تب کریمه کنگو و روشهای پیشگیری
در شرایطی که بیماری تب کریمه کنگو توسط دامهای وارداتی در کشور شایع شده است این اطمینان به مردم داده میشود که گوشتهای استرالیایی وارد شده توسط دولت از سلامت کامل برخوردار است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی ، این روزها نام یک بیماری مدتی است ذهن همطونان را به خود درگیر کرده است و تقریبا در بسیاری از جمعها از بیماری تب کریمه کنگو و نگرانی ها از شیوع این بیماری در کشور گسترش یافته است.
اما بررسیها نشان میدهد با پیشگیری و رعایت نکات بهداشتی ساده میتوان از بروز این بیماری حیوان به انسان جلوگیری کرد.
نکته قابل توجه اینجاست که امسال اولین باری نیست که بیماری تب کریمه کنگو در فصل بهار شیوع پیدا میکند. در سالهای گذشته نیز این بیماری در این فصل وجود داشته، اما با توجه به گسترش فضای مجازی و سرعت انتقال اخبار و شایعات، اخبار مربوط به این بیماری در فضای مجازی گسترش یافته است.
تصویری از دفن یکی از مبتلایان تب کریمه کنگو در اصفهان
به گفته جهان پیما، رئیس مرکز بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت بیماری تب کریمه کنگو در کشور ما ۲۰ سال است که دیده شده است و برای نخستین
بار در سال ۷۸ در کشور دیده شد، سالیانه بین ۵۰ تا ۱۰۰ مورد به این بیماری
مبتلا میشوند.
در طول امسال بیش از ۳۰ نفر در کشور به این بیماری مبتلا شدند که از این تعداد ۳ مورد فوتی گزارش شده است.
راههای انتقال بیماری تب کریمه کنگو
این بیماری یا از طریق کنه و یا از طریق کشتار در فضایی خارج از کشتارگاه
به انسان منتقل میشود، در صورت انتشار با کنه، با کوچکترین گزشی، این خون
آلوده از کنه به انسان منتقل میشود به این ترتیب کسانی که در دامداری و
قصابیها هستند مستعد ابتلا به این بیماری هستند. در نوع دوم، اگر کشتار
دام در کشتارگاه صورت گیرد جای نگرانی نیست، هشدار زمانی است که دام در
کوچه و خیابان کشتار شود که موجب آلودگی افراد تحت تماس میشود.
به گفته کارشناسان برخی فکر میکنند که خوردن گوشت آلوده میتواند منجر به انتشار این بیماری
شود، تنها عامل ابتلا به این
بیماری تماس با لاشه و خون تازه حیوان بیمار است لذا گوشت پخته هیچ بیماری
را منتقل نمیکند.
مردم باید با ترشحات گوشتها تماس نداشته باشند، زیرا طریقه انتقال این
بیماری بواسطه ترشحاتی است که روی پوست مینشیند و اگر پوست خراش داشته
باشد ویروس از آن طریق میتواند عبور کند.
زمانیکه انسان با ترشحات و خون بدن حیوان آلوده تماس پیدا
میکند، بیماری به صورت مستقیم منتقل میشود. اما در روش غیر مستقیم،
کنهای که روی بدن حیوانات اهلی وجود دارد، از خون دام آلوده تغذیه میکند و
آلوده میشود و چنانچه این کنه، روی بدن انسان قرار گیرد، میتواند آلودگی
را منتقل کند.
ذبح سنتی خطرناک است
راه سومی نیز برای ابتلای
انسان به این بیماری قرار دارد، اگر انسانی که ویروس را
دریافت کرده، در مواجهه با انسان دیگری قرار بگیرد، از طریق ترشحات خونی و
بدنی خود، بیماری را منتقل میکند که این روش انتقال در بیمارستانها رخ
میدهد و کادر درمان در معرض این نوع ابتلا قرار دارند.
تنها افرادی که به نوعی با دام در ارتباط هستند و حتی دام را به صورت زنده
کشتار و مصرف کرده اند میتوانند نسبت به ابتلا به این بیماری مشکوک باشند.
بیشترین نگرانی در شیوع تب کریمه کنگو مربوط به
افرادی است که ذبح دامها را در منازل یا دامداریها انجام میدهند و به
هشدارهای بهداشتی توجه نمیکنند.
مردم از مصرف گوشتهای گرم صرف نظر کنند
محمد حسین عزیزی رئیس انجمن علوم و صنایع غذایی ایران اعتقاد دارد: با توجه به شرایط ایجاد شده در کشور مبنی بر انتشار تب کنگو در شهرهای
مختلفی چون اصفهان و ایرانشهر سیستان و بلوچستان به شهروندان توصیه می شود
مصرف گوشتهای گرم و تازه ذبح شده، جگر و کلیه های گوسفندان جدا خودداری
کنند و تمامی محصولات گوشتی مربوط به دام را از کشتارگاهها و قصابی های
مجوز دار تهیه کنند.
بر طبق آزمایشهای انجام شده جگر وکلیههای گوسفند به عنوان منبع ذخیره
بیماری تب کریمه کنگو محسوب می شود بنابر این استفاده از امعاء واحشاء
گوسفندان تازه ذبح شده تا اطلاع ثانوی پرهیز شود
تب کریمه کنگو چیست؟
در سال ۱۹۴۴ و در خلال جنگ جهانی دوم، اولین شیوع تب خونریزی دهندهی
ویروسی در منطقهی کریمه اوکراین به وقوع پیوست. بعدها و در سال ۱۹۵۶، در
منطقهی زئیر در کنگو ویروسی شایع شد که بهعنوان ویروس کنگو معرفی
میشود. با بررسیهای بیشتر، مشابهتهای زیادی بین ویروس کنگو و ویروس
کریمه یافت که در نهایت، بیماری ناشی از این ویروس به اسم «تب کریمه-کنگو»
در جوامع پزشکی شناخته شد.
بیماری توسط جرجانی پزشک و دانشمند معروف ایرانی در
کتاب گنجینه خوارزمشاه حدود سال ۱۱۱۰ میلادی بعنوان اولین سند مکتوب که به
زبان فارسی نوشته شده به تفصیل توصیف شده است.در این کتاب شرح یک بیماری
خونریزی دهنده در تاجیکستان فعلی آمده است، علائم بیماری شامل خون درادرار،
خونریزی از مقعد، استفراغ خونی، خلط خونی، خونریزی در حفره شکم و خونریزی
از لث هها بوده و ذکر شده است که بندپای کوچکی احتمالاً شپش یا کنه ناقل
بیماری میباشد که بطور طبیعی انگل پرندگان است.
یکی
از راههای پیشگیری از شیوع این بیماری قرار دادن گوشت به مدت ۲۴ ساعت و
اجزای داخلی دام تا ۷۲ ساعت در فضای سرد (فریزر) است که اثرات آن به خودی
خود و در اثر فعل و انفعالات از بین خواهد رفت.
مصرف کنندگان برای خرید دام و ذبح شرعی از مراکز در نظر
گرفته شده اقدام کنند، زیرا کشتار در این مراکز تحت نظر پزشک و کاملا
براساس ذبح شرعی صورت خواهد گرفت.
علائم بیماری را سرسری نگیرید
تب
کریمه کنگو، با علائم تب، سر درد شدید، دردهای عضلانی و استخوانی، حالت
تهوع، اسهال و استفراغ در بدن بروز میکند و بیماران غافل از خطر جدی، آن
را با بیماریهای دیگر اشتباه میگیرند. خونریزی در دهان، لثه، دستگاه
تناسلی و وجود خون در ادرار، نشان دهنده ابتلا به بیماری است که متأسفانه
بعد از علائم اولیه در بیمار، مشهود میشود.
افراد
بیمار با مراجعه به بیمارستان، مورد آزمایش قرار گرفته و در صورت تایید
بیماری، در شرایط و اتاقهای خاص نگهداری و درمان میشوند.
گفتنی
است این ویروس واگیردار بوده و در کمترین زمان ممکن از طریق مخاط و ترشحات
بدن فرد بیمار، منتقل میشود.برای جلوگیری از این بیماری، از لباسهای
مخصوص، دستکش، عینک و چکمه برای مواجهه با این افراد استفاده میشود و چه
بسا در سالهای گذشته شاهد ابتلای کادر درمانی و پزشک معالج به این بیماری
در برخوردهای درمانی با مبتلایان بوده ایم.
تب کریمه کنگو به طور کامل در ایران کنترل شده است
حیدرعلی عابدی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس خاطرنشان کرده است، بیماری تب کریمه کنگو به طور کامل در ایران کنترل شده است و جای هیچ نگرانیای در این زمینه وجود ندارد.
عزیزی گفت: در شرایطی که بیماری تب
کریمه کنگو توسط دامهای وارداتی در کشور شایع شده است این اطمینان به مردم
داده میشود که گوشتهای استرالیایی وارد شده توسط دولت از سلامت کامل
برخوردار بوده وبا نظارت وزارت بهداشت در کشوراسترالیا ذبح شدهاند و بنابر
شرایط بهداشتی و عدم وجود بیماریهای دامی در این کشورهیچ گونه نگرانی
نسبت به گوشتهای وارداتی وجود ندارد.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *