۱۶ استان درگیر کم آبی/ همت جنوبی نیازمند تامین بودجه/ خریداری ۲۲۶ هزار تن گندم در همدان
به گزارش گروه فضای مجازی ، 16 استان درگیر کم آبی، همت جنوبی نیازمند تامین بودجه، خریداری 226هزار تن گندم در همدان و .... در بسته در استان ها چه خبر دنبال کنید.
۱۶ استان در مرز هشدار تامین «آب» هستند
تسنیم: رئیس کمیته امنیت آب کمیسیون امنیتملی مجلس از سفر اعضای این کمیته به استانهای کمآب کشور خبر داد.
ابوالفضل حسنبیگی رئیس کمیته امنیت آب کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه طی 16 سال اخیر با بحران کمآبی مواجه شدهایم، اظهار داشت: 250 میلیون متر مکعب از منابع آبی ما کاسته شده، از طرفی همزمان با کاهش نزولات آسمانی، جمعیت کشورمان نیز افزایش پیدا کرده که طبیعتاً با افزایش مصرف آب روبرو هستیم و پیشبینی میشود 16 استان کشور در سالهای آینده با وضعیت هشدار برای تامین آب مصرفی روبرو خواهند شد.
وی با اعلام اینکه کمیتهای با همکاری کارشناسانی از وزارت نیرو، وزارت جهادکشاورزی، سازمان حفاظت محیط زیست و دیگر صاحبنظران داخلی که در این زمینه دارای تخصص هستند، در مجلس تحت عنوان کمیته تامین آب تشکیل شده است، ادامه داد: در این کمیته 3 راهکار برای پیشگیری از رسیدن به وضعیت هشدار در کشور ارائه شد.
عضو کمیسیون امنیتملی و سیاستخارجی مجلس با اشاره به راهکارهای ارائه شده تصریح کرد: اولین راهکار این بود که آبهای موجود در سطح کشور را با احداث سد در مسیر رودخانهها مهار کنیم، چرا که بخش عظیم نزولات آسمانی به دریا سرازیر شده و نمیتوان از این منابع در تامین آب شرب بهره گرفت.
حسنبیگی ادامه داد: دومین راهکار، استفاده از دستگاههای آب شیرینکن برای تبدیل حداقل 50 میلیارد متر مکعب از آب دریا به آب مصرفی برای مصارف خانگی و کشاورزی است، همچنین باید توجه ویژهای به بحث آموزش افکارعمومی در بهینه مصرف کردن از منابع محدود آب در دسترس داشته و از تکنولوژیهای مدرن در آبیاری زمینهای کشاورزی استفاده کنیم.
وی با اشاره به جلسات کمیته تامین آب که ریاست آن نیز بر عهده خود اوست، تصریح کرد: از 2 ماه پیش که کار کمیته تامین آب به شکل جدی آغاز شد، سفرهایی را به برخی استانهای در معرض هشدار کمآبی داشتهایم که در این سفرها طی جلساتی با استانداران، مسئولان وزارت جهادکشاورزی، نیرو و سازمان حفاظت محیط زیست استانها اطلاعات دقیقی از منابع آب موجود و مشکلات تامین آب استان به دست آوردیم.
عضو کمیسیون امنیتملی و سیاستخارجی مجلس خاطرنشان کرد: راهکارهای پیشنهادی کمیته تامین آب پس از بررسیهای دقیق کارشناسی در قالب طرح در صحن علنی مجلس مطرح خواهد شد.
۲۲۶ هزار تن گندم توسط تعاون روستایی همدان خریداری شد
مدیر سازمان تعاون روستایی استان همدان با اشاره به اینکه ۲۲۶ هزار تن گندم در سطح استان از سوی شبکه تعاون روستایی خریداری شده است، گفت: از ابتدای تیرماه تاکنون ۳۷۵ هزار تن گندم در سطح استان خریداری شده است.
رضا عباسی گفت: از ابتدای تیرماه تاکنون 375 هزار تن گندم در استان همدان خریداری شده است و از 375 هزار تن گندم خریداری شده توسط دولت 226 هزار تن توسط شبکه تعاون روستایی خریداری و در سیلوها ذخیره شده است.
عباسی با بیان اینکه ارزش 375 هزار تن گندم خریداری شده از کشاورزان استان همدان 488 میلیارد تومان است، گفت: 45 درصد از میزان مطالبات کشاورزان گندمکار پرداخت شده است.
مدیر سازمان تعاون روستایی استان همدان با اشاره به اینکه تعداد بهرهبرداران فعال در سطح استان 120 هزار نفر است، تصریح کرد: 180 هزار نفر در سطح استان عضو تشکلهای بخش کشاورزی هستند و ممکن است یک فرد در 2 تعاونی سیبزمینیکاران و تعاون روستایی عضو باشد.
عباسی با تأکید بر اینکه بیشترین تولید گندم با تولید 90 هزار تن مربوط به شهرستان رزن است، بیان کرد: پس از شهرستان رزن بیشترین تولید گندم مربوط به شهرستان کبودرآهنگ است.
وی با بیان اینکه سازمان تعاون روستایی در هفته دولت 9 پروژه برای افتتاح دارد، تأکید کرد: باسکول، پستبانک و فروشندگی نهادههای کشاورزی از جمله این پروژهها هستند.
مدیر سازمان تعاون روستایی استان همدان با اشاره به اینکه اعتبار صرف شده برای این پروژهها 400 میلیون تومان بوده و برای 9 نفر اشتغالزایی میکنند، افزود: 15 هزار خانوار از این پروژههای اجرا شده خدمات دریافت میکنند.
عباسی با تأکید بر اینکه عمده کشت گندم استان در مزارع دیم است، اظهار داشت: امسال تولید و میزان برداشت گندم در مزارع دیمی 30 الی 40 درصد کاهش داشت.
حل چالش تولید لعاب دلخواه سرامیستها در سمنان
ایسنا: مدیر کل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان سمنان گفت: با تلاشهای هنرمند صنایع دستی استان سمنان، لعاب ماکروکریستال(درشت بلور) در این استان ساخته شد.
حسین خواجه بیدختی با اعلام این خبر افزود: با راهنماییهای استاد فتح الله زیارتی هنرمند صنایعدستی استان سمنان، دو تن از دانشجویان رشته صنایع دستی دانشکده هنر دانشگاه سمنان موفق به تولید و ساخت لعاب درشت بلور شدند. این استاد هنرمند پیش از این نیز برای اولین بار در کشور موفق به تولید و ساخت لعاب دلربا شده بود.
بیدختی افزود: لعاب دلربا جزء لعابهای کریستالی دارای ترکیبات آهن است که دارای ذرات ریز کریستالی به رنگ قرمز و طلائی است و در شرایط ویژه از نظر حرارت کوره به دست می آید.
هنرمند صنایع دستی استان سمنان در رابطه با تولید و ارائه لعاب ماکرو کریستال نیز گفت: "مطالعه ساختار و تکنولوژی ساخت لعاب کریستالی" عنوان پایاننامه "فاطمه نصیری" و "زینب زین الدینی" بود که به عنوان استاد راهنمای عملی این دانشجویان فعالیت داشتم. لعابهای ماکرو کریستال یا درشت بلور از جمله لعابهای خاص هستند و در بین سرامیستها و هنردوستان جذابیت زیادی دارند.
وی با بیان اینکه دستیابی به شیوه تولید این نوع لعاب، محل چالش مهمی در بین سرامیستهای دنیا است، گفت: در سالهای اخیر در دنیا توجه زیادی به این لعاب شده است و در کشورهای مختلف هنرمندان به تولید این لعاب روی آورده و نتایج قابل توجهی کسب کرده اند.
این هنرمند با سابقه و متخصص استان سمنان در زمینه هنر سرامیک، افزود: در ایران نیز در سالهای اخیر به این لعاب توجه شده و تلاشهایی برای دستیابی به آن صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه تعداد انگشت شماری از هنرمندان در کشور موفق به تولید این لعاب شده اند، گفت: تا کنون در دانشگاه هنر تهران، کاشان و دانشگاه سوره تلاشهای موفقی برای دستیابی به لعاب درشت بلور انجام شده است. با تلاشهای انجام شده، خوشبختانه استان سمنان نیز به شیوه تولید این نوع لعاب دست یافت.
چالش آب در نشای مجدد برنج
کشاورزان نباید به منابع آب خصوصا منابع آب زیرزمینی برای نشا مجدد و پرورش رتون فشار وارد کنند چراکه در حال حاضر با شرایط مناسبی آبی مواجه نیستیم و بر اساس آمار هواشناسی استان مازندران امسال با کاهش ۲۷ درصدی بارندگی دچار کمبود آب است.
در اواسط تابستان هنگامی که گرمای هوا تمامی گیاهان را خشک میکند اما کشاورزان مازندرانی دست از تلاش بر نمیدارند و پس از برداشت برنج بار دیگر زمینهای خود را بری کشت دوم و یا رتون یا چین دوم آماده میکنند.
کشت اول که از فروردین ماه آغاز میشود و طی مراحل آماده سازی زمین، از شخم نشا وجین عملیات کشت، داشت و برداشت انجام میشود و در پایان تیر ماه کشاورزان این محصول درو میکنند. کشت دوم بلافاصله بعد از دروی کشت اول، دوباره همان مراحل آماده سازی زمین و نشاکاری انجام شده و مجدد محصول تولید میشود و در آبان ماه برداشت شده که به علت کیفیت بالای محصول ایرانی، با استقبال فراوان مشتریان رو به رو است.
کشت مجدد فقط در زمینهای حاصلخیز مازندران، فریدون کنار و اطراف آن، قابل کشت است و زمینهای استان گلستان و گیلان کشت دوم ندارند. نمونه برنج کشت دوم نیز از انواع شلتوک بی نام یا علی کاظمی است، که به لحاظ سطح فراوانی دارای کیفیت عالی است.
کشت رتون یا چین دوم در بعضی زمینهای استان مازندران، گلستان و گیلان تولید میشود و کشاورزان این مناطق بعد از دروی کشت اول، در پایان تیر ماه، هیچ اقدامی برای کشت مجدد انجام نمیدهند و فقط پس از دروی کشت اول، که همان بریدن ساقه شلتوک است، زمین را آبیاری میکنند. این آبیاری موجب حیات دوباره ساقه شلتوک شده و با جوانه زدن خوشه شلتوک تشکیل میشود.
محصول کشت رتون فاقد هر گونه کود شیمیایی و سموم آفت کش است چون پس از دروی اول به صورت خودروی با آبیاری رشد میکند و پس از مدتی برداشت میشود. البته باید در نظر داشت که تفاوت برنج چین دوم نسبت به کشت اول کیفیت کمتری دارد و برداشت این برنج نسبت به کشت اول بسیار کمتر است.
حسن عنایتی مدیر زراعت جهاد کشاورزی استان مازندران در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: کشاورزان تاکنون در سطح زیر کشت ۳۸ هزار و ۸۵۰ هکتار پس از کشت اول شالی اقدام به پرورش رتون کردند.
عنایتی افزود: نشا مجدد برنج نیز در سطح ۴۶ هزار و ۲۰۵ هکتار در استان مازندران بود که در مقایسه با سال گذشته سطح کشت نشا مجدد افزایش و سطح پرورش رتون کاهش پیدا کرد، به دلیل آنکه کشاورزان امسال کمتر به پرورش رتون روی آوردند.
وی تصریح کرد: پروش رتون به دلیل دوران رسیدگی که حدود ۵۵ تا ۶۰ روز است و به طور معمول به لحاظ شرایط پرورش و کم نهاده دارای کیفیت مطلوبتری بوده و نیاز کمتری به آب دارد و از نظر کیفیت با توجه به روزهای گرم و شب خنک پاییز میزان کیفیت آن را افزایش میدهد بنابراین پرورش رتون بیشتر توصیه میشود.
مدیر زراعت جهاد کشاورزی استان مازندران، یادآور شد: پرورش رتون از هزینه تولید کمتری برخوردار است به دلیل آنکه عملیات آماده سازی زمین و نشاکاری و بذرپاشی وجود ندارد.
این مسئول گفت: نشا مجدد به دلیل رشد و مرحله رسیدگی طولانیتر نسبت به پرورش رتون و نیز نیاز به دوره زمانی بیش از ۸۰ روز برای برداشت، از ریسک تولید زیادی برخوردار است و به دلیل دوره رشد طولانی به آب و نیز هزینه تولید بیشتری نیاز دارد.
وی توصیه کرد: نشا مجدد نیاز به عملیات آمادهسازی زمین، تهیه خزانه، کشت نشا و وجین دارد که موجب مصرف فراوان آب و نیز دوره رشد طولانیتر است و در نتیجه هزینه تولید افزایش مییابد و تاکید میشود اگر کشاورزان قصد تولید نشا مجدد را دارند به پرورش رتون بپردازند.
عنایتی با بیان اینکه نشا مجدد به دلیل مصرف آب فراوان و تهدید این موضوع و با توجه به اینکه در آینده منابع آبی با کمبود مواجه میشوند، افزود: از آنجایی که برخی از کشاورزان از آبهای زیرزمینی برای تولید برنج استفاده میکنند تاکید میشود برای مدیریت درست منابع آب و پایداری تولید در سالهای آینده، پرورش رتون را در اولویت تولید برنج خود قرار دهند.
وی خاطرنشان کرد: کشاورزان هر چند از نظر عملکرد نشا مجدد را ترجیح میدهند اما اگر در هنگام کشت نخست مدیریت اصولی را رعایت کنند در این حالت برای پروش رتون، مزرعه آنها از نظر کیفیتی، تعداد جوانهها و خوشهها برنج بیشتری را تولید میکند و میتوانند به عملکرد مناسب برسند.
مدیر زراعت جهاد کشاورزی استان مازندران، تصریح کرد: اگر اصول کشت رتون در مرحله آبدهی و کوددهی و مبارزه با علف هرز نیز به درستی اعمال شود در این حالت عملکرد قابل توجه حاصل میشود بنابراین پرورش رتون از روشهایی است که میتواند پس از کشت نخست مزارع شالیزاری در دستور کار کشاورزان استان مازندران قرار گیرد.
عنایتی گفت: اکر کشاورزان منابع آب مطمئن و رواناب و آب مازاد ذخیره شده دارند میتوانند به کشت مجدد برنج اقدام کنند و بر اساس توصیههای تحقیقاتی دهم مرداد ماه برای کشت نشا مجدد مناسب است.
وی افزود: در استان مازندران منابع آب زیرزمینی به شدت نسبت به سال گذشته با کمبود مواجه است و بارشها نامنظم و کاهش یافته و نیز از نظر زمانی و مکانی متناسب نیست و مدیریت آب ذخیره شده نیز با شرایط مناسبی همراه نبود تاکید میشود که از چاه آب غیرمجاز برای کشت، با همکاری آب منطقهای شهرستانها همراه با مدیریت مصرف اقدام شود تا به منابع آبی صدمه وارد نشود.
مدیر زراعت جهاد کشاورزی استان مازندران تصریح کرد: کشاورزان نباید به منابع آب به ویژه منابع آب زیرزمینی برای نشا مجدد و پرورش رتون فشار وارد کنند چراکه در حال حاضر شرایط مناسب آبی وجود ندارد و بر اساس آمار هواشناسی استان مازندران امسال با کاهش ۲۷ درصدی بارندگی دچار کمبود آب است.
امرالله براری مشاور اجتماعی آب منطقهای استان مازندران در گفتوگو با ایسنا نیز اظهار کرد: پروانه سوخت برای مجوز آبیاری تنها برای کشت اول برنج در استان مازندران صادر و با توجه به کمبود آب و افزایش دمای هوا کشت دوم به کسی توصیه نمیشود. به جهاد کشاورزی نیز اعلام شده که کشت دوم و برداشت آب از چاهها و رودخانهها مربوط به دریافت مجوز از آب منطقهای است. اگر کسی کشت دوم انجام داد و با کمبود آب مواجه شد با مسئولیت خودش است.
مشاور اجتماعی آب منطقهای استان مازندران، گفت: کشاورزان به جای کشت دوم با توجه به بحران آب موجود میتوان به کشت پاییزه مانند گندم، جو و ذرت روی بیاورند. در مناطقی که رودخانهها دارای آب است میتوانند با دریافت مجوز از آب منطقهای اقدام به کشت کنند و در مناطقی که آب با کمبود مواجه است نباید این کشت انجام شود.
براری گفت: برای چاههای آب نیز پروانه برداشت یک دوره کشت برنج صادر شد اما برای کشت دوم پروانه برداشت به دلیل کمبود منابع آب زیرزمینی برای کشاورزان صادر نمیشود.
احمد رئیسی یکی از کشاورزان مازندرانی که اقدام به کشت رتون کرده بود نیز به ایسنا، گفت: پرورش رتون را من سالها است که انجام میهم و هر چند عملکرد آن پایین است اما کیفیت پخت خوبی هم دارد. کشت رتون نیاز به شخم و شیار و نشا و سم و کود ندارد و آب کمتری نیاز دارد به همین خاطر من بیشتر این روش را انتخاب میکنم.
وی تصریح کرد: برنجی که از رتون تولید میشود قیمت بیشتری دارد اما دولت باید در ارائه خدمات در بخش ماشین آلات کشاورزی برای آسانتر شدن تولید اقدام کند چراکه در بسیاری از موارد دستگاههای دروگر در صورتی که زمین کشاورزی کمی آب داشته باشد وارد زمین نمیشود و گیر میکند.
این کشاورز، یادآور شد: در بسیاری از موارد دستگاههای دروگر، برنجهایی که دچار ورس شدند را درو نمیکند و در بسیاری از موارد در برنج گل و لای دیده میشود که تمامی این موارد موجب شده تا کشاورزان از عملیات برداشت دستی استفاده کنند که در این حالت بسیار دشوار است و باید چارهای برای این مشکلات اندیشیده شود.
باند اصلی فرودگاه اردبیل بازسازی میشود
مهر: مدیرکل فرودگاه های استان اردبیل از آغاز ترمیم و بازسازی باند اصلی فرودگاه اردبیل در آیندهای نزدیک خبر داد.
فخر الدین هاشمی گفت: فرودگاه اردبیل تنها فرودگاه با دو باند متقاطع در بین ۵۴ فرودگاه فعال کشور است که به منظور بازسازی باند مناقصهای به ارزش ۴۵ میلیارد تومان برگزار می شود.
وی با بیان اینکه تا مهر ماه امسال پیمانکار باند مشخص شده و عملیات عمرانی از بهمن ماه آغاز می شود، اضافه کرد: فاصله زمانی اتمام پروژه ۱۵ ماه پیش بینی شده است.
مدیر کل فرودگاه های استان تاکید کرد: در طول مدت زمان بازسازی باند اصلی، عملیات نشست و برخاست پروازها در باند دوم انجام می شود و به هیچ عنوان تعطیلی پرواز نداریم.
هاشمی با اشاره به اینکه بخشی از تعمیرات وسط باند ممکن است در پارکینگ مشکلاتی به وجود آورد، اضافه کرد: ابتدای باند ۳۳ به عنوان پارکینگ مورد استفاده قرار خواهد گرفت و از سویی سیستم روشنایی برای انجام پروازها در باند دوم تدارک دیده خواهد شد تا پرواز های شبانه نیز از این باند انجام شود.
مدیر کل فرودگاه های استان با اشاره به هزینه کرد ۷۰ میلیارد تومانی برای ترمینال خارجی فرودگاه اردبیل افزود: این پروژه نیز رو به اتمام بوده و در آینده نزدیک می توان شاهد بهره برداری از این ترمینال و توسعه پروازهای خارجی بود.
پروژه همت جنوبی در انتظار تأمین اعتبار
سرپرست فرمانداری فردیس کاهش ترافیک این شهرستان را منوط به اجرای پروژههای راهسازی ازجمله پروژه همت جنوبی دانست و از مدیریت شهری خواست این مهم را در دستور کار قرار دهد.
حمید احدی اجرای پروژه راهسازی همت جنوبی را اساسیترین طرح برای کاهش ترافیک شهرستان فردیس اعلام کرد و گفت: خوشبختانه پیمانکار این پروژه مشخصشده، بهمحض تخصیص اعتبارات، عملیات عمرانی اجرا میشود.
سرپرست فرمانداری فردیس بابیان اینکه اجرای پروژه متروی فردیس از دیگر برنامههای عمرانی این شهر در راستای کاهش ترافیک است، گفت: برای اجرایی شدن این پروژه مباحثی مطرح است امیدواریم با برنامهریزیهای انجامشده این پروژه را به مرحله قرارداد و اجرا برسانیم.
وی کنترل و کاهش ترافیک در خیابانهای اصلی فردیس و جاده ملارد را مستلزم اقدامات ویژه دانست و افزود: با بررسی وضعیت ترافیکی این شهر برنامهریزی برای کنترل و کاهش ترافیک شهری در دستور کار قرارگرفته است.
به گفته سرپرست فرمانداری فردیس اجرای پروژه خطوط «بی.آر.تی» در جاده فردیس یکی دیگر از برنامههای است که برای کاهش و کنترل ترافیک شهری در دستور کار قرارگرفته است، گفت: برای اجرایی شدن این پروژه بالغبر شش میلیارد تومان اعتبار احتیاج است.
وی در ادامه بابیان اینکه اجرای سه طرح «بی.آر.تی»، راهاندازی مترو و پروژه راهسازی همت جنوبی مهمترین برنامههای عمرانی فردیس برای کاهش و کنترل ترافیک است، افزود: از شورای شهر فردیس میخواهیم تا اجرای این سه طرح را در دستور کار خود قرار دهند تا معضل ترافیک در خیابانهای فردیس حل شود.
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.