"روزنامه هندی": تصمیم تازه ترامپ درباره برجام تاثیری بر طرح توسعه چابهار نخواهد داشت
به گزارش سرویس بین الملل ، روزنامه الکترونیکی لایو مینت که به مسایل اقتصادی و اخبار حوزه تجارت می پردازد روز سه شنبه افزود: سخنان دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا بسیاری تحلیلگران را به اندیشه در مورد این مساله واداشته است که آیا سرنوشت این طرح نیز با خطر مواجه شده و دچار تعلیق خواهد شد.
روزنامه مذکور ادامه داد: اولین بار در یک توافق نامه همکاری بین ایران و هند در سال 2003 از طرح توسعه چابهار سخن به میان آمد. در طی این 14 سال کار کمی روی این پروژه انجام شده است چون هند همواره در دعوای بین ایران و آمریکا گرفتار شده بود.
این روزنامه اینترنتی در ادامه نوشت: از زمان به قدرت رسیدن ترامپ در آمریکا و بخصوص اظهارات اخیرش، دهلی نو به دقت تحولات بین ایران و آمریکا را رصد کرده است چرا که کنگره آمریکا در این مدت بسیار بیشتر از دوره های قبلی پیرو عقاید حزب جمهوری خواه بوده است.
کانوال سی بال به عنوان یکی از مقامات سابق وزارت خارجه هند در این رابطه گفت فکر نمی کند تصمیم ترامپ در حال حاضر ، یعنی قبل از تصویب کنگره، تاثیری بر سرنوشت پروژه داشته باشد.
وی با یادآوری تحریم های گسترده علیه ایران در گذشته که حتی پروژه های سرمایه گذاری 20میلیون دلاری را هم شامل می شد گفت مخالفت های کشورهایی مانند روسیه و چین و همچنین اتحادیه اروپا با تصمیم ترامپ این فرصت را در اختیار هند قرار می دهد تا طرح توسعه چابهار را پوشش دهد.
یک مقام وزارت کشتیرانی هند نیز که نمی خواست نامش فاش شود گفت این پروژه درست زمانی شروع شد که تحریم علیه ایران در جریان بود بنابراین تحریم های احتمالی جدید تاثیری بر روند اجرای این پروژه نخواهد داشت.
ایران و هند ماه مه گذشته توافق نامه ای برای توسعه بندر چابهار امضا کردند. این دو کشور همچنین یک توافقنامه حمل و نقل سه جانبه با شرکت افغانستان هم امضا کردند که با دور زدن پاکستان راه جدیدی برای دست یابی به بازارهای هند به روی افغانستان می گشاید.
بر اساس این توافقنامه، هند قرار است دو اسکله در چابهار با سرمایه گذاری اولیه 85.21 میلیون دلار در یک دوره 10 ساله انجام دهد.
با توجه به بی علاقگی پاکستان به ارائه هرگونه راه مراسلاتی بین افغانستان و هند، این بندر در واقع مانند کلیدی برای دور زدن پاکستان جهت حمل و نقل کالا عمل خواهد کرد. اهمیت چابهار آنجا افزایش می یابد که در نظر آورده شود بندر گواتر پاکستان تنها صد کیلومتر از چابهار فاصله دارد. چین در گواتر طرح های توسعه در دست اجرا دارد تا بتواند از آن به عنوان یک راهروی انتقال کالا و نفت بین خلیج فارس و غرب چین بدون نیاز به ورود به سرزمین هند استفاده کند.