حل مشکل خوزستان نیازمند طرحی ملی/منشا ۳۵ درصد گردو غبار داخلی و ۶۵ درصد خارجی است
به گزارش گروه سیاسی ، تعدادی از نمایندگان استان خوزستان در حاشیه نشست علنی امروز (سه شنبه، 26 بهمن ماه) به توضیح مشکلات روزهای اخیر این استان و اقدامات و پیگیری های صورت گرفته پرداختند.
همایون یوسفی با حضور در این نشست، ریشه مشکلات این روزهای استان خوزستان را پدیده گرد و غبار دانست و گفت: این پدیده از ابتدای دهه 80 بروز پیدا کرده و به علت کم آب شدن خاک موجود در استان و نواحی خارج از کشور توسعه پیدا کرده است.
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی منشاء گرد و غبار داخلی را 35 درصد و منشاء و کانون های گرد و غبار خارجی را 65 درصد اعلام کرد و افزود: مشکلات فعلی این استان به دلیل گرد وغبار کانون های داخلی است که از مناطق نزدیک به سکونتگاه های مردم آغاز و شدت یافته است.
وی ادامه داد: هم اکنون 7 کانون ریزگرد داخلی در استان خوزستان وجود دارد که حدود 350 هزار هکتار را شامل می شود و در صورت کنترل 40 تا 50 درصد شدت گرد و غبار را کاهش خواهد داد، برای کنترل کانون های ریزگرد خارجی اما نیازمند فعال سازی دیپلماسی خارجی هستیم که اگر چاره ای اندیشیده نشود مشکل ریزگردها، مهم ترین مشکل قرن 21 خواهد بود.
یوسفی از قطعی برق، آب و مخابرات به فاصله 15 روز در استان خوزستان خبر داد وگفت: علت اصلی این معضلات ریشه در گرد وغبار دارد، گرد و غباری که طی مدت گذشته روی پست های برق نشست و با رطوبت ایجاد شده رسانا و نهایتا منجر به قطع ایستگاه های برق شد.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی تکرار این بحران در فصول گرم را به مراتب مخرب تر دانست و گفت: به نظر می رسد برای جلوگیری از چنین بحران هایی پیش بینی صورت نگرفته کما اینکه هم اکنون نیز به صورت انفعالی با این بحران برخورد شده است.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی بر جدیت مجلس و دولت برای حل این بحران تاکید کرد و گفت: گرد و غبار خوزستان در درون استان حل نمی شود و مانند دریاچه ارومیه نیازمند طرح ملی است زیرا در صورت بی توجهی به تمام کشور سرایت پیدا می کند.
بی آبی و بی برقی خوزستان را فلج کرده است/وزارت نیرو مقصر است
محمدجواد کاظم نسب دیگر نماینده مردم اهواز نیز مشکل کم آبی استان خوزستان را یادآور شد و گفت: انتقال آب کارون به سایر استانها غیرعاقلانه و بدون مجوز صورت گرفته است، مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی و سازمان حفاظت محیط زیست نیز مجوز انتقال آب کارون به خصوص در مورد پروژه های کوهرنگ 1، 2 و 3 را نداده بود.
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی تحقیق وتفحص از پروژه بهشت آباد و نظر موافق کمیسیون کشاورزی در این خصوص را به دلیل پیگیری انتقال بدون مجوز آب کارون دانست و افزود: بعد از گذشت 15 روز خوزستان همچنان در بحران است به نوعی که بی آبی و بی برقی این استان را فلج کرده است.
وی مهم ترین مسئله برای مدیریت بحران استان خوزستان را کنترل ریزگردها دانست و تصریح کرد: اهم تر از ریزگردها بی تفاوتی وزارت نیرو و مسئولان اجرایی زیرمجموعه این وزارتخانه در استان خوزستان است که سبب بروز چنین مشکلاتی شده است.
کاظم نسب یادآور شد: 13 سال است پدیده ریزگردها در استان خوزستان بروز و ظهور پیدا کرده و هر ساله 2 الی 5 بار پست های برق با آب مقطر توسط مسئولان باید شست و شو می شد علاوه بر آن مولدهای برق می بایست در کنار تصفیه های آب قرار می گرفت که متاسفانه وزارت نیرو در انجام این دو اقدام کوتاهی کرده است.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی با انتقاد از حل نشدن مشکل خوزستان تا امروز، گفت: از روز هشت و 9 بهمن ماه سال جاری که حدود 48 ساعت برق، آب و مخابرات برخی مناطق استان خوزستان قطع شد به وزیر نیرو تذکر دادهایم اما عدم توجه به این موضوع سبب تکرار این اتفاق در روزهای 23 و 24 بهمن شد.
مدیریت آب و منابع آبی کشور مهم ترین چالش بیش از 2 دهه کشور است
در ادامه عباس پاپی زاده نیز از ریزگردها به عنوان پدیده ای نوظهور یاد کرد و گفت: ریزگردها کل کشور را تحت تاثیر قرار داده هرچند که نقطه شروع آن از استان خوزستان بوده است از این رو در سطح ملی باید راهکارهایی اتخاذ شد.
نماینده مردم دزفول در مجلس شورای اسلامی دیدار و گفت وگوی نمایندگان استان خوزستان با رئیس جمهور در مجلس شورای اسلامی را یادآور شد و گفت: در روزی که رئیس جمهور برای ارائه لایحه بودجه سال 96 در مجلس حاضر شد با ایشان در خصوص انتقال آب کارون و مدیریت منابع آبی صحبت شد از این رو به رئیس سازمان برنامه و بودجه دستور دادند این موضوع را بررسی کنند.
وی افزود: مدیریت آب و منابع آبی کشور مهم ترین چالش بیش از 2 دهه کشور است، در واقع براساس پیش بینی های صورت گرفته، امکان برداشت آب از 610 دشت کشور وجود ندارد، در خوزستان نیز سدهایی با هدف تولید برق، چون سد گتوند احداث شده که متاسفانه موجب شوری آب و تهدید جدی برای محیط زیست این استان شده است.
پاپی زاده تاکید کرد: وزارت نیرو با دخل و تصرف در محیط طبیعی خوزستان و چهارمحال و بختیاری سبب بروز چالش و تنش در این مناطق شده است، باید باور داشته باشیم ریزگردها اولین علائم مدیریت ضعیف منابع آبی کشور است.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی نیز عمده مشکل خوزستان را کانون های ریزگرد داخلی در استان دانست و یادآور شد: حق آبه زیست محیطی و حق آبه کشاورزان رعایت نشده، تالاب های واقع در این استان نیز که محل رسوب نمک بوده تبدیل به ریزگردهای نمکی خطرناک ترین نوع گرد و غبار شده است به نوعی که این ریزگردها تمام شبکه آب، حمل ونقل زمینی و هوایی و مخابرات و برق استان را با چالش جدی مواجه ساخت.
وی از پیگیری برای اختصاص بودجه ریزگردها خبر داد و گفت: از سال 92 مجلس رأسا برای تخصیص بودجه ریزگردها اقدام کرده اما هرساله دولت اصرار بر حذف این ردیف از بودجه سنواتی دارد، متاسفانه در سال هایی هم که بودجه برای ریزگردها تصویب شد، تخصیص این منابع نزدیک به صفر است.
بحران های اخیر در خوزستان سبب کاهش تولید چند صدهزار بشکه نفت شد
پاپی زاده افزود: اگر خوزستان برای دولت مهم نیست بهتر است حداقل به فکر تولید نفت باشد، متاسفانه بحران های اخیر در خوزستان سبب کاهش تولید چند صدهزار بشکه نفت شد در واقع مجموعه بودجه ای که برای بیش از 10 سال می توانست ریزگردها را کنترل کند با کاهش تولیدات نفتی به هدر رفت، این در حالی است که 80 درصد درآمدهای نفتی در خوزستان است.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: پدیده ریزگردها تمام زیرساخت های یکی از استان های مهم مرزی را به چالش کشید به گونه ای که ارتباط تمام ادارات با یکدیگر قطع و مسئولان به تبع نتوانستند به موقع با یکدیگر جهت مدیریت و چاره اندیشی ارتباط برقرار کنند.
خوزستان اولین قربانی پدیده ریزگردها
وی با انتقاد از تکیه مسئولان به گفتاردرمانی برای حل مشکلات خوزستان گفت: 22 استان کشور درگیر ریزگردها شدند که عدم کنترل آن در آینده نزدیک کل کشور را تحت تاثیر قرار داده است، در حقیقت اعلام خطر می کنیم که خوزستان اولین قربانی پدیده ریزگردها است.
پاپی زاده بر اختصاص بودجه جهت کنترل ریزگردها تاکید کرد و گفت: منطقه ای با وسعت 350 هکتار از اراضی خوزستان دچار تغییر جدی شده است که 205 هکتار این اراضی مرتعی بوده و در حال حاضر به کانون ریزگردها تبدیل شده است، متاسفانه 48 هزار هکتار تالاب خشک شده در خوزستان است که به موجب اقدامات غیرکارشناسی دولت به وجود آمده است.
نماینده مردم دزفول در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: دولت در بودجه سال 96 نیز بودجه ای برای ریزگردها اختصاص نداد اما نمایندگان پیشنهاداتی را در صحن علنی برای اختصاص این منابع ارائه خواهند کرد البته سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور و منابع طبیعی حدود 200 میلیارد تومان برای ریزگردها در نظر گرفتند که امیدواریم تخصیص یابد.
وی ادامه داد: با پیگیری های صورت گرفته نیز 100 میلیارد تومان برای سازمان حفاظت محیط زیست تامین شده که امید است برای کنترل کانون های بحرانی تولید ریزگرد صرف شود.
پاپی زاده از اقدامات فوری انجام گرفته در روزهای اخیر خبر داد و گفت: در جنوب غربی اهواز سابقا تالاب هورالشریفه خشک شده که بنابر دستور وزیر جهاد کشاورزی قرار شد تا 15 روز آینده جهاد نصر از طریق احداث پمپاژ در ساحل کارون نسبت به انتقال آب کارون به این تالاب اقدام کند.
وی افزود: در فصل مناسبی هستیم و اگر از سوی وزارت نیرو این حجم آب تامین شود در فصل رویش، مرتع مناسبی در این تالاب به وجود خواهد آمد از این جهت وزارت جهاد کشاورزی 130 میلیارد اعتبار لازم نیز در نظر گرفته است.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی جلسات نمایندگان استان خوزستان و وزیر نیرو در روزهای اخیر را یادآور شد وگفت: پست های فعلی برق در این استان AIS است که در فضای باز و در مواجه با ریزگردها قرار گرفته است از این رو تصمیم گرفته شد تمام پست ها تبدیل به پست فشرده و GIS شود. این اقدام شروع و دستور خرید نیز صادر شده است بنابراین امیدواریم تا 6 ماه آینده تمام پست های برق تعویض گردد.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی از انتقال اکیپهای شستشوی پستها و خطوط انتقال برق به خوزستان نیز خبر داد و گفت: تاکنون 12 اکیپ برای کمک رسانی مهیا شدند که امیدواریم اقدامات هرچه سریع تر انجام گیرد.