کف گیر به ته دیگ منابع بانکی رسید/ انضباط مالی در شرکتهای خصوصی و دولتی وجود ندارد
در سالهای اخیر مشتریان بانکها همواره بر این عقیده بودهاند که بانکها علاقهای به ارائه وام و تسهیلات ندارند و از سوی دیگر بانکها مدعی هستند که منابعی برای ارائه تسهیلات ندارند.
اما در روزهای اخیر این دو موضوع دست به دست هم داده و به یکی از دغدغههای اصلی بانکها بدل شده و برخی کارشناسان این سوال را مطرح میکنند که چرا با وجود کاهش نرخ تورم به حدود 8 درصد تا پایان سال، چرا نرخ سود تسهیلات در واقعیت در حدود 28 درصد است، این سؤال در حالی مطرح میشود که برخی از افراد سودهای بالا برای تسهیلات را به عنوان پلاسکو نظام بانکی تلقی میکنند.
در این رابطه احمد حاتمی یزد کارشناس بازار پولی و بانکی، در گفتوگو با خبرنگار ، اظهار کرد: سیستم بانکی منابع خود را در قالب تسهیلات به افرادی داده که نمیتواند از آنها پس گیرد و منابع بانکی از سوی سه دسته برای ارائه تسهیلات قفل شده است.
وی تصریح کرد: منابع بانکی در اختیار دولت و شرکتهای دولتی، بخش خصوصی با اعمال نفوذ بسیار و نهادهای خصولتی قرار گرفته و به بانکها پس داده نمیشود.
این کارشناس حوزه پولی و بانکی افزود: دولت و شرکتهای وابسته به دولت وامهای قابل توجهی را دریافت کردهاند و قصد پس دادن را ندارند و در کنار آنها بخش خصوصی قابل نفوذ نیز علاقهای به پس دادن وامهای دریافت شده ندارند زیرا بر این باورند که با وامهای دریافتی سرمایه گذاری قابل توجهی داشتهاند که طی چند سال اخیر سود قابل قبولی را از آن شرکتها کرده و جریمه وام همچنان بسیار کمتر از سود دریافتی است و حتی با مبلغ جریمه در نظر گرفته شده باز توان سرمایه گذاری جدید دارند.
حاتمی یزد در رابطه با شرکتهای خصولتی یادآور شد: شرکتهای خصولتی با وجود داشتن امکانات بسیار حاضر به پرداخت بدهیهای خود نیستند و تنها بررسی املاک یکی از شرکتهای خصولتی در حدود 100 میلیارد دلار ارزیابی شده و این میزان از بودجه دولتی هم بیشتر است.
وی با تاکید بر اینکه نزد شرکتهای خصوصی، دولتی و خصولتی انضباط مالی وجود ندارد، تاکید کرد: در هر شرایطی و با هر نرخی برای تسهیلات، تقاضا وجود دارد اما به دلیل نبود منابع بانکی مناسب بانکها توان پرداخت تسهیلات را ندارند.
با این شرایط میتوان گفت، بانکها طی سالهای گذشته حجم قابل توجهی از منابع خود را با ارائه تسهیلات به برخی از شرکتها که قصد پس دادن میالغ دریافتی را ندارند، از بین رفته و در شرایط فعلی توانی برای ارائه تسهیلات ندارند و با این اتفاقات منابع خود را با قیمت بالا در اختیار شرکتهایی قرار میدهند که قابلیت بازپرداخت داشته باشند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *