کویر لوت، تماشای دریایی از کویر
دشت لوت ایران را همیشه به عنوان یکی از کویرهای بزرگ ایران میشناختیم و در کتاب جغرافیا فقط نامش را شنیده ایم. اما در واقع این دشت کجاست و چه ویژگی هایی غیر از کویر بودن دارد؟ این دشت زیبا در بخش هایی از استان کرمان و خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان قرار گرفته است و با داشتن مساحتی بیش از ۴۰، ۰۰۰ کیلومتر مربع، بزرگترین بیابان جهان به حساب میآید. بیابانی که گرمترین نقطه جهان با حداکثر دمای ۷۰ درجه سانتی گراد، در آن قرار داشته است. دشت لوت ایران را به کویر لوت و بیابان لوت هم میشناسند که البته در جهان به بیابان لوت شهرت دارد؛ بنابراین با ما همراه باشید در این کویرنوردی.
به گزارش گروه فضای مجازی ، دشت لوت ایران را همیشه به عنوان یکی از کویرهای بزرگ ایران میشناختیم و در کتاب جغرافیا فقط نامش را شنیده ایم. اما در واقع این دشت کجاست و چه ویژگی هایی غیر از کویر بودن دارد؟ این دشت زیبا در بخش هایی از استان کرمان و خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان قرار گرفته است و با داشتن مساحتی بیش از ۴۰، ۰۰۰ کیلومتر مربع، بزرگترین بیابان جهان به حساب میآید. بیابانی که گرمترین نقطه جهان با حداکثر دمای ۷۰ درجه سانتی گراد، در آن قرار داشته است. دشت لوت ایران را به کویر لوت و بیابان لوت هم میشناسند که البته در جهان به بیابان لوت شهرت دارد؛ بنابراین با ما همراه باشید در این کویرنوردی.
دشت لوت بگوییم یا کویر لوت
به مکان هایی که در آن زمینهای گلی و نمک زار دیده میشود، به اصطلاح کویر میگویند. قدمت آنها به دوره سوم زمین شناسی برمی گردد و حاصل از عمل تبخیر و رسوب گذاری هستند. تفاوت زیادی در پوشش گیاهی آنها وجود دارد و گیاهانی که در کویرها رشد میکنند، به دلیل بارندگی و میزان حیات پایین تر، ویژگیهای خاصی دارند. برخلاف باور عمومی که آن را دشت لوت ایران یا کویر لوت میدانند، در پروندهی جهانی یونسکو به نام بیابان لوت به ثبت رسیده است. بیابان لوت یکی از سختترین و صعب العبورترین مناطق دنیا است. در بعضی از بخشهای آن، نه تنها گیاه و موجودات جانوری دیده نمیشود، بلکه حتی باکتریها هم وجود ندارند.
تاریخچه کوتاهی از کویر لوت
ایران کشوری است که برخلاف داشتن شهرهای سرسبز و خوش آب و هوا، دارای یک چهارم منطقه کویری مناسب برای کویرنوردی است. دشت لوت ایران یکی از این بیابانها است که در جنوب شرقی ایران قرار گرفته است. طول آن از شمال به جنوب حدود ۹۰۰ کیلومتر و غرب به شرق حدود ۳۰۰ کیلومتر است. آثاری از سکونت انسان در این بیابان در هزارهی چهارم پیش از میلاد مسیح به دست آمده است. زمانی بسیار بسیار دور، نزدیک به شش هزار سال پیش. اشیایی از این انسانها نیز توسط زمین شناسان به دست آمده است که متعلق به همان دوران است. همچنین نشانه هایی از وقوع زمین لرزه هایی بسیار بزرگ نیز در این دشت دیده میشود که احتمالاً باعث نابودی حیات در این منطقه شده است.
دریایی که بیابان شد!
برخی از زمین شناسان در کویرنوردی هایی که در این منطقه داشتند، به این اعتقاد رسیده اند که در گذشته، این کویر، دریای کم عمقی به نام تیس بوده است. به مرور زمان و علت گرم شدن هوا، کم کم خشک شده، اما همچنان قابل سکونت بوده است. به طوری که ۶۰۰۰ سال قبل نشانههای حضور انسان در آن بوده است. بیشترین میزان جمعیت فعلی دشت لوت ایران در گذشته در منطقه شهداد است که نام سابق آن «خبیص» بوده است. طی سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۹ هم گرمترین نقطه سطحی کره زمین، در کویر لوت بوده که نزدیک به هفتاد درجه سانتی گراد بوده است. مرتفعترین هرمهای ماسهای دنیا در این بیابان وجود دارند. دیدنیهای زیادی در این دشت و بیابان لوت دیده میشود که تعداد زیادی از علاقهمندان را سالیانه به سمت خود جذب میکند. چهل مخروط آتشفشانی کواترنر و بزرگترین شهرکلوخی جهان که به شهر خیالی یا شهر لوت معروف است در این بیابان نهفته شده اند. به این زیبایی های، گسترهای پهناور از ماسههای رنگی از قهوهای روشن تا خاکستری و حتی سیاه را هم اضافه کنید. گسترهای که همه جای آن مسطح نیست و بعضی جاها هرم ماسهای است، در برخی شنهای مواج، چند ضلعیهای متعدد و حتی بزرگترین نبکاهای جهان در تپههای شنی آن دیده میشود. از جمله پوشش گیاهی معدود آن هم درختچههای گز هستند که در ۲۰ کیلومتری شهداد دیده میشوند.
رفتن به دشت لوت و جاذبههای آن
این روزها که کویرنوردی از جاذبههای توریستی ایرانیان شده است، بیابان لوت هم میتواند یکی از این جاذبههای عالی برای کویرنوردی باشد. دیدن آسمان شب کویر و سکوت آن، یکی از این ویژگیها است که علاقمندان را به سمت آن میکشاند. کویر خور یا دریاچه نمک خور، یکی از مکان هایی است که میتوان در دشت لوت ایران به آن سر زد. این کویر در مسیر اصفهان طبس قرار گرفته است. شهداد را هم که یکی از مکانهای قابل سکونت است، میتوانید برای سفر خود انتخاب کنید. شهداد خودش به تنهایی یک مطلب جداگانه میخواهد تا زیباییهای آن را به تصویر بکشیم. برای کویرنوردی و سفر به جنوب بیابان لوت هم میتوانید به سراغ کلوتهای کرمان بروید.
توصیههای سفر به دشت لوت و کویرنوردی
داشتن یک بلد در مسافرت به این بیابان و کویرنوردی یک امر ضروری است. بیابانی که توصیف کردیم که در بعضی جاهای آن حتی باکتری رشد نمیکند، میتواند بسیار خطرناک باشد. بدون داشتن تجهیزات کافی، غذا، چادر، لوازم بهداشتی، سوخت، طناب، کفش مناسب، قطب نما، نقشه و یک عینک آفتابی مناسب، سراغ کویر نروید. کرم ضد افتاب هم همراه داشته باشید که آفتاب بسیار سوزان کویر میتواند تا سالها پوست شما را پیرتر کند. برای آسودگی بهتر، با وسایل نقلیهای مانند هواپیما و قطار به این کویر لوت دوست داشتنی سفر کنید؛ و بعد با یک همراه یا بلد به کویرنوردی بروید.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *