روایت «دختر شینا» از مقاومت و ایثار زنان در دفاع مقدس
خالق اثر ارزشمند «دختر شینا» که مورد تقریظ رهبر معظم انقلاب قرار گرفت با انتقاد از کمتوجهی مسئولان به این اثر ادبی گفت: کسانی که خودشان در جنگ بودهاند، از کتابم تقدیر کردند.
این دوران از با ارزشترین گنجینههای معنوی و فرهنگی کشور است که تنها با قلمی شیوا، بیانی صریح و روایتی مستند، میتواند مورد استحصال و اکتشاف جنبههای مختلف آن توسط هنرمندان و نویسندگان کشور قرار گیرد تا علاوه بر تحکیم ماندگاریاش، پیرایهها و دستاندازیها به وقایع آن، پالایش شده و اثری درخور و مستند، در اختیار نسلهای بعد از جنگ قرار گیرد.
اما در میان آثار منتشره در این حوزه، برخی کتابها به شکلی دیگر بر تارک مجموعه کتب دفاعمقدس درخشیدهاند و آن هم تقریظ رهبر معظم انقلاب بر حاشیه برخی از این کتابهاست.
از این رو خبرگزاری دفاعمقدس برآن شده است تا ضمن گفتگو با نویسندگان کتابهایی که مورد تقریظ رهبر معظم انقلاب قرار گرفتهاند، به بررسی وجه تمایز آن آثار و کشف نوع نگاه معظمله به کتابهای دفاع مقدس نیز بپردازد. در اولین گام، گفتوگوی انجام شده با خانم بهناز ضرابیزاده از نظر مخاطبان محترم میگذرد:
* چگونه کتاب شما به دست حضرت آقا رسید؟
در سال گذشته به همراه برخی نویسندگان، هنرمندان و ناشران توفیق دیداری با مقام معظم رهبری (مد ظه العالی) را داشتم که حضرت آقا بعد از تقریظ خود بر کتاب «وقتی مهتاب گم شد» فرمودند: «خوب در مورد شهید علی چیتساز هم کتابی نوشته شود»، آقای حسام به معظم له گفته بودند که خانم ضرابیزاده کتاب نوشتهاند، «گلستان یازدهم» از زندگی همین شهید نوشته شده است. رهبر انقلاب هم پس از مطالعه کتاب، برای من هم در کنار کتاب آقای حسام، تقریظ نوشتند که این نکته برایم بسیار جالب و شیرین بود. در همان دیدار هم کتابهایم را برده بودم و به مقام معظم رهبری هدیه دادم.
بعد از کتابی که به ایشان هدیه دادم مرتب حضرت آقا حتی در سخنرانیهایشان اشاره کردند که: «کسی می تواند از سیم خاردارهای دشمن عبور کند که در سیم خاردار نفس گیر نکرده باشد!» این جمله شهید چیتساز است که در کتاب آورده ام.
* تقریظ معظم له، چه تاثیری بر آثار شما داشت؟
نوع نگاه رهبری به کتابها خیلی تاثیرگذار است و در تعداد چاپ کتابها و فروش آنها نیز موثر واقع میشود و به دنبال آن اقبال مردم را رقم میزند و مردم ما به این شکل نشان میدهند که تا چه حد ولایتمدار بوده و فرمایشات مقام معظم رهبری در تمام حوزهها برایشان مهم است، وقتی رهبری کتابی را میخوانند و برای آن کتاب تقریظ مینویسند، علاقهمندی بیشتر خوانندگان کتاب و چاپ دوباره کتابها را امکانپذیر میسازد.
این موضوع نشاندهنده علاقه مردم به رهبری است و این که ولایتمدار و تحت فرمان ایشان هستند؛ به طور یقین این ظرفیت، در حوزههای اقتصادی و اجتماعی هم میتواند باعث بروز خیلی اتفاقات خوب باشد.
* آیا مسئولان دیگر نیز بعد از تقریظ حضرت آقا توجهی به کتابتان کردند؟
یادم میآید مسئول دفتر «ادبیات و هنر مقاومت حوزه هنری» و کارکنان «دفتر تاریخ شفاهی» کتاب دختر شینا و گلستان یازدهم را خوانده بودند و نیز برخی مسئولان برایم تعریف کردند در مناسبتهای مختلف کتاب هدیه می دهند و به معرفی کتاب «گلستان یازدهم» و عرضه آن پرداخته بودند.
* آیا سرداران دفاعمقدس نگاه خوبی نسبت به نویسندگان کتابهای این حوزه دارند؟
در حوزههای دفاعمقدس، سرداران خیلی نگاه خوبی داشتند. یادم می آید، سردار خراطیان برای تشیع پیکر مطهر سردار همدانی (ره)، شهید مدافع حرم به استان همدان آمده بودند، که خیلی نکته داشت و برایم جالب بود، پرسوجو کرده و به محل کارم در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان همدان آمد و گفت من میخواستم حضوری از کتاب «دختر شینا» که نوشتید تشکر کنم و حدود یک ساعت هم با یکدیگر گفتوگو داشتیم. حتی وقتی از کتاب یاد میکردند چندینبار به گریه افتادند و با نقل قول از کتاب و مسائلی که در جنگ برایشان یادآوری میشد بغض میکردند. این مسئله خیلی مهم و با ارزش است، کسانی که خودشان در جنگ بودهاند و میدان جهاد را تجربه کردهاند و بیشتر از من وقایع آن دوره را دیده و میدانند اما با خواندن یک کتاب این قدر تحت تاثیر قرار میگیرند.
این نگاه برایم خیلی ارزشمند است، افرادی که جنگ را تجربه کردند قدردان نویسندگان در عرصه نویسندگی جنگ هستند؛ امیدوارم این نگاه تسری پیدا کند و همه مسئولان استانی، استانداریها وشهرداریها حمایت کنند و این نگاه و توجه را از حضرت آقا بیاموزند.
* در چه شرایطی کتاب «دختر شینا» را نوشتید؟
زمانی که نوشتن این کتاب را شروع کردم، راوی آن، خانم «قدمخیر» فوت کرده بود. من از درد و رنج و فراق وی، بیمار بودم ولی همه خاطرات را از ایشان گرفته بودم، از شهید و همسرش کمک خواستم و توانستم کتاب را البته با اشک و گریه، به خاطر یادآوری سختیهایی که این خانم کشیده بود بنویسم. شرایط سخت و ناهمواری را طی کردم.
* رابطه خانواده شما با کتاب و مطالعه چگونه است؟
کتابخوانی یکی از عادات خانوادگی ماست که همیشه با اوقات فراغت خانوادهمان عجین شده است، همه خانواده گوشهای را انتخاب و به مطالعه کتاب میپردازند، از این رو کمتر تلویزیون میبینم و از فصای مجازی اغلب برای انجام کارهای اداری استفاده می کنیم. لذا توصیه میکنم، پدر و مادرها خودشان الگوی عملی فرزندانشان باشند، وقتی نکات اخلاقی را رعایت کنند، فرزندان نیز این رفتارها را میآموزند.
بهناز ضرابیزاده، متولد سال 1347 در شهر همدان است. وی کارشناس مسئول بخش آفرینشهای ادبی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است که سردبیری نشریه استانی جاودانهها، دبیری انجمن داستان دفاعمقدس از سال 1386، عضویت شورای انتخاب کتاب بنیاد شهید استان همدان و دبیری انجمن داستان سازمان بسیج هنرمندان را بر عهده داشته است.
تالیف و چاپ بیش از دویست و پنجاه اثر داستانی و ادبی در نشریات و مجلات برگزیده کشوری از دیگر فعالیتهای ضرابیزاده است.
برخی کتاب های خانم ضرابی زاده نیز برگزیده جشنواره های مختلف بوده اند از جمله: کتاب «بابای 9 سالگی» نیز برگزیده نخستین جایزه کتاب سال کودک و نوجوان، کتاب «آدم برفی» برگزیده کتاب سال سلام بچهها، «دختر شینا» برگزیده شانزدهمین دوره کتاب سال دفاع مقدس و ترجمه شده به زبانهای ترکی استانبولی، عربی و روسی، «اسم عروسکی» در بخش کودک نامزد شانزدهمین دوره کتاب سال دفاع مقدس، «محله حاجی» برگزیده چهارمین جایزه داستان انقلاب، همچنین کتاب «آخرین تکه نان» و «خانوم کوچیک» نیز در کانون پرورش فکری چاپ شدهاند.
/انتهای پیام/
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *