به گزارش خبرنگار گروه سیاسی بهرام امروز ( دوشنبه ) در جریان نشست خبری خود با تبریک آزاد سازی موصل اظهار کرد: امیدواریم این پیروزی به سرکوب نهایی تروریستها در عراق و سوریه منجر شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اظهارات آقای عراقچی و نگرانیای که از جانب وی در خصوص احتمال عدم تمدید تعلیق تحریم های ایران از جانب ترامپ مطرح شده بود، گفت: من اطلاعی از این اظهارات آقای عراقچی ندارم و فکر نمی کنم که او در این رابطه نگرانی داشته باشد و به طور کلی ما خیلی نگران نیستیم.
قاسمی تصریح کرد: ترامپ و هیئت حاکمه آمریکا نمیتوانند به تنهایی به نقض برجام مبادرت ورزند و به همین سبب است که شاهد هستیم آمریکا به جای برخورد با برجام اقدامات سیاسی، روانی و اقتصادی ضد ایرانی خود را در لوایح دیگر متمرکز کرده است وتلاش دارد از این طریق آثار مثبت برجام را خنثی کند.
وی بیان داشت: ایران درحوزههای مختلف آمادگی لازم برای برخورد با اقدامات نا به جای طرف مقابل در موضوع برجام خواهد داشت.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر جزئیات ارائه خدمات کنسولی به حجاج ایرانی گفت: ایران وعربستان دارای روابط دیپلماتیک نیستند و ما سال گذشته حج را انجام ندادیم؛ برای حج امسال نیز سازمان حج و زیارت مسئولیت مذاکره با طرف سعودی را بر عهده گرفت و نهایتا شروط خاصی را در مذاکرات مطرح کرد و به تفاهمات لازم نیز نائل آمد.
قاسمی ادامه داد: تیمهای مقدماتی به عربستان اعزام شدهاند و با توجه نیازهای حجاج در طول ایام حج بخش کنسولی تیم سرپرستی و حجاج راهمراهی خواهد کردو این موضوع در زمره تفاهمات با طرف سعودی بود.
وی گفت: ده نفر از همکاران کنسولی ما در وزارت خارجه برای ارائه خدمات کنسولی در ایام حج در نقاط مختلف عربستان حضور خواهند داشت.
در ادامه نشست خبری امروز سخنگوی وزارت مور خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر چگونگی حمایت دستگاه دیپلماسی از تجار ایرانی درمراوده با قطر بیان کرد: روابط ما با قطر طبق روال قبلی در حوزه های مختلف ادامه دارد و اتفاق جدیدی در حوزه روابط تجاری ما با قطر صورت نگرفته است و اگر مشکلاتی میان شرکت های ایرانی و قطر ایجاد شود رفع آنها از کانالهای رسمی امکان پذیر است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر توافق آتش بس میان آمریکا و روسیه در سوریه اظهار کرد: با توجه به فعالیت گسترده ایران و روسیه و ترکیه در نشست آستانه و با توجه به تماسهای مستمری که میان ما و فدراسیون روسیه از کانال های مرسوم دیپلماتیک وجود دارد ما اطلاعات لازم را در حوزه مسائل سوریه دریافت می کنیم ودرا ین رابطه مشورت داریم.
وی ادامه داد: آنچه در تفاهم روسیه وآمریکا مبنی بر آتش بس در سوریه ایجاد شده چنانچه به کل سوریه تسری یابد و بتواند مناطق کاهش تنش را که در نشستهای آستانه پیرامون آن تفاهم شده گسترش دهد و زمینه ای برای تثبیت آتش بس باشد می تواند مفید واقع شود اما با توجه به شناختی که از اقدامات امریکا در سوریه وجود دارد این تفاهم جای تردید دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: آنچه ایران دراین رابطه دنبال میکند تمامیت ارضی سوریه و تسری آتش بس آتش بست و امنیت در تمام خاک سوریه است و این موضوع به یک نقطه خاص محدود نمیشود؛ در جریان مذاکرات باید به گذشته توجه شود، ا گر واقعیتهای روی زمین به خوبی دیده نشود تفاهمات به شکست می انجامد؛ حق حاکمیت مردم سوریه باید مدنظر قرار گیرد واگر از این موضوع غفلت شود هیچ تفاهمی در رابطه با سوریه به نتیجه مثبت نائل نمیشود.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت امورخارجه در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر تاریخ برگزاری کمیسیون مشترک برجام گفت: تاریخ برگزاری این کمیسیون مشخص است و در زمان خاص خود برگزار خواهد شد و موضوعات آن هم به مسائل و مشکلاتی باز میگردد که در رابطه با اجرای برجام از جلسات قبلی باقی مانده است.
قاسمی در ادامه در پاسخ به سوالی پیرامون واگرایی در روابط ایران وتاجیکستان بیان داشت: دو کشورایران و تاجیکستان دارای اشتراکات زیادی هستند و نگاه مثبتی در ایران به تاجیکستان وجود دارد و تلاش ما افزایش تفاهمات و کمک به توسعه روابط با دوشنبه است.
وی اظهار کرد: گهگاهی عناصرو کشورهای ثالث در روابط ایران و تاجیکستان با توجه به اشتراکات بی نظیر دو کشورسعی در القا و تحت تأثیر قرار دادن دارند که اما امیدواریم دولت تاجیکستان از این القائات نادرست دوری کند تا ما بتوانیم شاهد روابط عالی تری میان تهران و دوشنبه باشیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه توافق آتش بس اخیر میان آمریکا و روسیه در سوریه در راستای منافع رژیم صهیونیستی بوده است، افزود: نگاه مقامات صهیونیستی به جبهه مقاومت و اظهارات آنها در مورد ایران مطلب جدیدی نیست اما باید گفت که ریز مذاکرات آمریکا و روسیه در توافق آتش بس اخیر هنوز مشخص نیست اما آنچه که تاریخ به اثبات رسانده آن است که بسیاری از این نشستها و توافقات از آنجایی که با واقعیت های منطقه همخوانی نداشته است عملیاتی نشده است.
قاسمی ادامه داد: این نوع تفاهمات در کلام و بیان ودربرابر میکروفون ها ساده است اما در عمل دشواریهای خاص خود را دارد.
وی تصریح کرد: من دیروز در این رابطه با سفیر روسیه دیدار داشتم و فردا هم یک هیئت روسی در ایران حضور خواهد داشت و با کمی حوصله وصبر می توانیم پیرامون توافق آتش بس اخیر میان آمریکا و روسیه در سوریه قضاوت کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه در پاسخ به سوالی پیرامون روابط ایران و کانادا اظهار کرد: آخرین تماس تلفنی آقای ظریف با همتای کانادایی اش چند هفته پیش از برگزاری انتخابات 29 اردیبهشت ماه بود و درهمان مقطع یک هیئت کانادایی در سطح مدیر کل وزارت خارجه این کشوردر تهران حاضر شد و مذاکراتی را ترتیب داد و مقرر شد این مذاکرات ادامه یابد.
قاسمی افزود: تاریخ جدیدی برای دور بعدی مذاکرات میان ایران و کانادا که در سطح مدیران کل وزارت خارجههای دو طرف و احتمالا در اوتاوا خواهد بود مشخص خواهد شد.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی پیرامون خبری که دیروز مبنی بر شلیک سه راکت از طرف پاکستان به خاک ایران مخابره شد ، عنوان کرد: متأسفانه علی رغم سفر چندی پیش هیئت عالی رتبه سیاسی – نظامی – امنیتی ایران به ریاست آقای ظریف به پاکستان باز هم شاهدیم که گهگاهی در مرزهای ایران و پاکستان تروریستهای تحرکاتی را انجام میدهند؛ به زودی کمیسیون مشترک امنیتی تهران و اسلام آباد برگزار خواهد شدو در این کمیسیون بر روی مکانیزمهای بیشتری جهت افزایش امنیت مرزی گفتگو خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر مباحثی که اخیراً پیرامون امنیت حجاج در فضای رسانهای مطرح میشود ، تصریح کرد: حجاج و شهروندان ما در این رابطه نباید نگرانی عمدهای داشته باشند البته در فضای مجازی با اغراض مختلف مطالبی مطرح میشود که می تواند به نگرانی منجر شود که در این رابطه لازم است اخبار حج از کانال حج و زیارت دریافت شود و آنچه که باید در این رابطه تاکید کرد آن است که مسئولان حج و زیارت کشور به برگزاری مراسم حجی توأم با امنیت بسیار خوشبین هستند.
قاسمی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اقدام اخیر دادگاهی در کانادا در به رسمیت شناختن حکم دادگاه آمریکایی در توقیف اموال ایران گفت: قطعا اگر اینگونه مسائل در جریان نبود نشستهای کارشناسی که میان ایران وکانادا در جریان بود می توانست به نتایج مشخصتری نائل شود؛ اینکه مذاکرات میان ایران و کانادا همچنان ادامه دارد و هنوز به تفاهمات اصلی نرسیده است نشان میدهد که برخی مشکلات کماکان باقی مانده است.
وی ادامه داد: حکم دادگاه اونتاریو کانادا خلاف اصل مسلم مصونیت دولتها است و چنین حکمی برای ما قابل قبول نیست و ما از طریق سیستم قضایی موضوع را دنبال میکردیم و با شدت بیشتری این پیگیریها را ادامه خواهیم داد و امیدواریم اقدامات نابه جای دولت قبلی کانادا و سلب مصونیت حاکمیتی ایران در کانادا با اقدامات دولت این کشور جبران شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر برگزاری جلسه در مجلس جهت پیگیری سدسازیها در ترکیه گفت: من در مورد اجلساتی که در مجلس با وزرای دیگر برگزار میشود اطلاعی ندارم اما بخشی از این موضوع در حوزه کاری وزارت خارجه است که آن را در تماسهایی که با دولت ترکیه خواهیم داشت دنبال میکنیم.
قاسمی در ادامه در پاسخ به این سوال که چنانچه ترامپ در 29 تیرماه تمدید تعلیق تحریمی ایران را امضا نکند برنامه ما چه خواهد بود، گفت: ایران در این رابطه سناریو های خود را دارد و بر اساس نگاه واقدامات طرف مقابل برنامههای لازم را اجرا خواهد کرد.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر گزارش اداره امنیت داخلی آلمان در رابطه با جاسوسی ایران در این کشور اظهار کرد: این گزارشاتی که منتشر میشود الزاماً درست نیست و روابط ما با آلمان خوب است وا خیراً هم وزیر امور خارجه ما به این کشور سفر کرد و درجریان آن سفر مذاکرات مطلوبی صورت گرفت و سیاست ما در قبال سایر کشورها مبتنی بر اصل عدم مداخله است وفکر می کنیم که گزارش مورد اشاره بیشتر ناشی از یک سوءتفاهم است که چندان هم قابل اعتنا نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه در رابطه با مذاکرات آستانه گفت: قطعا چنین انتظاری و جود ندارد که طرفهای نشست آستانه در هر جلسه گامهای بلندی را بردارند چرا که با توجه به اینکه در سوریه بازیگران متعددی وجود دارند مکانیزمهای رسیدن به مناطق کاهش تنش در این کشور دشوار است .
قاسمی افزود: در نشست اخیر آستانه مقرر شد که بخشی از مذاکرات در آینده به صورت دوجانبه ادامه یابد و تاریخ اجلاس کارشناسی بعدی که در تعیین نقاط کاهش تنش بسیار موثر است احتمالا در چند هفته آینده در تهران خواهد بود.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا سفر هیئتی از اقلیم کردستان عراق به ایران میتواند در تغییر موضع تهران در قبال رفراندوم در این منطقه موثر باشد یا خیر؟ گفت: موضع ایران در قبال رفراندوم کردستان عراق تغییرناپذیر است و برای جمهوری اسلامی ایران حاکمیت ملی وتمامیت ارضی عراق بسیار جدی ومهم است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: ما روابط خوبی با کردهای عراق داریم و فکر میکنم آقای طالبانی درحال حاضر در ایران باشند اما معتقدیم یکپارچگی سرزمینی عراق به نفع تمام ساکنان این کشور اعم از کردها ، شیعیان و اهل سنت خواهد بود.
قاسمی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه کی روش سرمربی تیم ملی فوتبال در مصاحبه با یک رسانه پرتغالی اعلام کرده که به واسطه تحریمهای ایران فیفا نتوانسته است پاداشا ایران به جام جهانی را پرداخت کند؟ آیا این موضوع صحت دارد؟ گفت: وزارت امور خارجه تمام تلاشهای خود را برای ارائه سرویسهای لازم به فدراسیونهای ورزشی انجام داده است و فکر نمیکنم چنین مشکلی وجود داشته باشد.
وی درادامه در پاسخ به سوالی پیرامون آخرین وضعیت رسیدگی به پرونده 4 دیپلمات ربوده شده ایران در لبنان بیان داشت: این پرونده مفتوح است و پیگیری آن در دستور کار وزارت خارجه قرار دارد و موضوعی نیست که فراموش شده باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در اپایان در پاسخ به سوالی مبنی بر موضع ایران درقبال درگیریهای در منطقه قره باغ گفت: ما نزدیکترین کشور به نقطه درگیری هستیم وازسالیان نخست دهه 90 میلادی که تنش در آن منطقه صورت گرفت به عنوان نخستین میانجی وارد صحنه شدیم؛ امروز هم ما در این رابطه نگرانی داریم واین درگیریها نه به نفع مردم آذربایجان میدانیم ونه به نفع مردم ارمنستان؛ همچنین احساس میشود عناصری خارج از منطقه درحال دمیدن به تنش در منطقه قره باغ هستند و متاسفانه در درگیریهای اخیر کودکی دو ساله و یک فرد غیر نظامی دیگر کشته شد که این امر بسیار جای تأسف دارد.