فرماندهان عملیات آزادسازی خرمشهر چه کسانی بودند؟/ روزی که صدام فرماندهان لشکر سوم ارتش بعث را اعدام کرد!
در جریان عملیات آزادسازی خرمشهر علاوه بر ایثار و فداکاریهای بیشائبه مردم این شهر سرافراز و سربازان جان بر کف امام روح الله، نقش فرماندهان نیز بسیار تاثیرگذار بود؛ فرماندهانی همچون شهید صیاد شیرازی، محسن رضایی ، شهید حسن باقری، شهید همت، احمد متوسلیان، مرتضی قربانی، شهید زین الدین، رحیم صفوی، غلامعلی رشید، رضا مجیدی ، محسن غرضی، شهید بقایی ، مرتضی صفاری و ....
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی ، سوم خرداد یکی از روزهای حماسی در تقویم ملی ایرانیان است؛ روزی که به نام مقاومت و ایثار و پیروزی نامگذاری شده است؛ روزی که دشمن بعثی که مجهز و مستظهر به حمایتهای بیدریغ دول مستکبر بود در مقابل اراده و عزم و ایمان پولادمردان ارتشی و سپاهی و بسیجی سر تعظیم فرود آورد و دست از پا درازتر با دادن تلفات بیشمار، هزیمت رفت.
در جریان عملیات آزادسازی خرمشهر علاوه بر ایثار و فداکاریهای بیشائبه مردم این شهر سرافراز و سربازان جان بر کف امام روح الله، نقش فرماندهان نیز بسیار تاثیرگذار بود؛ فرماندهانی همچون شهید صیاد شیرازی، محسن رضایی، شهید حسن باقری، شهید همت، احمد متوسلیان، مرتضی قربانی، شهید زین الدین، رحیم صفوی، غلامعلی رشید، رضا مجیدی، محسن غرضی، شهید بقایی، مرتضی صفاری و...
۱۰ روز پس از اتمام عملیات فتح المبین که دستاوردهای ملموس و تعیین کنندهای از جمله بیرون راندن نیروهای عراقی از خاک خوزستان داشت، عملیات الی بیتالمقدس آغاز شد. یکی از ویژگیهای برجسته عملیات بیت المقدس که به فتح خرمشهر انجامید، حضور چشمگیر نیروهای مردمی در این عملیات بواسطه پیروزهای بدست آمده برای رزمندگان اسلام در عملیاتهای طریق القدس، ثامن الائمه (ع) و فتح المبین بود؛ به نحوی که از از مجموع ۱۷۰ گردان مورد نیاز برای عملیات مزبور، شاکله ۱۲۰ گردان را نیروهای مردمی تشکیل میدادند.
شش هزار متر مربع؛ این میزان مساحتی بود که دشمن بعثی با لشکر سومش در حدفاصل اهواز تا خرمشهر تصرف کرده بود؛ خانه و کاشانه مردم نیز توسط بعثیها تخریب شده بود و برایشان حکم سنگر را پیدا کرده بود؛ عملیات بیت المقدس قرار بود در چنین مختصات جغرافیایی به اجرا درآید.
قرارگاه مرکزی کربلا که در عملیات فتح المبین پیروزمندانه ظاهر شده بود، به سرعت مرکزیتش را برای عملیات بیت المقدس در ۴۰ کیلومتری اهواز مستقر کرد؛ فرماندهی این قرارگاه مرکزی بر عهده محسن رضایی و صیاد شیرازی بود که نقش اساسی در هماهنگی و طرح ریزی عملیات آزادسازی خرمشهر بر عهده داشتند.
البته سپاه نیز برای عملیات بیتالمقدس با توجه به موانع و دژهای احداث شده از جانب ارتش بعثی در حدفاصل اهواز تا خرمشهر به وسعت ۸۰۰ کیلومتر، که طبعا انجام عملیات را با اتفاقات غیرقابل پیش بینی همراه میکرد، یک تیم طراحی عملیات تشکیل داده بود که اعضای آن عبارت بودند از محسن رضایی، حسن باقری، رحیم صفوی و غلامعلی رشید.
شهید مهدی زینالدین مسئول اطلاعات قرارگاه نصر با شناساییهایش به این نتیجه رسید که در صورت احداث خاکریز توسط عراق در شرق کارون، عملیات بیت المقدس با مانع جدی مواجه میشود، لذا انجام عملیات به جلو افتاد.
سه قرارگاه فعال در زمان عملیات فتح مبین یعنی «قرارگاه قدس» از منطقه جنوب اهواز، «قرارگاه نصر» از خرمشهر تا شلمچه به فرماندهی شهید حسن باقری و «قرارگاه فتح» به فرماندهی غلامعلی رشید از جنوب حسینیه چمران تا ایستگاه ۷ مأموریت پیدا کردند در قالب عملیات بیت المقدس، ارتش متجاوز و بعثی عراق را از خرمشهر بیرون برانند. البته در مرحله آخر عملیات، «قرارگاه فجر» نیز که تحت فرماندهی شهید بقایی و مرتضی صفاری بود به سبب کمبود نیرو به سه قرارگاه قبلی پیوست.
برای عملیات بیت المقدس، حدود ۴۰۰ دستگاه تانک و نفر بر زرهی لازم بود؛ از آنجاییکه انجام عملیات به جلو افتاده بود، زیرساختهای کافی از جمله خاکریز و سنگر جهت استقرار و مانور تانکها و نفربرها در منطقه وسیع عملیات فراهم نبود، لذا نیروهای سپاهی با اقدامات جهادی و شبانه روزی خود مقدمات عملیات را فراهم آوردند.
ساعت ۲: ۳۰ دقیقه بامداد ۱۱ اردیبهشت ۱۳۶۱ نخستین درگیری عملیات بیت المقدس، میان رزمندگان ایرانی و متجاوزان عراقی در محور تیپ ۲۵ کربلا به فرماندهی مرتضی قربانی که در ذیل قرارگاه نصر به فرماندهی شهید حسن باقری بود، روی داد.
این درگیری با پیروزی و پیشروی رزمندگان اسلام همراه شد و به موجب آن خاکریز سه متری شرق جاده اهواز ـ. خرمشهر که توسط بعثیهای متجاوز احداث شده بود به تصرف رزمندگان اسلام درآمد و به جان پناه مطلوبی برای دفع پاتکهای ارتش بعث عراق تبدیل گشت.
۱۷ اردیبهشت قرار بود مرحله دوم عملیات بیتالمقدس آغاز شود؛ باران شدید و تبدیل شدن مناطق عملیات به باتلاق، استراتژیستهای جنگی رژیم بعث را به این تصور انداخت که رزمندگان ایرانی ادامه عملیات را متوقف خواهند کرد، اما این اتفاق رخ نداد و فرماندهان ایرانی تصمیم گرفتند عملیات را حتی با کندی پیش ببرند؛ در نتیجه، در جریان مرحله دوم عملیات بیت المقدس، مناطقی همچون پادگان حمید، حاشیه هورالهویزه، جُفیر تا ایستگاه حسینیه، آزاد شدند و عراقیها هم مواضع خود را در پشت منطقه طلاییه مستقر ساختند تا بدین شکل از نفوذ بیشتر نیروهای ما به سمت بصره جلوگیری کنند.
در نتیجه مرحله آخرعملیات بیت المقدس که ۲۴ روز به طول انجامید، بیش از پنج هزار متر مربع از سرزمینهای جنوبی کشورمان آزاد شد و با به اسارت در آمدن ۱۰ هزار نظامی عراقی و کشته شدن تعداد زیادی از نیروهای بعثی، صدام فرماندهان سپاه سوم، لشکر سوم و تیپ ۱۲ و ۴۸ خود را اعدام کرد.
احمد متوسلیان در کسوت فرماندهی تیپ ۲۷ محمد رسولالله نقش ویژهای را در مرحله اول عملیات بیت المقدس که منجر به رفع تصرف از جاده اهواز– خرمشهر شد، برعهده داشت؛ فرماندهی تیپ ۲۷ در مرحله آخر عملیات، برعهده شهید همت بود.
در جریان عملیات بیت المقدس، ۱۷۵ دستگاه تانک از کارون عبور داده شدند؛ البته طی این عملیات ۳۰ دستگاه تانک و نفربر رزمندگان اسلام توسط ارتش بعث عراق مورد اصابت قرار گرفت و طی آن رضا مجیدی و محسن غرضی از فرماندهان گردان زرهی سپاه نیز به همراه سایر رزمندگان به شهادت رسیدند.
نظرات بینندگان
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *