فضای مجازی مردم را از کتابخوانی دور کرده است/کتاب دیجیتال مخاطب جوان را بیشتر جذب میکند
عباس سجادی شاعر، نویسنده و پژوهشگر ادبیات در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگی با اشاره به روز ملی کتاب و کتابخوانی در خصوص سرانه مطالعه کتاب در کشور گفت: نه تنها در ایران بلکه میتوان گفت در تمامی جهان سرانه مطالعه کتاب به شدت کاهش یافته است و دلیل اصلی این اتفاق را میتوان در اشاره به گسترش فضای مجازی دانست. فضای مجازی زمان زیادی را از مردم می گیرد و اوقات فراغتشان را پر کرده است و این در بحث کتابخوانی بحران بزرگی محسوب می شود.
وی در همین راستا ادامه داد: این روزها همه عوامل از جمله رسانههای دیجیتال و فضای مجازی، قیمت کتاب و عدم تبلیغات درست باعث شده تا مردم اقبال کمتری را نسبت به خواندن کتاب نشان دهند. متاسفانه در فضاهای مجازی همه چیز به شکل فست فودی است و خیلی ارزش غذایی روحی و روانی برای مخاطب ندارد.
نویسنده مجموعه "در سایه غزل" با تاکید بر رشد کتابهای دیجیتال اضافه کرد: از نظر من این روزها باید انتشارات و نویسندگان به فکر انتشار آثار خود به سبکهای نوین و دیجیتال باشند زیرا جهان به سمت رسانههای دیجیتال رفته و کتابهای کاغذی در سالهای گذشته کمکم از تب و تاب افتادهاند. کتب صوتی نیز بسیار می تواند کمک کننده باشد. رسانه ها در این امر نقش عمده ای دارند و می توانند با معرفی جذاب آثار مخاطب را به مطالعه آن اثر ترغیب کنند.
وی نگاه ویژه مسئولین فرهنگی را در عرصه کتابخوانی خواستار شد و ادامه داد: رنگ باختن کتابهای معمولی و کاغذی قابل پیشبینی بوده و حالا که این اتفاق افتاده مسئولین فرهنگی باید راهکارهای درستی را برای انتشار آثار مجازی از طریق درگاههای قانونی ارائه دهند. نویسندهها کمتر میتوانند در این بخش دخالتی داشته باشند و سرانه پایین مطالعه کتاب وقتی رو به بهبود خواهد رفت که مسئولین فرهنگی و انتشاراتها دغدغه افزایش سرانه مطالعه کتاب داشته باشند.
این پژوهشگر عرصه کتاب افزود: سرعت رشد تکنولوژی در دنیا به شدت بالا رفته است و همه کشورها را تحت تاثیر خود قرار داده است. این جهان تکنولوژیک بی حوصلگی مخاطب برای خواندن آثار بلند را سبب شده است. مردم دیگر حوصله خواندن رمان و اشعار بلند را ندارند و دنیا به سمت نوعی کوتاه نویسی رفته است.
سجادی بهبود وضعیت کیفی کتابخانه ها را یکی دیگر از راهکارهای جذب مخاطب دانست و خاطرنشان کرد: از سویی وضعیت کتابخانه ها نیازمند برخی تغییرات است. کتابخانه باید محیطی بسیار آراسته و تمیز باشد تا کسی که برای مطالعه می رود فضا را برای مطالعه صمیمی و دلنشین ببیند و برای ادامه مطالعات خود دوام بیاورد.