چرا راهبرد جدید دولت ترامپ علیه ایران محکوم به شکست است؟
«ریچارد نفیو» با اشاره به اعلام عدم پایبندی ایران به اجرای برجام از دونالد ترامپ مینویسد که این تصمیم رئیسجمهور آمریکا قمار پرخطری است که هیچ موفقیتی در پی نخواهد داشت.
وی تأکید میکند: برخلاف ادعای دونالد ترامپ واقعیت این است که توافق هستهای با ایران بسیار بیش از تصور در راستای منافع امنیت ملی آمریکاست واعضای دولت ترامپ به خوبی خطر لغو یکجانبه برجام را درک میکنند و بهروشنی میدانند برهمزدن توافق هستهای تا چه اندازه خطرآفرین است، به همین سبب دونالد ترامپ روز جمعه گرچه ادعا کرد میتواند از برجام خارج شود اما در عمل آمریکا را از این توافق خارج نکرد.
به نوشته «نفیو» دولت ترامپ علیرغم آگاهی از خطرهای بازی با توافق هستهای با ایران، وسوسه رویای «توافقی بهتر» آنها را وارد بازی خطرناکی کردهاست؛ دولت ترامپ به اشتباه اعتقاد راسخ دارد با اعمال تحریمهای بیشتر و اهرم برگشت تحریمهای هستهای میتوان ایران و دیگر شرکای توافق را به سمتی حرکت داد تا نگرانیهای آمریکا را در نظر بگیرند و گفتگوهای جدیدی را با ایران درخصوص رفع نواقص برجام و همچنین مسائلی مانند «حقوق بشر» و «تروریسم!» آغاز کنند.
به اعتقاد این عضو سابق تیم مذاکرهکنندگان آمریکا این راهبرد جدید آمریکا در خصوص ایران به سه علت عملی و موفق نخواهد شد و شکست آن حتمی است.
نخست اینکه خواست آغاز گفتگوهای جدید درباره توافق هستهای یا مسائل دیگر آنچنان سختگیرانه و تحکمآمیز است که طرف ایرانی به هیچ وجه حاضر به این عمل نخواهد شد. به عنوان عضوی از تیم سابق مذاکرهکننده آمریکا با ایران در سالهای 2013 و 2014 گواهی میدهم ما بهشدت در پی توافقی سختگیرانهتر از توافق هستهای کنونی با ایران بودیم اما هیچ کدام از طرفهای دیگر برجام و بهویژه ایران خواستههای ما را پذیرا نشدند. ایران بارها تأکید کرده توقف کامل غنیسازی اورانیوم خود را به هیچ وجه نمیپذیرد.
واکنش تجار بینالمللی حاضر در بازار ایران نسبت به وضعیت ناایمن ایجادشده در پی بهخطرافتادن توافق هستهای با تهران دوم دلیل برای شکست حتمی راهبرد دولت ترامپ در خصوص ایران است. شرکتهای خارجی در بازار ایران یا از ترس روبروشدن با تحریمهای آمریکا سرمایهگذاری در ایران را متوقف خواهند کرد که موجب خواهد شد انگیزههای تهران برای ماندن در توافق هستهای از بین برود و همچین جایگاه سیاسی برجام در فضای اجتماعی و سیاسی ایران خدشهدار شود و از سویی دیگر اگر شرکتهای خارجی راههایی را برای دورزدن تحریمها یا تحریمنشدن بیابند، آنگاه آمریکا تواناییاش برای اعمال تحریمها علیه تهران در موارد احتمالی فریبکاری واقعی ایران در برنامه هستهای یا دیگر اقدامات ثباتزدای این کشور از دست خواهد داد.
عدم توجه به فضای داخلی ایران علت سوم ناکامی راهبرد دونالد ترامپ علیه این کشور است. راهبرد دولت ترامپ بر این فرض اشتباه استوار شده که گویا در ایران سیاست وجود ندارد. باید توجه داشت که برجام در ایران یک توافق عمومی است و ایرانیها در این توافق یا هر توافق دیگری خواهان امتیاز هستند.احتمال اینکه ایران با آمریکا مذاکره کند وجود دارد، اما هیچ شکی درباره رد هرگونه گفتگوی جدیدی درباره توافق هستهای از سوی ایران وجود ندارد. احتمال قوی این خواهد بود که ایران بازی جدیدی آغاز خواهد کرد و با یارگیری و ایجاد اتحادهای جدید در جهان، جبهه بینالمللی را علیه دونالد ترامپ و آمریکا ایجاد خواهد کرد. ایران با این ابتکار اتحاد بینالمللی که جرج بوش و باراک اوباما سالها علیه ایران ایجاد کرده بوند بههم خواهد زد.