مستند آیینی «رسم سلطانداغی» در آذربایجان شرقی کلید میخورد
این مستندساز در ارتباط با این مستند اظهار داشت: سلطانداغی رسمی کهن است که ریشه در آیینهای باستانی ایرانزمین و آذربایجان دارد. کوه اولین موجودی است که با پژواکش، جواب انسان را داده و با او حرف زده است؛ به همین علت بشر از همان ابتدا کوه را دارای یک نیروی مافوق انسانی تصور کرده و برایش احترام خاصی قائل بوده است. سلطانداغی هم از این امر مستثنی نیست و اتفاقات عجیب و غریبی در بلندای آن رخ داده که باورهای دینی و اساطیری مردم روستای عنصرود و دیگر روستاهای پیرامون آن را تحت تاثیر قرار داده است.
وی ادامه داد: مردم روستای عنصرود و سایر روستاهای منطقه در آخرین روز تابستان و اولین روز فصل پاییز برای شکرگذاری سالیانه، گوسفندان خود را به بالای کوه میبرند و پس از یک شبانهروز بیتوته، سپیدهدم با بر آمدن خورشید، گوسفندان خود را همراه با چوپانان از میان مردم عبور میدهند. روستائیان معتقدند با ماشاللهگویان و دادن هدایا به چوپانانی که باعث فربه شدن آنها شدند، سال آینده را پُربرکت آغاز خواهند کرد و این کار به نوعی شکرگذاری از خداوند بابت سال گذشته است. روستائیان بعد از طواف امامزاده و انجام مراسم عزاداری، گوسفند قربانی میکنند و پایان روز به روستا بازمیگردند.
سعیدپور درخصوص مراحل تولید این فیلم مستند توضیح داد: کار در مرحله پیش تولید است و تصور میکنم تصویربرداری سختی پیشرو داریم؛ چون مراسم در یک شبانهروز اتفاق میافتد و اگر گروه تهیه و فیلمبرداری نتوانند در ضبط اتفاقات و مراسم به موقع حاضر شده و موثر عمل کنند، باید یک سال دیگر منتظر بمانیم تا نواقص یا موقعیتهای از دست رفته را دوباره ضبط کنیم؛ لذا باید فکر شده و با مدیریت خوب عمل کنیم. به همین جهت مراسم را با سه یا چهار دوربین ضبط خواهیم کرد. به غیر این مراسم، سکانسهای مکمل دیگری هم داریم که بخشی از زمان فیلمبرداری را خواهد گرفت، به همین دلیل تصور میکنم تا زمستان امسال مستند «رسم سلطانداغی» آماده نمایش شود.
این مستندساز با اشاره به این که نریشن در این فیلم عنصری مهم و پیشبرندهی روایت است، خاطرنشان کرد: گفتار متن «رسم سلطانداغی» تلفیقی است از نریشن شاعرانه و متعارف. از سویی سعی خواهم کرد سهم متعادلی از نریشن در ساختار فیلم رعایت شود تا ماهیت آیین و مراسم چوپانی بصورت تدریجی به مخاطب منتقل شود.
عوامل تولید مستند «رسم سلطانداغی» عبارتند از: پژوهشگر، کارگردان و تهیهکننده: سعادتعلی سعیدپور؛ مشاور کارگردان: منوچهر مشیری؛ مشاور تحقیق و پژوهش: علی فلسفی؛ مدیر تصویربرداری: محمد جلیلی؛ صدابردار و صداگذار: حسن سلمانی؛ تدوین: هادی امینی؛ آهنگساز: محمد ملکی؛ نویسندگان گفتار متن: زهرا احمدی و سعادتعلی سعیدپور؛ گوینده گفتار متن: یدالله نوعصری؛ عکاس: محمدعلی جدیدالاسلام؛ تهیه شده در مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی.