صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

شناسایی بنای فاخر دوران ساسانی در ایلام

۱۸ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۱:۵۲:۰۱
کد خبر: ۲۷۶۴۰۸
کاوش‌های نجات‌بخشی در تنگ کافری استان ایلام منجر به شناسایی یک بنای فاخر دوران ساسانی با طاق‌های قوسی‌شکل، طاقچه‌ها، پایه‌ستون‌های برجای‌مانده با تزیینات گچ‌بری، آجرهای تزیینی، سفال‌ها و قطعات شیشه‌های رنگین شد.
به گزارش گروه جامعه ،لیلی نیاکان سرپرست هیأت کاوش در تنگ کافری با اعلام این خبر گفت:نتایج کاوش‌های فصل گذشته در محدوده جغرافیایی تنگ کافری در استان ایلام و در گورستان چمپایی نشان داد که تاریخ استقراری در تنگ کافری به هزاره سوم پیش‌ازمیلاد می‌رسد.

وی افزود: تاریخ‌گذاری این محوطه، با توجه به نوع گورها و آثار به‌دست‌آمده، گورستانی را در بازه زمانی مفرغ میانی تا اوایل عصر آهن ظاهر ساخت که نظیر آن در این حوزه فرهنگی تاکنون گزارش نشده است.

این باستان‌شناس اظهار کرد: بنابراین، در این فصل به‌دنبال محل استقرار ساکنان مدفون‌شده در این گورستان بودیم که با توجه به پایین آمدن تراز آب دریاچه، بررسی در چاله‌های کاوش‌های غیرمجاز صورت گرفت و کارگاه‌هایی ایجاد شد.

به‌گفته نیاکان، بررسی‌ها نشان‌دهنده این است که می‌توان مطالعات گسترده‌ای در روند شناخت استقراری این محوطه و نوع ساختارهای معماری و اقتصاد معیشتی این دوره انجام داد و افزود: با توجه به ساختارهای معماری با پلانی منظم، بافت سنگ‌چین با ملاط گِل، کف‌های استقراری و سفالینه‌های به‌دست‌آمده در این فصل از کاوش، تاریخ‌گذاری این محوطه به دوران مفرغ قدیم می‌رسد.

 محوطه عصر ساسانی تنگ کافری

نیاکان گفت: «در ادامه بررسی تنگ کافری و در ۵۰۰متری محوطه کاوش عصر مفرغ، با پایین آمدن تراز آب دریاچه سد سیمره و شسته شدن خاک‌ها، بقایایی از بخش‌های ساختارهای معماری یک بنای بزرگ کشف شد.»

وی افزود: ازاین‌رو، عملیات کاوش‌های نجات‌بخشی آغاز و به شناسایی یک بنای فاخر دوران ساسانی منجر شد.

این باستان شناس در ادامه به نوع ساختارهای معماری به‌دست‌آمده نظیر طاق‌های قوسی‌شکل، طاقچه‌ها، پایه‌ستون‌های برجای‌مانده و تزیینات وابسته به آن شامل گچ‌بری‌ها و نمونه‌هایی از آجرهای تزیینی و نمونه سفال‌ها و قطعات شیشه‌های رنگین اشاره کرد و اظهار کرد: «این‌ها نشان می‌دهد که در این محدوده جغرافیایی هنوز آثار ارزشمندی وجود دارد که بتوان به‌کمک آن‌ها برگ‌هایی از هویت تاریخی ساکنان این حوزه فرهنگی را روشن کرد.»

نیاکان اضافه کرد: «ازاین‌رو، تلاش هیأت باستان‌شناسی در این فصل از کاوش بر جنوب شرقی تنگ کافری متمرکز شده است.»

به‌گفته این باستان‌شناس، محوطه ارزشمند تنگ کافری به‌شدت در معرض خطرات طبیعی و انسانی است.

کاوش‌های باستان‌شناختی در محوطه تنگ کافری استان ایلام با مجوز ریاست پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری درحال انجام است.
انتهای پیام/ 

برچسب ها: نیاکان

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *