هرگز بدون گواهینامه رانندگی نکنید
مسئول نهایی پرداخت خسارت راننده بدون گواهینامه
در یک قاعده کلی، مطابق تبصره ۲ ماده 2 قانون بیمه شخص ثالث جدید، در هر حال خسارت وارد شده از محل بیمهنامه وسیله نقلیه مسبب حادثه پرداخت خواهد شد.
به این معنی که اشخاص ثالث و افرادی که مستحق دریافت خسارت هستند، بدون فوت وقت و در اسرع زمان میتوانند مبلغ خسارت خود را از شرکت بیمه مقصر دریافت کنند و این موضوع تحتتاثیر مسائل حقوقی میان فرد مقصر و شرکت بیمه قرار نخواهد گرفت.
هر چند براساس این قاعده بیمهگر مکلف است بدون هیچ شرط و اخذ تضمینی، خسارت زیاندیده را پرداخت کند اما در صورتی که راننده مسبب حادثه فاقد گواهینامه رانندگی باشد یا گواهینامه او متناسب با نوع وسیله نقلیه نباشد، شرکت بیمه میتواند به قائممقامی زیاندیده از طریق مراجع قانونی برای بازیافت تمام یا بخشی از وجوه پرداخت شده به شخصی که موجب خسارت شده است، مراجعه کند.
نکته حائز اهمیت در مواردی است که گواهینامه باید متناسب با نوع وسیله نقلیه باشد و از آنجا که امروزه شاهد انواع گواهینامه مثل گواهینامه پایه 3 یا پایه 2 با شرایط سنی متفاوت و مشخصات گوناگونی مثل حداکثر ظرفیت حمل بار و مسافر یا محدودیت سنی دریافت گواهینامه روبهرو هستیم، بیشتر اتفاقات در این موارد رخ داده و راننده مسبب حادثه به خیال آنکه دارای گواهینامه بوده اما مثلا برای لحظهای راننده مینیبوسی شده و حادثهای رخ میدهد، اکنون مطابق قانون با وی همچون فردی که گواهینامه ندارد برخورد و ضامن تمام هزینههای ایجاد شده در حادثه خواهد بود.
اسناد پرداخت خسارت بیمهگر در حکم اسناد لازمالاجرا
شاید بسیاری از افراد ضمن آگاهی از قوانین یادشده مبنیبر هشدار منع رانندگی بدون گواهینامه، کماکان به این کار ادامه داده و چنین بیندیشند که نهایتا در صورت اتفاق، شرکت بیمه خسارت را پرداخت خواهد کرد و اقدام از طریق قانونی و دادگاه حقوقی بسیار زمانبر و تا آن زمان نیز خدا بزرگ است.
اما مطابق تبصره 2 ماده 15 قانون یاد شده، در مواردی که طبق قانون بیمهگر حق رجوع به مسبب حادثه یا قائممقام قانونی وی را دارد، اسناد پرداخت خسارت از سوی بیمهگر در حکم اسناد لازمالاجراست و از طریق دوایر اجرای سازمان ثبت اسناد و املاک کشور قابل مطالبه و وصول است. با عنایت به این موضوع سیر مراحل دریافت خسارت بسیار سریع و بدون نوبت بوده و حتی در صورت عدم پرداخت از سوی فرد مقصر در اسرع وقت اموال و دارایی وی قابل توقیف است.
معرفی رانندهای به جای راننده مقصر مجازات کیفری دارد
در بسیاری از حوادث رانندگی از گذشته تا به حال شاهد بودهایم که در مواردی همچون رانندگی فرزندی کنار پدر خود بهعنوان تعلیم رانندگی البته غیرقانونی یا حتی حضور همسر کنار شوهر خود بدون گواهینامه رانندگی و به امید آنکه همهچیز تحت کنترل است، حادثهای رخ میدهد.
در اینگونه مواقع اولین عکسالعمل فرد دارای گواهینامه، معرفی خود به جای فرد مقصر بدون گواهینامه به افسر راهنمایی و رانندگی است، جالب آنکه در بسیاری از مواقع طرف خسارتدیده بنابر تفکر اشتباهی که بتواند از بیمه مقصر استفاده کند، در این سناریو همکاری کرده و عمل آنها را تایید میکند.
قانونگذار در قانون جدید از این موضوع به سادگی عبور نکرده و مطابق ماده 62، هر گاه شخص بر خلاف واقع خود را بهعنوان راننده وسیله نقلیه مسبب حادثه معرفی کند به مجازات حبس درجه هفت (از 91 روز تا 6 ماه) محکوم میشود، راننده نیز چنانچه در این امر تبانی کرده باشد به مجازات مذکور محکوم خواهد شد. پس پیشنهاد میکنیم کار را خرابتر نکنید.
منبع:نامه نیوز