صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

رمزگشایی از «توافق ثانویه»

۲۶ مهر ۱۳۹۶ - ۱۶:۳۹:۲۸
کد خبر: ۳۵۹۰۸۸
سخنان اخیر رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا درباره امکان یک توافق ثانویه پیرامون برجام، پس از لفاظی های چند روز پیش ترامپ، حاوی نکاتی است که پشت پرده سناریوی چند لایه و تودرتو کاخ سفید را بهتر نشان می دهد.

به گزارش گروه فضای مجازی ، حسام الدین برومند در یادداشت روزنامه حمایت نوشت: سخنان اخیر رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا درباره امکان یک توافق ثانویه پیرامون برجام، پس از لفاظی های چند روز پیش ترامپ، حاوی نکاتی است که پشت پرده سناریوی چند لایه و تودرتو کاخ سفید را بهتر نشان می دهد. تیلرسون در مصاحبه با شبکه سی ان ان می گوید: "اصلاح ایرادات برجام ممکن است از طریق یک توافق ثانویه صورت بگیرد ، نه با تغییر در مفاد برجام...باقی ماندن در برجام در جهت تامین منافع امنیت ملی آمریکاست و رییس جمهوری آمریکا هم همین عقیده را دارد." این سناریو وقتی جالب تر می شود که در همان روزی که تیلرسون از توافق ثانویه در مورد برجام آنهم با تصریح بر نگهداری مفاد و محتوای توافق هسته ای سخن می گوید ، سران کشورهای انگلیس و آلمان (ترزامی و مرکل) در گفت و گویی تلفنی توافق کرده اند:" جامعه جهانی باید ایران را برای متوقف کردن فعالیت هایش در منطقه و برنامه موشکی اش تحت فشار قرار دهد!"

به تعبیر روشن تر در سناریوی جدیدی که در خصوص برجام از سوی آمریکا و اروپا دیده شده است یک تقسیم کار صورت گرفته ولو اینکه در ظاهر یک به اصطلاح شکاف یا حتی جنگ زرگری میان آمریکا و اروپا پمپاژ شود. ظاهر این است که ترامپ، سخنان تند و بی منطقی علیه برجام بزند و تهدید کند که هر موقع صلاح بداند برجام را لغو می کند ولی در واقع مسیر خروج عملی از برجام از سوی آمریکا با هماهنگی اروپایی ها تعبیه شده است.

شواهد و قرائن نشان می دهد بازی از این قرار است که آمریکا عملا از برجام خارج شود ولی در ظاهر شرایط را طوری مدیریت نماید که به ایران تحمیل نماید تا برجام را با اروپایی ها ادامه بدهد و آنجا که اروپایی ها ساز منطقه و موشکی را علیه ایران کوک می کنند؛ آن وقت این معادله به میان بیاید که نیاز به یک توافق و مذاکره –بخوانید همان توافق ثانویه بیرون از مفاد برجام- است و هدف نهایی از این توافق ثانویه چیزی جز مهار قدرت موشکی و نفوذ جمهوری اسلامی در منطقه نیست.

به عبارت خیلی ساده و روشن تر؛ تلاش می شود یک شرایط تحمیلی به ایران اسلامی برای شکل گیری یک "برجام منطقه ای" بار شود چراکه این برجام منطقه ای به زعم آمریکا و اروپا، می تواند ایرادات و نواقص برجام هسته ای را برطرف نماید!

اینجاست که باید موضوع خروج عملی آمریکا از برجام با سخنان خشم آلود ترامپ، مساله توافق ثانویه که از سوی تیلرسون مطرح شد و بالاخره طرح مقوله موشکی و منطقه ای از سوی ترزامی و مرکل را در یک پازل دید. در این پازل قدرت منطقه ای و موشکی ایران را نشانه رفته اند.

طرفه آنکه ارگان رسمی سازمان سیا (رادیو فردا) دو روز پیش در گزارشی و با هدف عملیات روانی بر ذهن مسئولان و افکار عمومی کشورمان مدعی شد:" این نظریه وسوسه آمیز که می‌توان از شکاف میان آمریکا و اروپا بر سر برجام به سود ایران بهره گرفت، هنوز در محافل جمهوری اسلامی هواداران فراوان دارد." این ادعا و عملیات روانی، تحریک جماعتی در داخل است که متاسفانه با ژست روشنفکری همیشه تلاش کرده اند در بزنگاه های حساس در پیچ تاریخی برجام، مواضع حریف را توجیه کرده و مشکل اصلی را روحیه انقلابی منتقدان دلسوز و متعهد جا زده اند.

به هرحال آنچه امروز می شود از آن به عنوان بزرگ ترین دستاورد برجام حرف زد این است که آمریکا غیرقابل اعتماد است و برجام غیر قابل مذاکره. همچنانکه اخیرا دکتر ولایتی عضو هیات نظارت بر برجام، در واکنش به تحرکات آمریکا و اروپا می گوید: " هیچ‌گونه مذاکره ثانویه درباره برجام نداریم و برجام به هیچ‌وجه تجدید نمی‌شود."

نکته دیگری که از طرح امکان «توافق ثانویه» پیرامون برجام به عنوان یک سناریوی شیک و خوش خط و خال و در عین حال پیچیده و چندلایه آمریکا بدست می آید این است که تنها اهرم آمریکایی ها در مواجهه با ایران اسلامی همین بازی ها و ترفندهای شیطانی میدان سیاست است وگرنه هم اتحاد و انسجام بی نظیر ملت ایران از جمله پس از سخنان موهن ترامپ را دیده اند و هم غرش موشک های سپاه را شنیده اند. از این پس در فرهنگ و قاموس هر ایرانی "برجام" باید "برنامه جامع اقتصاد مقاومتی" باشد. این نسخه بی بدیل پادزهر تحریم ها و توطئه ها و دسیسه ها خواهد بود.

: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *