تبلور هنر یک پزشک جراح در قرآن مسطور
سیدکاظم فروتن نکاتی را درباره قرآن مسطور که به قرآن قرینهای نیز شناخته میشود، بیان کرد و گفت که ابزار هنر یکی از بهترین راههای انتقال مفاهیم کلام الهی است.
فروتن گفت: قرآن کریم به عنوان آخرین کتاب آسمانی و ارزشمندترین پیام الهی برای هدایت انسانها است و میتوان گفت: اقیانوسی از مفاهیم است که هرکسی میتواند آن را بخواند، بفهمد و به دستورات آن عمل کند، ولی انتقال مفاهیم قرآلی و راهکارهای ارائه شده در آن نیازمند مقدماتی است که خلق جلوههای زیبای هنری از جمله مهمترین و کارآمدترین وسائل نشر معارف و آموزههای قرآنی به ویژه برای نسل جوان است.
وی افزود: از طریق هنر میتوان جهانیان را با محتوای غنی و وحیانی قرآن آشنا کرد و لذا معتقدم تفکری که به هنر آمیخته نباشد، در تاریخ ماندگار نخواهد شد و از جمله راهکارهای انتقال صحیح مفاهیم قرآنی در زندگی افراد، بهره گیری از توانمندیهای اصحاب هنر است.
ویژگیهای قرآن مسطور
فروتن نام قرآن خود را برگرفته از آیه دوم سوره طور «و کتاب مسطور» به معنای سطر سطر دانست و گفت: کلیات این مصحف شریف مشتمل بر صنعت بدیعی است که در چیدمان حروف و کلمات آن ظرافتی خاصی نهفته است.
وی سابقه این نوع قرآن را مربوط به قرنهای پیش دانست و گفت: از ۴۰۰ سال پیش تاکنون فقط چهار قرآن به صورت قرینهای منتشر شده که معمولا حروف به صورت قرینهای درنظر گرفته شده، اما در قرآن مسطور عمدتا کلمات به صورت قرینه آمده است.
فروتن که از فونت کامپیوتری خط امیر در قرآن خود بهره گرفته، اظهار داشت: هر صفحه از این قرآن تشکیل شده از ۱۱ سطر است و حروف شروع سطرها در هر صفحه به صورت متقارن و آیینهای با یکدیگر قرار دارند. یعنی سطر اول هر صفحه با هر حرفی شروع میشود، سطر اخر نیز با همان حرف شروع میشود و سطر دوم با هر حرفی شروع میشود، سطر دهم نیز با همان حرف شروع میشود.
وی افزود: همین همخوانی در سطر سوم با سطر نهم، سطر چهارم با سطر هشتم و سطر پنجم با سطر هفتم وجود دارد و در نهایت، سطر ششم به عنوان تک سطر در وسط قرار میگیرد و در هر صفحه، حرف اول سطر ششم که در وسط قرار گرفته با ابتدای سطر ششم صفحه مقابل مشابه میباشد.
فروتن همچنین گفت: در بسیاری از موارد بیش از یک حرف و حتی یک یا چند کلمه و در برخی موارد نیم سطر و یا تمام سطر آیه در تقارن قرار میگیرند و نظم ایجاد شده در صفحات امتیازی فوق العاده برای این قرآن محسوب میشود.
این متخصص جراح افزود: در این قرآن، سورهها از ابتدای صفحه شروع و به انتهای صفحه نیز ختم میشود و حروف یا کلمات مشابه در ابتدای سطرها با رنگ متمایز از دیگر کلمات نشان داده شده به شکلی که حروف مشابه در سطر ششم به رنگ آبی و حروف بقیه سطور با رنگ قرمز مشاهده میشود.
وی همچنین گفت: نظر به اینکه تعداد کلمات در سطور مختلف، متفاوت است، با هنر خطاطی رایانهای سعی شده این تفاوت برای بیننده ملموس نباشد و در برخی موارد با هماهنگی اندازه خطوط، اشکال زیبایی نیز در صفحات این قرآن جلوه گری میکند.
فروتن که قرآن مسطور را به محضر امام زمان (ع) تقدیم کرده، افزود: در این قرآن از ترجمه ابوالفضل بهرام پور بهرهمند شده ایم و معتقدم اگر در تنظیم و چاپ این مصحف شریف، توفیقی حاصل شده، آن را پس از تاییدات الهی مرهون عزیزانی هستم که با خلوص نیت و تلاش بی وقفه خود در پدید آمدن چنین مجموعه ای، بنده را یاری کردند.
منبع: ایرنا
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانههای داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای منتشر میشود.