راز مردگان جوان گورستان لیارسنگبن
این باستانشناس با بیان اینکه در فصل دوم پژوهش میدانی ادامه کاوش در گمانههای آزمایشی و تکمیل تعیین عرصه و حریم محوطه در بخشهای شرقی و غربی محوطه به واسطه کاوش در ۱۰ گمانه آزمایشی انجام شد، افزود: کاوش در ۸ کارگاه در بخش گورستانی مجموعه، واقع در دامنه کوه آهین بر تله به منظور درک ماهیت محوطه پیش از تخریب کامل آن توسط حفاران غیرمجاز نیز از کارهای صورت گرفته در قالب این پژوهش بود.
وی با اشاره به کاوش نجاتبخشی در کارگاههای گورستان و محدودههای حفاری غیرمجاز، حفاریهای غیرمجاز در لیارسنگبن را عامل مهم ایجاب کاوشهای اضطراری در این محوطه دانست.
این باستانشناس، انواع قبور کشف شده در این محوطه را شامل، چالهای ساده، چالهای تک بخشی، چالهای دو بخشی، گور دخمهای، گور خمره و... اعلام کرد.
وی گفت: مطالعات میانرشتهای برای درک یافتههای کاوش در رشتههای زمینشناسی، کانیشناسی و مطالعه مواد معدنی بومی، انسانشناسی فیزیکی و زیستی، گیاه باستانشناسی، انگل باستانشناسی و سالیابی به شیوه ترمولومینسانس نیز بر روی بقایای کشف شده از این محوطه انجام شده است.
جهانی گفت: نتیجه بررسی بقایای انسانی ۱۹ اسکلت شامل ۹ مرد و ۱۰ زن بین ۱۴ تا ۴۰ سال نشان داد تنها در یک درصد افراد آثار خشونت منجر به مرگ دیده میشود.
به گفته وی، بر اساس این نتایج در ۲۵ درصد از افراد شواهد زخمی شدن، بیماری و آسیبهای شدید دیده میشود و تمام این افراد مطالعهشده کمتر از ۴۰ سال سن دارند.
جهانی مواد فرهنگی یافتشده در این گورستان را شامل اشیای فلزی، سفالی، سنگی، چوبی، منسوجات چرمی، شیشهای و ... شامل ظروف، زیور آلات، سردوک، خنجر، مهره و ... اعلام کرد.
انتهای پیام/