ژنوم کامل یوزپلنگ آسیایی تعیین میشود
مدیرکل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: توالی یابی ژنوم موجودات با استفاده از توالییابی نسل جدید (Next Generation Sequencing) که در مجموع NGS نامیده می شود در مقایسه با روش های توالی یابی قدیمی بسیار سریعتر و ارزانتر است.
طاهره افتخاری با بیان اینکه ساز و کارهای شناسایی گوناگونی ژنومی در بهبود شناخت بیشتر در سطح مولکولی از اهمیت ویژه ای برای هر دو گونه وحشی و اهلی برخوردار است، اظهار داشت: گونه های وحشی همیشه به عنوان مخزنی از تنوع به شمار می روند و مطالعات ژنتیکی گونه های وحشی می تواند اطلاعات مفیدی در زمینه جمعیت شناختی، قرابت ژنتیکی با سایر گونه ها و همچنین تنوع ژنتیکی آنها فراهم کند.
وی ادامه داد: این اطلاعات می تواند در شناخت وضعیت فعلی جمعیت مورد مطالعه، یافتن دلایل کاهش جمعیت و انقراض برخی از این گونه ها، نحوه تکامل آنها و در نهایت چگونگی حفظ و نگهداری این ذخایر ژنتیکی بسیار مفید واقع شوند.
افتخاری با تاکید بر اینکه فراهم شدن زمینه همکاری با مراکزی با امکانات پیشرفته و به روز دنیا می تواند در پیشبرد اهداف و وظایف خطیر سازمان حفاظت محیط زیست در امر حفاظت از ذخایر ژنتیکی کشور بسیار حائز اهمیت باشد، گفت: با تلاش و پیگیری های گروه زیست فناوری دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی، با یکی از معتبرترین و پیشرفته ترین مراکز توالی یابی نسل جدید جلسه ای با حضور مدیران و کارشناسان معاونت محیط طبیعی برگزار شد و نیاز سنجی دفاتر تخصصی معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی همچنین پروژه یوزپلنگ آسیایی در زمینه انجام مطالعات ژنتیکی پیشرفته، مورد بررسی قرار گرفت.
افتخاری با بیان اینکه این شرکت خصوصی خدمات متنوعی را در زمینه کشف توالی قطعه ای از ژن، تمام یک منطقه ژنومیک، گروهی از ژن های مرتبط، تمام اگزون ها و یا تمام ژنوم ارائه می کند، گفت:این شرکت در زمینه آنالیز و پردازش داده ها روش های مطمئن پردازش داده ها را ابداع و در کارهای علمی خود استفاده کرده است.
وی تصریح کرد: با همکاری این مرکز پیشرفته در زمینه توالی یابی در ایران این قبیل مطالعات تسهیل شده و امکان مشارکت فعال محققان ایرانی در تمامی مراحل تحقیقات اعم از جمع آوری نمونه، انجام مطالعات، انجام آزمایشات، پردازش داده ها و تفسیر یافته ها فراهم می شود.
افتخاری با بیان اینکه به منظور انجام مطالعات ژنتیکی پیشرفته حیات وحش دیگر نیاز به ارسال نمونه ها به خارج از کشور نیست، گفت: این خودگام بسیار مهمی در جلوگیری از خروج ذخایر ژنتیکی از کشور بوده و از طرفی کمک قابل توجهی به دانشجویان و محققین در کاهش هزینه های سنگین آزمایشات مولکولی می کند.
وی ادامه داد: در حال حاضر این شرکت خصوصی آمادگی خود را برای ارائه هرگونه خدمات در زمینه های شناخت ذخایر ژنتیکی گیاهی و جانوری نادر، منحصر به فرد و یا در معرض خطر انقراض اعلام کرده است.
مدیرکل دفتر موزه های تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی خاطر نشان کرد: طبق توافق صورت گرفته با این شرکت خصوصی قرار است برای اولین بار، ژنوم کامل یوزپلنگ آسیایی توسط این شرکت، به صورت رایگان برای سازمان حفاظت محیط زیست تعیین شود.
انتهای پیام/