آماری از بهره وری کارگران ایرانی نداریم
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، بهرهوری نیرو کار یکی از مقولههای مهم در مبحث افزایش بهرهوری عوامل تولید است که طی چندین سال گذشته مورد توجه قرار گرفته است.
کارشناسان معتقدند مسائلی همچون دستمزدها، توجه به مهارت و تخصص افراد در کار، توجه به شایستگی در انتخاب پست های سازمانی، امنیت شغلی و یا نگرانی از آینده، روزمرگی و دغدغه تامین اجتماعی تاثیر به سزایی در تعیین بهره وری نیرو کار دارد.
در بحث بهره وری نیرو کار نمیتوان شاخص محاسبه شده را تماما به نیرو انسانی معطوف کرد بلکه بر روی آن عوامل دیگری همچون استفاده نکردن از تکنولوژی های روز، سوء مدیریت و موارد مشابه محیطی به عنوان عوامل ثانویه تاثیر گذار است.
در ایران بخش دولتی و خصوصی همواره رقابتی در زمینه بهره وری نیرو کار داشته و گاها صحبتهایی در برتری یک گروه بر گروه دیگر شنیده می شود.
رویا طباطبائی رئیس سازمان ملی بهرهوری در گفتوگو با در خصوص محاسبه بهرهوری نیرو کار در بخشهای مختلف اقتصادی گفت: آمارهای منتشره از سوی سازمان های مختلف در خصوص بهرهوری نیرو کار را سازمان ملی بهرهوری تأیید نمیکند و تاکنون بارها مخالفت این سازمانها با آمارهای منتشر شده اعلام گردیده است، زیرا این آمارها زیربنای علمی ندارند و قابل اندازهگیری نیستند.
وی با اشاره به اینکه کلماتی مانند کار مفید در مبحث بهرهوری نداریم، عنوان کرد: تنها موردی که در بحث عوامل تولید قابل اندازه گیری است بهره وری نیرو کار است.
رئیس سازمان ملی بهره وری در خصوص تفکیک محاسبه بهرهوری در بنگاههای دولتی و خصوصی گفت: تاکنون برای کشور ما به صورت تفکیک شده بهرهوری را در بنگاه های دولتی و خصوصی محاسبه نکرده ایم ولی باید به این نکته توجه داشت که هم در شرکتهای دولتی، بنگاههای موفق در خصوص بهرهوری پیدا میشود و هم در بخش خصوصی بنگاههای اقتصادی موفق وجود دارد، ولی در هر صورت تاکنون تفکیکی با این دقت انجام نگرفته است.
طباطبایی افزود:اقتصاد ایران در حال حاضر با بنگاههایی روبرو است که به بخش خصوصی واگذار شده ولی مدیریت آنها کماکان دولتی است، بنابراین این گروهها را نه میتوان جز گروه دولتی دستهبندی کرد و نه در گروه بخش خصوصی گذاشت. به همین دلیل در ایران این پیچیدگیها بسیار زیاد است ولی از لحاظ نظری و علم اقتصاد بنگاه خصوصی که با تعریف تماماً خصوصی اداره شود آن بنگاه از لحاظ نظری موفقتر است و بهرهوری بیشتری دارد. ما هم از ابعاد نظری این مسئله را میپذیریم.
بنا بر تحقیقهای صورت گرفته افزایش بهرهوری نیرو انسانی با استفاده از شیوههای نوین و متعدد اعم از ارزش گذاری به نیرو کار موفق، آموزش و .... سهم به سزایی در افزایش بهره وری نیرو کار و در نهایت افزایش بهره وری بنگاه اقتصادی دارد.