دهانشویه نعناع بهتر است یا کلرهگزیدین؟
بیشترین دهانشویههایی که سالهاست به کار میرود و بهعنوان استاندارد طلایی موردقبول واقعشده، مادهای به نام «کلرهگزیدین» است.
اما با توجه به عوارض جانبی این ماده مانند تغییر در حس چشایی، بیحسی زبان، بوی نامطبوع و مواردی دیگر، محققان اغلب به دنبال جانشینی کم عارضه برای آن هستند.
در همین راستا، گروهی از دندانپزشکان دانشگاه آزاد تهران، در مطالعهای پژوهشی، مقایسهای بین دهانشویه کلرهگزیدین و دهانشویه گیاه نعناع ازنظر تأثیر بر تشکیل پلاک میکروبی و رنگیزه دندانها انجام دادهاند که نتایج آن اخیرا در مجله «تحقیق در علوم دندانپزشکی» وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی تهران منتشر شده است.
محققان فوق به دنبال پاسخ این سوال بودهاند که آیا نعناع بهتنهایی قادر به برداشت پلاک میکروبی است یا خیر و اینکه آیا میتوان با بهکارگیری آن از عوارض کلرهگزیدین کاست؟
جهت انجام این پژوهش تعداد 25 دانشجوی سال آخر رشته دندانپزشکی دانشگاه آزاد تهران انتخاب شده و ابتدا میزان پلاک و رنگیزه اولیه دندانهای آنها ثبت شد. سپس داوطلبان تحت جرمگیری قرار گرفته و بروساژ هر دو فک آنها انجام شد. در این تحقیق از دو نوع دهانشویه نعناع دوصدم درصد و کلرهگزیدین دودهم درصد استفاده شد.
شرکتکنندگان به دو گروه تقسیم شدند و هرکدام از دهانشویهها به یک گروه داده شد. سپس از آنها خواسته شد که به مدت 4 هفته دو بار در روز (صبح و شب) و هر بار 10 میلیلیتر دهانشویه را به مدت 30 ثانیه در دهان خود بچرخانند و بیرون بریزند. پس از پایان دوره آزمایش نیز، پلاک، رنگیزه و شاخصهای مربوطه در شرکتکنندگان اندازهگیری شد. بعدازاین، دادههای بهدستآمده از شرکتکنندگان پس از طی سایر مراحل آزمایشی، جمعآوری شد و مورد تجزیهوتحلیل آماری قرار گرفت.
نتایج نشان داد که میزان پلاک افرادی که از دهانشویه نعناع استفاده کرده بودند، حدود 1.4 برابر بیشتر از افرادی بود که از دهانشویه کلرهگزیدین استفاده کرده بودند، اما ازنظر میزان رنگیزه و احساس طعم مناسب، دهانشویه نعناع اثرات مؤثرتری در افراد تحت بررسی ایجاد کرد.
همچنین یافتهها حاکی از آن است که استفاده از دهانشویه نعناع در مقایسه با کلر هگزیدین باعث احساس سوزش کمتری در دهان افراد میشود.
بنا بر نتایج حاصله از این پژوهش، علیرغم آنکه دهانشویه نعناع، پلاکها را کمتر از دهانشویه کلرهگزیدین، تحت تأثیر قرار میدهد، ولی در مواردی که ایجاد بوی مطبوع، عدم سوزش دهان و ایجاد رنگیزه کمتر برای مصرفکننده اهمیت بالاتری داشته باشد، میتواند بهخوبی مورد استفاده قرار گیرد.
شایان ذکر است که اثرات نعناع بر توقف رشد میکروارگانیسمهای بیهوازی، امری است که اثبات شده و این عملکرد طبق نظر محققان، با کلرهگزیدین قابلمقایسه است.
نعناع گیاهی است که دارای اثرات ضدالتهاب، ضد درد، قاعده آور، تب بر و ضدعفونیکننده بوده و با توجه به خاستگاه آن در کشور ما، قابلیتهای زیادی برای استفاده در امور پزشکی و دارویی دارد.
منبع:ایسنا