صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

برای رساندن پیام عاشورا از نمادهای سنتی بومی استفاده شود

۱۹ مهر ۱۳۹۶ - ۱۲:۳۰:۰۱
کد خبر: ۳۵۶۶۱۶
دسته بندی‌: فرهنگی ، عمومی
هنرمند طراح و گرافیست، معتقد است: تا زمانی که خود هنرمند از واقعه بزرگی چون عاشورا درک کامل و درست نداشته باشد، نمی‌تواند آثاری موفق خلق کند؛ ضمن اینکه تا خودش از موضوع آگاهی کامل نداشته باشد، مسلما به مخاطب هم نمی‌تواند خوب منتقل کند.

به گزارش گروه فرهنگی به نقل از پایگاه خبری هوزه هنری، هادی مهاجری هنرمند طراح و گرافیست که خود در دوره‌های قبلی سوگواره هنر عاشورایی شرکت داشته و برای یازدهمین دوره از این سوگواره هم آثاری آماده ارائه کرده است، درباره اینکه هم‌زمان با ایام محرم و برگزاری یازدهمین سوگواره هنر عاشورایی، هنر تجسمی چقدر می‌تواند در انتقال پیام عاشورا موثر باشد، اظهار کرد: واقعیت این است که خیلی از مسائل را می‌توان از طریق هنر شفاف‌تر، روشن‌تر و قابل فهم‌تر برای مردم بیان کرد؛ ضمن اینکه ما در این زمینه با اقشار مختلفی سر و کار داریم که هرکدام به نوعی گفتمان خاص خودشان را می‌طلبند اما متاسفانه ما همه را به یک شکل می‌بینیم؛ در حالی که اشتباه است.

او ادامه داد: به طور مثال می‌توان در این زمینه از نمادهای سنتی بومی استفاده کرد ولی ما می‌بینیم که یک سری از سنبل‌ها در این حوزه مدام تکرار می‌شوند و به نظرم در این زمینه به بن‌بست رسیده‌ایم. ما شیوه‌های سنتی زیادی از مراسم سوگواری داریم که برای مردم خیلی جذابیت دارند ولی از آن ها آگاهی ندارند؛ بنابراین می شود از طریق پوستر خیلی راحت و بهتر آن ها برای مردم نمایش داد، شاید این شیوه برای خود مخاطب هم راحت‌تر باشد و سریع‌تر پیام را درک کند.

مهاجری سپس پیرو همین بحث درباره اینکه چگونه می‌توان اثری خلق کرد که در عین هنری بودن، جنبه کاربردی هم داشته باشد تا مردم در آیین‌هایشان از آنها استفاده کنند و فقط به گالری‌ها محدود نشود، توضیح داد: در گام نخست مهم این است که اولا یک هنرمند چطور می‌تواند چنین اثری را خلق کند که در توضیح آن باید گفت، مطالعه، شناخت و موشکافی ریشه‌ها خیلی می‌تواند به یک هنرمند کمک کند و زمانی هم که موضوع را کامل درک کند و ریشه‌یابی کند، مطمئنا می‌تواند اثری خلق کند که مردم هم با آن ارتباط برقرار کنند. به اعتقاد من کاری ماندگار می‌شود که با تحقیق و مشاهده کردن همراه باشد تا برای مردم هم قابل درک باشد.

این هنرمند گرافیست همچنین در زمینه اینکه شاخصه‌های اصلی یک اثر عاشورایی چیست، بیان کرد: این گونه کارهای به دلیل اینکه دلی است، به نظرم باید شیوه عزاداری‌هایمان به شکلی باشد که در آثار هنری‌مان بتوانیم مطلب را برسانیم و در از طرفی در شان آن مقام باشد؛ چراکه واقعه عاشورا خیلی در طول تاریخ مشخص بوده و هست، بنابراین باید سعی کنیم جایگاه مسئله حفظ شود.

او در ادامه در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه با توجه به اینکه ماه محرم و واقعه عاشورا یک واقعه واحد و متعیین است، چگونه می‌تواند در یک اثر هنری تجسمی از کلیشه‌ها دور شود، خاطرنشان کرد: به نظرم باید مطالعه در این زمینه بیشتر شود و به نوعی به ریشه‌ها و اصل قضیه برگردیم و کمی بیشتر کنکاش کنیم تا به اصل هدف برسیم و اینکه اصلا قیام عاشورا برای چه بوده است، اگر این کارها را انجام بدهیم قطعا می‌توانیم بهتر کار کنیم. متاسفانه به قدری در این زمینه خرافات و حواشی زیاد شده است که اصل قضیه عاشورا و پیغام اصلی در حاشیه گم شده است؛ در حالی که اصل قضیه باید سرلوحه همه ما قرار بگیرد. به اعتقاد من اصل حقیقت آنطور که باید از قشر هنری به آن بپردازیم، خیلی کم‌رنگ‌تر نمایش داده شده است و بیشتر به سمت حواشی رفته است؛ ضمن اینکه یادمان نرود این گونه وقایع را اول خودمان به عنوان هنرمند باید کامل بشناسیم و سپس به مردم بشناسانیم.

مهاجری در پایان گفت: متاسفانه سال گذشته نتوانستم به شکلی خوب برنامه‌هایم را در همین زمینه نمادهای عاشورایی اجرا کنم، بنابراین در دهمین دوره سوگواره هنر عاشورایی شرکت نکردم اما امسال با تحقیق بیشتر روی عزاداری‌های مختلف و همراه با تلفیقی از خوش‌نویسی، کاری جدید و کمتر دیده‌ شده‌ای را طراحی کرده‌ام که شاید بتواند به فرهنگ این موضوع کمک کند. در دوره نهم از سوگواره هنر عاشورایی مقام اول را کسب کردم. امسال هم حدود 5 کار آماده کرده‌ام که می‌خواهم از میان آن ها دو اثری را که صلاحیت بهتر و شان و مقام بهتری را برساند، انتخاب کنم.

 



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *