تولد فرزند در "افغانستان" به شدت رو به کاهش است
یک پژوهش تازه در افغانستان نشان می دهد باوجود اینکه هر زن افغان بطور متوسط 5.3 فرزند به دنیا می آورد، اما به دلیل استفاده از روش های مختلف تنظیم خانواده، تولد فرزند در این کشور به گونه ای چشمگیر رو به کاهش است.
این پژوهش در بازه زمانی 26 خرداد سال 1394 تا 4 اسفند 1395 صورت گرفته و 24 هزار خانواده، مورد پرسش قرار گرفته اند.
عطاالله سیدزی رئیس اداره بررسی خدمات بهداشت افغانستان روز چهارشنبه با تشریح نتایج این تحقیق گفت که زنان این کشور از روش های مختلف تنظیم خانواده استفاده می کنند و 20 درصد آنان از روش های پیشرفته تر و درصد زیادی از آنان نیز از داروهای ضدبارداری استفاده می کنند.
وی افزود: 59 درصد زنان افغان، مراقبت های قبل از تولد را انجام می دهند که از این رقم، 31 درصد به پزشک و 28 درصد دیگر به پرستارها مراجعه کرده اند.
به گفته وی، یکی از شاخص های مورد بررسی در این تحقیق که پیشرفت رضایتبخش را نشان می دهد، تولد 50 درصد از فرزندان خانواده ها در بیمارستان ها است.
رئیس اداره بررسی خدمات بهداشتی وزارت بهداشت افغانستان افزود که 43 درصد زایمان ها با دریافت تسهیلات دولتی و 5 درصد نیز با ارائه تسهیلات خصوصی انجام می شود.
وی گفت: باوجود آن که ولادت ها به گونه ای چشمگیر در حال تغییر است، اما هنوز هم هر زن افغان بطور متوسط 5.3 فرزند به دنیا می آورد.
سیدی گفت که در استان های «ارزگان» و «نورستان» این کشور هنوز هم هر خانم بطور متوسط 9 فرزند به دنیا می آورند.
وی افزود: نتایج این پژوهش نشان می دهد که 50 درصد خانم ها در سن 18.5 سالگی ادواج می کنند و در سن 20 سالگی صاحب فرزند می شوند.
رئیس اداره خدمات بهداشتی وزارت بهداشت افغانستان اضافه کرد که این تحقیق نشان می دهد که خدمات بهداشتی برای زنان در روستاها هنوز هم کافی نیست و 15 درصد ولادت ها در روستاهای این کشور به کمک پرستارهای محلی صورت می گیرد.
سیدزی گفت که یافته های آنان نشان می دهد که در مجموع 17 درصد ولادت ها به کمک پزشکان و 33 درصد با کمک پرستاران صورت می گیرد.
به گفته وی، بین سال های 2009 تا 2015 از هر 100 هزار مادر، یکهزارو 300 تن از آنان، هنگام زایمان، جان خود را از دست داده اند.
براساس این گزارش 46 درصد کودکان افغان بین 12 ماهگی و 23 ماهگی خدمات واکسن را دریافت می کنند، اما از هر 8 کودک یک کودک هیچ گونه واکسنی دریافت نمی کند.
سیدزی گفت که با این تحقیق دریافته اند که از هر 5 کودک، بیش از 2 تن، از شیر مادر تغذیه می کنند.
بر اساس یافته های پژوهش وزارت بهداشت و اداره آمار مرکزی افغانستان، از هر یکهزار نوزاد، 22 تن آنان، هنگام تولد، جان خود را از دست می دهند و 55 تن دیگر نیز قبل از 5 ماهگی، جان می دهند.
در این گزارش آمده است که 24 درصد زنان افغان، نسبت به بیماری «ایدز» اطلاعات دارند، اما این رقم در مناطق شهری 39 درصد است.
بر اساس یافته های این پژوهش، 12 درصد زنان از شیوه جلوگیری از مبتلا شدن به بیماری ایدز آگاهی داشته اند.
فیروز الدین فیروز وزیر بهداشت افغانستان در این نشست گفت که این پژوهش بیان کننده توامان پیشرفت و مشکلات است.
وی افزود که مرگ و میر نوزادن بطور قابل ملاحظه ای کاهش یافته، اما رقم مرگ مادران، هنگام ولادت فرزند قابل قبول نیست.
به گفته وزیر بهداشت افغانستان در حال حاضر بیش از 60 درصد افغان ها به خدمات بهداشت دسترسی دارند و در سال آینده با ساخت 300 مرکز بهداشت دیگر، این رقم به 75 درصد خواهد رسید.
آمار دقیقی از شمار جمعیت افغانستان و زنان این کشور در دست نیست و ناامنی مناطق مختلف، مانع از سرشماری جامع و جدید در این کشور شده است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *