صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

شاعر نباید از سیل انتقاد بهراسد

۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۱۳:۳۰:۰۱
کد خبر: ۳۰۷۱۸۵
دسته بندی‌: فرهنگی ، عمومی
مراسم رونمایی از پنج دفتر شعر با عنوان شعر معناگرا با حضور فاضل نظری معاون هنری حوزه‌ی هنری در غرفه‌ی انتشارات سوره مهر در نمایشگاه کتاب برگزار شد.
به گزارش گروه فرهنگی به نقل از ستاد امور رسانه‌ای و خبری سی‌اُمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، در این مراسم فاضل نظری در سخنانی این مجموعه اشعار را در تراز شعر امروز خواند و برخی مولفه‌ها را برتر از جریان امروز دانست و گفت: احساسم این است که این دفاتر شعر و شاعرانشان، در خلوت معنا قدم زده و با جهان به دور از افراط و تفریط در زبان آراسته شده‌اند. اشعار این کتاب‌ها، غزل‌هایی در ادامه‌ی طبیعی مسیر غزل است.
 
نظری ادامه داد: شعر امروز ایران، گاه پیچ و خم‌هایی را طی کرده، به بن‌بست رسیده، گاهی به مرداب و دشت منتهی شده، گاهی هم مانند یک رودخانه مسیر طبیعی خود را طی کرده است. به باور من اگر غزل را رودخانه‌ای بدانیم، مسیر طبیعی آن جایی است که این دوستان در آن ایستاده‌اند و در حال آئینه‌داری هستند.
 
وی افزود: این دوستان، شاعرانی هستند که دچار افراط و تفریط نشده و مانند یک موج مقطعی به دیوار کوبانده نشده‌اند. به‌صورت کاذب سر ذوق نیامده‌اند و به جای فریاد زدن و بیانیه صادر کردن، با کارشان حرفی را که باید زده‌اند. جهان ذهنی آن‌ها برای من بسیار جذاب است.
 
سن عقلی شاعران ما پائین آمده
 
این شاعر خاطرنشان کرد: اتفاق عجیبی که بعد از انقلاب رخ داده این بود که سن عقلی شاعران ما پائین آمده، در سال‌های قبل باید صبر می‌کردیم که شاعری در ۵۰ سالگی به پختگی، تجربه و فکر برسد، اما امروز شاهدیم که شاعران ما در سنین کم به بلوغ و پختگی می‌رسند. این دوستان جوان در زمره‌ی چنین شاعرانی هستند که خداوند به آن‌ها توجه و عنایت داشته و در مسیری قرارشان داده است که به یک اثر خالص بدون زوائد برسند.
 
معاون هنری حوزه‌ی هنری گفت: امروزه نمونه‌های زیادی در شعر داریم که حتی دستور زبان و حداقل‌های کلام را رعایت نمی‌کنند. این دوستان در زمره‌ی چنین شاعرانی نیستند. حاصل کار آن‌ها نتیجه‌ی جوشش و کوشش، مطالعه و مباحثه است.
وی همچنین ادامه داد: حقیقت آن است که عنوان غزل را نباید برای هر اثری مصرف کرد، اما در مورد این دوستان من به جرأت از چنین اسمی استفاده می‌کنم و تأکید هم دارم به جای آنکه به کار آن‌ها شعر جوان بگوییم باید از آن‌ها با تعبیر شاعر جوان یاد کنیم.
 
اندیشه زیست‌بوم شاعران است
 
نظری خاطرنشان کرد: زیست‌بوم شاعران، اندیشه است. آن‌ها باید دمخور عقل و تفکر باشند. اعتدال نه به معنای سیاسی بلکه به عنوان عینی و فردی‌اش باید در آن‌ها حلول یافته باشد. معنای من از اعتدال، همان معنایی است که انسان بر مبنای آن خلق شده و در ادامه شاعر باید در جهان عاطفی و احساسی زیست داشته باشد تا بتواند مسیر طبیعی حیات شاعرانه‌اش را بپیماید.
 
وی در همین زمینه افزود: عطش و شتاب نسل امروز برای دیده شدن و پرداخت هزینه برای اینکه به طور معجزه‌گون حال خود را خوب کند، به یکی از پدیده‌های روزگار ما تبدیل شده است. در حالی که تعالی و رشد، مسیری است که قدم به قدم رخ می‌دهد. اگر آدمی یاد بگیرد که چطور به نیازهای کاذبش پاسخ دهد و در بند آن‌ها نباشد، رشد و تجلی پیدا می‌کند. یادمان باشد که تاریخ ادبیات ما به ما می‌گوید که چگونه می‌توان بقا داشت و چگونه نه.
دنیایی که شعر نداشته باشد چیزی کم دارد
 
نظری تصریح کرد: منتقدان کوتاه قد دوست دارند تا آثار ادبی را به اندازه خود، کوتاه کنند. آن‌ها حتی شعر حافظ را نیز با همین نگاه، نگاه می‌کنند. در حالی که شاعران ما باید از این نگاه بگذرند و خود را با مطالعه به قله‌ی رشد برسانند. من البته قبول دارم که شعر خوب نیاز به منتقد خوب دارد و منتقد خوب کسی است که نشانی درست بدهد، اما شاهدیم گاهی منتقدان ما یا نشانی غلط می‌دهند و یا نشانی را فراموش کرده‌اند. در واقع یا مسیر تعالی را نمی‌شناسند و یا دوستش ندارند.
 
وی در پایان خاطرنشان کرد: من از شاعران جوان می‌خواهم از سیل انتقادات خسته نشوند و اجازه ندهند که این صدا‌ها باعث شود آنچه که باید بشنوند فراموششان شود. به یاد داشته باشند که دنیا هنوز پر از خوبی‌ها و زیبایی‌هاست که باید روایت شود و بی‌تردید دنیایی که شعر نداشته باشد چیزی کم دارد.

سی‌اُمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «یک کتاب بیشتر بخوانیم» از ۱۳ تا ۲۳ اردیبهشت در مجموعه‌ی نمایشگاهی شهر آفتاب برگزار می‌شود. مجموعه‌ی شهر آفتاب در اتوبان خلیج فارس، روبه روی حرم مطهر امام خمینی (ره) قرار دارد.
 
 



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *