قطب‌الدین راوندی پرورش یافته خانواده‌ای عالم/ تألیفات تاریخ‌دان شیعه منبعی برای پژوهشگران دینی

۱۸ تير ۱۳۹۶ - ۱۵:۰۰:۰۱
کد خبر: ۳۲۶۶۵۳
یک کارشناس علوم قرآنی با اشاره به اینکه قطب‌الدین راوندی پرورش یافته خانواده‌ای عالم است از تألیفات تاریخ‌دان شیعه به‌عنوان منبعی برای پژوهشگران دینی سخن گفت.
قطب راوندی
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ، قطب‌الدین ابوالحسین سعید بن عبدالله بن حسین بن هبةالله راوندی کاشانی معروف به قطب راوندی محدث، مفسر، متکلم، فقیه، فیلسوف و مورخ بزرگ شیعه در قرن ششم هجری و از شاگردان شیخ طبرسی صاحب تفسیر مجمع البیان است. 

وی دارای تألیفات بسیاری است که معروف‌ترین اثر وی کتاب الخرائج و الجرائح است.

تاریخ دقیق ولادت وی مشخص نیست اما محل ولادت او در راوند شهری در نزدیکی کاشان بوده است.  افندی اصفهانی می‌گوید: نام وی بیشتر با انتساب به جدش یعنی «سعید بن هبة الله‌» شناخته می‌شود. کنیه قطب راوندی،ابوالحسن و ابوالحسین گزارش شده است.

وی تحصیلات ابتدایی را در راوند نزد پدر و پدربزرگ خویش گذراند و سپس راهی قم گردید. طبق گفته افندی اصفهانی وی روایاتی را از بزرگان حدیث در اصفهان، خراسان و همدان شنیده و نقل کرده است.

علامه امینی درباره این شخصیت تاریخی گفته است: راوندی یکی از پیشوایان علمای شیعه، برگزیده این طایفه و یکی از اساتید فقه و حدیث و از نوابغ و رجال علم و ادب است. هیچ‌گونه عیبی در آثار فراوانش و هیچ غباری در فضایل و تلاش‌ها و خدمات دینی و اعمال نیکو و کتب ارزنده‌اش وجود ندارد.

امروز سالروز درگذشت قطب‌الدین راوندی ایت به همین مناسبت گفت‌وگویی را با یکی از کارشناسان علوم قرآنی ترتیب داده‌ایم که در متن زیر می‌خوانید.

محمدرضا مرادی کارشناس علوم قرآنی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه فرهنگی گفت: چهاردهمین روز از ماه شوال برابر با درگذشت قطب‌الدین راوندی عالم، مفسر، فقیه و تاریخ‌دان بزرگ شیعه در قرن  ششم است.

وی ادامه داد: راوندی در خانواده‌ای عالم پرورش پیدا کرد و پدر و پدربزرگ او نیز عالم بودند و به همین جهت او علاوه بر استعداد ذاتی در آموختن علوم دینی، در خانواده‌ای پرورش پیدا کرد که زمینه‌های رشد علمی و معنوی به‌طور کامل برایش فراهم بود.

این کارشناس علوم قرآنی تصریح کرد: قطب‌الدین راوندی در زمینه موضوعات مختلفی همچون علوم و معارف اسلامی و در راستای مباحثی همچون تفسیر، فقه و مواردی از این دست، تألیفات بسیاری بر جای گذاشته و با وجود گذشت قرن‌ها از آن زمان، هنوز هم می‌توان از تألیفات او به‌عنوان منابعی قابل تأمل بهره گرفت.

وی در ادامه صحبت‌های خود اظهار کرد: از تألیفات قطب‌الدین راوندی در بسیاری از موارد مانند تحقیقات دانشگاهی و تحقیقات مربوط به دروس دینی در حوزه‌های علمیه به‌عنوان منبع استفاده می‌شود این موضوع به‌خوبی نمایا‌نگر اهمیت و اعتبار بسیار زیاد این منابع بین شیعیان است.

مرادی همچنین گفت: آثار تألیفی قطب‌الدین راوندی بیشمار است و براساس آنچه در برخی منابع به آن اشاره شده، به بیش از 60 جلد می‌رسد. از جمله آثار این عالم بزرگ تشیع می‌توان به فقه القرآن، شرح آیات الاحکام، احکام‌الاحکام و تهافت الفلاسفه اشاره کرد.

وی خاطرنشان کرد: قطب‌الدین راوندی در قرن ششم در قم درگذشت و آرامگاه او هم‌اکنون در صحن بزرگ حضرت معصومه (س) قرار دارد. به دستور آیت الله مرعشی نجفی سنگ قبر بزرگی بر مزار این عالم شیعه نصب شده است.





ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *