مرگبارترین شیرینی در خوراکیهای پرطرفدار کودکان
از پرسشهایی که در این تحقیقات مطرح شده، این بود که نقش فروکتوز در مقایسه با گلوکز در رژیم غذایی چیست؟ مصرف زیاد فروکتوز یا مصرف چربی بالا تا چه اندازه بر کبد اثر گذار هستند و کدام یک مخرب تر است؟
نتایج تحقیقات جدید هشدار میدهد، شیرین کنندهای که در نوشابههای گازدار، کیک، بیسکویت و بستنی استفاده میشود، کودکان را به یک بیماری بالقوه کبدی کشنده تهدید میکند.
فروکتوز، مرگبارترین شکل شکر است و برای سلامتی انسان نسبت به گلوکز بسیار مضرتر است.
فروکتوز بسیار سریع تر از چربی، جوانان را به بیماری کبد چرب مبتلا میکند. همچنین می تواند منجر به سرطان، سکته مغزی و مشکلات قلبی شود. بیماریهایی که تاکنون در ارتباط با الکل شنیده بودیم.
مطاعات اخیر نشان میدهد که افزایش قند خون در کودکان یک مسئله رو به رشد است. در حال حاضر، یکی از چهار کودک زیر پانزده سال در جهان چاق و یا مستعد چاقی هستند.
این بیماری در یک کودک 13 ساله که طی چند سال از کبد طبیعی به کبد چرب و التهاب کبدی می رسد؛ نسبت به افرادی که 30 سال اضافه وزن دارند، بسیار نگران کنندهتر است.
همچنین کودکان قند بیشتری نسبت به بزرگسالان می خورند، بنابراین فروکتوز ممکن است حتی در سالهای سالخوردگی او نیز یک عامل بسیار خطرناک محسوب شود.
قند طبیعی به طور معمول در میوه یافت میشود، اما تولید کنندگان برای سرعت بیشتر در دست یابی به این محصولات فیبر و مواد مغذی آن را از بین میبرند.
آزمایشات انجام شده بر روی 2 دسته از موش های آزمایشگاهی در دانشگاه بوستون نشان داد موشهایی که از فروکتوز تغذیه میکردند، اثرات متابولیکی بسیار بدتری را نسبت به کالریهای مشابه مانند گلوکز، جزء دیگر شکر، داشتهاند.
در مطالعه منتشر شده در مجله تحقیقات بالینی، این حیوانات به طور منظم یا رژیم غذایی با چربی بیشتری مصرف میکردند و یا آب شیرین شده با فروکتوز یا گلوکز را میخوردند.
بیش از 10 هفته هیچ یک از این 2 دسته از حیوانات نسبت به انسولین مقاومت نداشتند. انسولین عامل کلیدی در بیماریهای متابولیک مانند دیابت است.
با این وجود در میان موشهایی که دارای رژیم غذایی با چربی زیاد بودند، بین افرادی که نوشیدنی فروکتوز و گلوکز داشتند، اختلاف معنی داری وجود داشت.
تحقیقات نشان می داد که فروکتوز در مقایسه با گلوکز نتایج بدتری را درمتابولیسم نمونههای آزمایشی به همراه داشت.
موشهایی که در مواجهه رژیم غذایی با چربی بالا قرار گرفتند نسبت به موشهایی که در رژیم غذایی گلوکز بودند، بیشتر چاق شدند و مقاومت بیشتری به انسولین داشتند.
هنگامی که دانشمندان نمونههای کبدی از نوجوانان چاق مبتلا به بیماری چربی کبد را مورد بررسی قرار دادند، آنها همچنین سطح بالاتری از Khk را یافتند.
آنزیم Khk به طور خاص در فروکتوز وجود دارد، در حالی که در ساختار گلوکز نیست. گرچه فروکتوز و گلوکز هر 2 قند هستند، اما دستههای سلولی ها آنها بسیار متفاوت است.
آزمایشهای بیشتری بر روی موش ها نشان داد که کاهش پروتئین به کاهش وزن کبد و افزایش تحمل گلوکز در آن منجر میشود؛ افزایش قند خون و میزان فروکتوز همیشه با چاقی همراه است.
تقریبا همه افرادی که مبتلا به دیابت هستند چربی بیشتری را هم به کبد خود اضافه میکنند. به همین دلیل افراد مبتلا به کبد چرب نیز در معرض خطر ابتلا به دیابت هستند، چرا که چاقی یک عامل مستعد برای هر 2 بیماری دیابت و کبد چرب است.
در حالی که چاقی در سراسر جهان به سرعت شیوع پیدا کرده است، پیش بینی می شود که در سال های آتی چربی اشباع شده در کبد شایع ترین دلیل برای پیوند کبد باشد.
کبد سالم باید حاوی چربی کم و یا بدون چربی باشد، اما در این تحقیقات برآورد شده است که از هر سه بریتانیایی یک نفر در مراحل اولیه ابتلا به بیماری کبدی چرب قرار دارد وجود دارد. همچینین از هر 10 کودک، یکی به بیماری کبد چرب دچار شده است.
منبع:باشگاه خبرنگاران جوان