اهریمن نمایی ایران توسط ترامپ فریبکارانه و خطرناک است
به گزارش گروه فضای مجازی به نقل از ایرنا، تارنمای روزنامه گاردین امروز در نوشتاری در مخالفت با سیاه نماییهای ترامپ در مورد برجام نوشت: «توافق هستهای ایران به اهدافی که برای آن طراحی شده بود، دست یافته است. این توافق مایه برقراری ثبات در خاورمیانه بی ثبات بوده و به خطر انداختن آن غیرمسئولانه است.»
در ادامه این مقاله که به قلم مایکل اکسورثی مسئول اسبق میز ایران در وزارت امور خارجه انگلیس و نویسنده سه کتاب با موضوع ایران انتشاریافته، آمده است: وقتی دونالد ترامپ به عنوان ریاست جمهوری آمریکا انتخاب شد، من برخلاف بسیاری دیگر اعتقاد داشتم که باید به وی اعتماد کرد. دمکراسی گاه میتواند به روی کار آمدن رهبران عجیب منجر شود. برخی از این رهبران ناکارآمد بوده و برخی از آنها به طرز استثنائی خوب هستند.
رفتار و ظواهر ترامپ برایم تداعی کننده رفتار یک بچه لوس و قلدر بود، درنتیجه به شخصه تمایلی به رای دادن به وی نداشتم، اما گمان میکردم که او ما را غافلگیر خواهد کرد. نتیجه انتخابات و سابقه وی آزادی بیشتری را برای رسیدگی به مشکلات آمریکا و جهان، در اختیار او قرار میداد و وی ممکن بود از این چالش استقبال کند.
اما هر چه جلوتر رفتیم، جهان ترامپ خطرناکتر و نگران کننده به نظر رسید. به طرزی عجیب به نظر میرسید که او دیگر رئیس جمهور نیست، اما همچنان بر آن مسند تکیه زده و سعی دارد مردم را متقاعد کند که لیاقت تصدی این مقام را دارد. ترامپ خود را به همتای پیشین خود و سیاستهای وی مشغول کرده و به دنبال آن است تا با سوابق او از جمعیت افرادی که در مراسم تحلیف او حضور داشتند گرفته تا اوباماکر و توافق هستهای ایران که در زمان اوباما مورد مذاکره قرار گرفت، رقابت کند.
اکسورثی در ادامه در حمایت از برجام نوشت: «با تمام مشکلاتی که در زمان حاضر در جهان وجود دارد، که از آن جمله میتوان به رویارویی پرمخاطره با کره شمالی، احتمال بروز جنگهای تجاری و رکود اقتصادی حاصل از آن اشاره کرد، توافق هستهای ایران یکی از ابتکارات نادر دیپلماتیک است که در حقیقت به تقویت ثبات انجامیده است.
برنامه اقدام مشترک (برجام) نتیجه بخش بوده است. آژانس بین المللی انرژی هستهای که مسئول بازرسی و راستی آزمایی اجرای این توافق است، از اثربخشی آن و پایبندی ایران به تعهداتش رضایت دارد. دیگر طرفهای توافق هستهای که عبارتند از: بریتانیا، آلمان، فرانسه، چین، و روسیه، نیز با آژانس بین المللی انرژی هستهای در این باره اتفاق نظر داشته و از جریان امور رضایت دارند. در این میان این تنها ترامپ است که راضی نیست.
برجام هدفی را که برای آن طراحی نشده است، تامین نمیکند. رسیدگی به مسئله توسعه برنامه موشکی (ایران) در چهارچوب این توافق قرار ندارد. تیمهای مذاکره کننده در آن زمان تشخیص دادند که گنجاندن این مسئله در مذاکرات هستهای با ایران، به نتیجه رسیدن فرآیندی به خودی خود دشوار را که بسیاری از کارشناسان از سراسر جهان معتقد بودند هیچگاه به بار نخواهد نشست، به امری غیرممکن تبدیل خواهد کرد.»
در ادامه این نوشتار آمده است: از زمان انعقاد برجام در تابستان سال ۲۰۱۵ تاکنون، رژیم ایران چندین آزمایش موشکی تحریک آمیز انجام داده است که با هدف اعلام استقلال ایران و اطمینان خاطر دادن به پیروان تندروی جمهوری اسلامی ایران در داخل کشور و به ویژه در سپاه پاسداران انقلاب ایران در این مورد که دیگر خبری از عقب نشینی های، چون تن دادن به توافق هستهای نخواهد بود و ایران بیش از این در رابطه خود با غرب و آمریکا پیش روی نخواهد کرد، طراحی شده بودند.
اما ایالات متحده آمریکا نیز اقداماتی انجام داده است که میتوان آنها را ناقض روح برجام دانست. تلاش فعالانه ترامپ برای جلوگیری از احیای رابطه تجاری دیگر کشورها با ایران به رغم برداشته شدن تحریمهای بین المللی، میتواند به عنوان یکی از این اقدامات در نظر گرفته شود.
برای نتیجه بخش بودن این توافق در بلندمدت، لازم بود تا ایران و آمریکا در این راستا تلاش کنند و در مورد مشکلات منطقهای و دیگر مواردی که در آنها اختلاف نظر دارند، مذاکرات بیشتری داشته باشند. نه آمریکا و نه ایران در این راستا گامی برنداشته اند و به عقیده من، بخش عمدهای از این شکست نیز بر گردن کشورهای بزرگتر و قدرتمندتر است.
گاردین در ادامه نوشت: اهریمن نمایی ایران توسط ترامپ فریبکارانه است. بی ثباتی منطقه را نمیتوان نتیجه فعالیتهای ایران دانست. مقصر دانستن ایران برای تروریسم در منطقه، در بهترین حالت مغلطه آمیز است. بیشتر تروریسمی که در خاورمیانه و در جهان رخنه کرده برخاسته از نسخههای افراطی اسلام سنی بوده و ارتباطی با اسلام شیعه ایران و رژیم حاکم بر این کشور ندارد.
برجام در راستای هدفی قرار دارد که برای آن طراحی شده است. برجام طراحی شد تا توانایی ایران را برای ساخت بمب هستهای محدود کند. این توافق مایه ثبات در خاورمیانه بی ثبات بوده و به خطر انداختن آن غیرمسئولانه است. نه تنها آژانس بین المللی انرژی اتمی و بیشتر جهان بلکه بیشتر مشاوران نظامی و غیرنظامی خود ترامپ نیز همگی در این زمینه، اتفاق نظر دارند. سکوت مخالفان سابق این توافق در عربستان نیز نشان میدهد که آنها نیز اکنون با این امر موافق هستند.
در پایان این مقاله آمده است: اگر ترامپ از تایید توافق هستهای خودداری کند، که به نظر میرسد که تصمیم به چنین کاری نیز دارد، این توافق را تضعیف کرده و مسئولیت تصمیم در مورد اعمال مجدد تحریمهای هستهای علیه ایران را که میتواند به لغو این توافق بیانجامد، به کنگره آمریکا واگذار خواهد کرد.
چنین اقدامی از سوی ترامپ به مثابه چشم پوشی وی از مسئولیت هایش به عنوان ریاست جمهوری آمریکا خواهد بود. درست مانند بچه لوسی که اسباب بازی هایش را در مهدکودک میشکند، زیرا بزرگ ترها کاری را که میخواهد برایش انجام نمیدهند. اگر ترامپ به این ترتیب مسئولیتهای خود را به عنوان شخص رئیس جمهوری آمریکا نادیده بگیرد، گام منطقی بعدی، سلب این مسئولیت از وی خواهد بود.