلوب و مناسب است.

میزان: میزان ساخت و ساز واحدهای مسکونی در کشور مطلوب است؟

قلی خسروی: در شرایط فعلی شرایط ساخت و ساز در کشور به نحو مطلوبی صورت می گیرد و رشد آن همزمان با رشد بازار مسکن در حال پیشرفت است.

میزان: کانکس نشینی در حاشیه شهرها به چه دلیل ایجاد شده؟

قلی خسروی: در دنیا کانکس نشینی یک مقوله‌ای است که از گذشته وجود داشته و جدیداً به کشور ما رسیده است که افراد به جای اینکه در هتل و یا مسافرخانه اقامت کنند کانکس را برای چند شب موقتا اجاره و در آنها سکونت می کنند و این کانکس ها به عنوان اسکان موقت اجاره داده می‌شوند.

میزان: پیش بینی شما از روند بازار مسکن تا انتهای سال چیست؟

قلی خسروی: در بازار مسکن تا انتهای سال افزایش قیمت جهشی نخواهیم داشت و به آینده این بازار بسیار خوشبین هستیم زیرا مسئولین درجهت رشد بازار مسکن قدم‌های موثری برداشته‌اند.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *