«نفس»؛ یک درخواست ساده از ژنرالهای دولتی
سالانه حدود پنج هزار نفر بر اثر ایست قلبی ناشی از آلودگی هوای تهران جانشان را از دست میدهند، کاملا ناگهانی و زمانیکه که هیچکس فکرش را هم نمیکند، این آمار سازمان حفاظت محیط زیست و بهشت زهرای تهران است.
رئیس جمهور روحانی در یکی از گفتگوهای تلویزیونی اخیرش خندید و گفت که این آلودگی برای همه کشورهای اروپایی هم هست؛ کار چندانی نمیشود کرد. آیت الله هاشمی رفسنجانی هم درست در شرایطی دعوت حق را لبیک گفت که دو روز بود مدارس شهر به خاطر آلودگی هوا تعطیل بود. یک روز پس از وفات آیت الله، هوای برخی مناطق شهر برای اولین بار در وضعیت بحرانی قرار گرفت.
اوضاع خوزستان و شهرهای جنوبی کشورمان بحرانی است. گرد و غبار بیسابقهای در سایه بیمسئولیتی دولتیها شهر را فراگرفته و نفس کشیدن را برای اهالی آن سخت کرده است. گرد و غبار خوزستان چیزی بود که به عنوان اولویت کاری سازمان حفاظت از محیط زیست در دولت جدید منتظر اقدام و عمل ژنرالهای خودخوانده دولتی بود. اما هیچ چیز پیش نرفت و به جای آن معصومه ابتکار رئیس این سازمان را بیشتر اوقات در مراسم های غیر مرتبط و در سفرهای بیربط دیده ایم. به عنوان جدیدترین نمونه، حضور خانم ابتکار در اختتامیه سی و پنجمین جشنواره بین المللی فیلم فجر یکی از این موارد است.
در این میان هنرمندان و فعالان فرهنگی بسیاری موضع گیری کردهاند تا توجه مسئولان به وضعیت بحرانی جنوب کشور جلب شود. مهدی یراحی خواننده جوانِ خوزستانی کشورمان چند روز قبل متن تندی را علیه بیعملی و فضای شعارگونه دولتی منتشر کرد.
یراحی این حرف ها را به بهانه وضعیت بحرانی هوا در خوزستان و اهواز گفته است که تصویری از همین فاجعه را هم منتشر کرده است. جالب اینجاست که او روی تصویرش، رئیس جمهور روحانی را نیز نشانهگذاری کرده و او را به خواندن متنش فراخوانده است. او در آخر حرفهایش درست وقتی رئیس جمهور را خطاب قرار داده بود گفت که از انتهای ناامیدی سخن میگوید، «شوهای نخنمای همیشگی را تمام کنید».
پس از آن پرویز پرستویی بازیگر شناخته شده کشورمان هم انتقادات بیسابقهای را نسبت به وضعیت هوای جنوب کشور مطرح کرد. پرستویی در بخشی از انتقاداتش تصریح کرده است: «یادمان باشد تنها مناطقی که بعد از جنگ به آن رسیدگی نشده همین منطقه خوزستان است .چقدر شهید،چقدر جانباز،چقدر اسیر و مفقود؟ حال اگر رفاه و آرامش و امنیت هست ،ااین عزیزان باید دراولویت باشند.
هنوز آثار ترکش ها و تخریب ها و انفجارها را بر درو دیوار این مناطق میتوان دید. ولی متاسفانه نه تنها قدمی برای آبادانی و رفاه این منطقه برداشته نشده،بلکه باید در هوای آلوده وخاک گرفته و بی آبی و بی برقی زندگی کنند. امیدوارم یادمان نرود که اگر مردم مقاوم خوزستان نبودند،ماهم نبودیم».
آلودگی هوای تهران و کلانشهرها باعث شد تا بسیاری از هنرمندان آثار اعتراضی خود را هم بسازند و منتشر کنند. چندین موشن گرافیک،انیمیشن، کاریکاتور و ... با این فضا منتشر شد، هرچند که واکنش ژنرالهای خودخوانده دولتی را ایجاد نکرد اما بالاخره اهرم فشار موثری بود که دائما بر روی روح و روان مسئولان رژه میرفت.
وضعیت بحرانی خوزستان اما شرایط متفاوتی دارد. در این میان خبری از هنر اعتراضی نیست. مردم جنوب انگار همیشه باید محروم بمانند. معلوم نیست قرار است چه شرایط بدتری پیش بیاید که شاهد هنر اعتراض باشیم.
هنر اعتراض در بیشتر موارد که خیرخواهانه و با انگیزههای اصلاح اوضاع پیش رفته است،توانسته در جامعه اثرگذار باشد. حالا موقع اعتراض و ایجاد فضای روانی برای تغییر اوضاع بیعملی مسئولان نسبت به شرایط بحرانی خوزستان رسیده است.
/انتهای پیام/
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *