رویکرد ترامپ به برجام اعتبار آمریکا را در "افغانستان" تضعیف می کند
به گزارش سرویس بین الملل ، هفته نامه افغانستان در تحلیلی با عنوان تبعات ناگوار و احتمالی حواشی برجام روی افغانستان به قلم «عبد الاحد برین مهر» نوشت: وضعیت جدید جهان ناشی از نظم نوینی روبه تکوین در سطح جهان و به خصوص در منطقه ماست و با در نظرداشتن حضور نیروهای ناتو و ایالات متحده امریکا و جنگ جاری در افغانستان کمتر اتفاقی در سطح جهان و منطقه رخ میدهد که افغانستان از آن تأثیر نپذیرد.
این اتفاقات گاهی مستقیم افغانستان را هدف قرار میدهد و گاهی نیز تبعات غیرمستقیم و جانبی آن به نحوی روی اوضاع سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشور و مردم ما اثر میگذارد.
نشریه مذکور در ادامه نوشت : اعلام راهبرد جدید امریکا پیرامون توافق هستهای ایران با گروه پنج به علاوه یک، که تهران آن را برنامه جامع اقدام مشترک – برجام- نام نهاده است ، نه تنها صفحه جدیدی را در تاریخ رویارویی امریکا با ایران باز میکند، بلکه مایۀ نگرانیهای جهانی و منطقه ای گردیده و مُعرِف یک چهره دیگر از ایالات متحده امریکا نیز شده است.
نویسنده به راهبرد آمریکا در قبال ایران که جمعه 21 مهر ماه رسانه ای شد اشاره کرده و خاطر نشان کرد : هرچند ستونهای اساسی این راهبرد را تشدید نظارت بر توافقات هستهای، بازرسی از مراکز نظامی و افزایش فشار بر سپاه پاسداران انقلاب ایران تشکیل میدهد، اما این سند حاوی جزئیات و مفاد بیشتری است، که میتواند امریکا را به مسخ بیشتر وغیرقابل قبول برجام برای ایران نزدیک کند.
این تحلیل با اشاره به سخنان سخیف ترامپ در ارتباط با ایران و برجام، به واکنش های معترضانه مقامات اروپایی و سازمان های بین المللی در مخالفت با رویکرد رئیس جمهوری آمریکا استناد کرده و در ادامه تبعات احتمالی تحولات برجام بر افغانستان را برشمرده است.
در این مقاله آمده است : افغانستان به مثابه یک کشور وابسته به دوستی و حمایت جامعه جهانی و به خصوص ایالات متحده امریکا از هر اقدام، تعامل و تقابل امریکا با کشورهای همسایه افغانستان و منطقه چه بر محوریت موضوع افغانستان و چه جدا از آن اثر و یا صدمه میبیند.
نویسنده به تلاش دیگرسیاستمداران آمریکا برای اصلاح سخنان ناشیانه ترامپ اشاره کرده و افزوده است: اگر فرض را بر این بگذاریم که امریکا به صورت عملی برجام را به زعم خودش لغو کند و تحریمات بیشتری بر ایران وضع کند، آنگاه احتمال تقابل ایران و امریکا در افغانستان اجتنابناپذیر خواهد بود.
نویسنده آثار احتمالی تقابل آمریکا با ایران را در میدان افغانستان با توصیف سه اقدام شرح داده است.
استفاده ایران از نفوذ، تجارب و تواناییهایش همراه با کمک روسیه برای تشدید تحرکات گروههای مخالف با آمریکا ، تلاش برای تهدید و ضربه به منافع آمریکا در منطقه و اعمال نقوذ بر دولتمردان افغانستان برای خنثی سازی و تخریب اقدامات اجتماعی و سیاسی آمریکا و هوادارانش به عنوان سه شیوه محتمل در روند تقابل ایران و آمریکا در حوزه افغانستان یاد کرده است.
در نهایت نویسنده رویه امریکا را در موضوع برجام خدشهای بر اعتبار این کشور می داند و می نویسد: این که دولت جدید امریکا به رهبری دونالد ترامپ یکسره به تعهدات و توافقات رهبری دولت قبلی خط بطلان میکشد و توافق برجام را که در پی یک سلسله تلاشهای دوامدار، سیستماتیک، زمانگیر و فنی - تخصصی پدید آمده را بدترین توافق امریکا میخواند جای نگرانی است.
این هفته نامه در تحلیل خود ادامه داده است ؛ برای دولت و مردم افغانستان این رویه از اهمیت زیادی برخوردار است؛ زیرا بزرگترین حامی دولت افغانستان، حمایت کننده و فراهمکننده منابع مالی در افغانستان ایالات متحده امریکاست و اگر این کشور با تغییر رویه سیاسی و بیثباتی راهبردی در قبال جهان، منطقه و به خصوص افغانستان مواجه شده باشد، این امر میتواند زنگ خطری را برای افغانستان به صدا درآورد.
خط بطلان کشیدن بر یک توافقی نظیر برجام که مُهر تائید و صِحه شورای امنیت سازمان ملل متحد و آژانس بینالمللی انرژی اتمی را با خود دارد ، نشان می دهد ابطال پیمانهای راهبردی و امنیتی میان افغانستان و امریکا نیز می تواند آسان رخ دهد .
در این تحلیل آمده است ؛ بیم آن وجود دارد که دونالد ترامپ مانند خط کشیدن بر ورق برجام که از جانب او میراث ناجور اوباما و دولت ماقبل او خوانده میشود، پیمانهای راهبردی و امنیتی افغانستان با این کشور را نیز به زبالهدانی سیاستهای کاخ سفید بیاندازد.
هفته نامه افغانستان امروز افزود: وقتی ترامپ با چنین رویکرد عهدشکنانهای رهبریاش را شاخصه میبخشد، بیشتر از این که چیزهایی را بهدست آورد، اعتبار جهانی امریکا را بر باد داده و اعتماد کشورها نسبت به رهبری خودش را نیز از دست میدهد.